Holubinka buková /Russula faginea/
▪ Holubinka buková - vzhled
Klobouk 5 – 14 cm, v mládí polokulovitý, později nízce sklenutý, ve stáří plochý, s tupým nerýhovaným okrajem, tlustomasý, nápadně tvrdý, pokožka za vlhka lepkavá, za sucha matná, do třetiny slupitelná, s proměnlivým zbarvením, růžově červená, často s okrovými až krémovými skvrnami. Lupeny vysoké okolo 10 mm, silné, dosti husté, křehké, světle krémové, ve stáří s okrovým nádechem.
Třeň 4 – 10 x 1,5 – 4 cm, válcovitý, na bázi zaoblený, plný, tvrdý, pevný, podélně vrásčitý, v mládí bělavý, později světle krémový či nažloutlý, místy až okrově nahnědlý.
Dužnina tlustá, tvrdá, pevná, bělavá na řezu mírně žloutnoucí, ve třeni získává až špinavě hnědý odstín, má nevýraznou slanečkovou vůni a nasládlou chuť.
▪ Holubinka buková - výskyt
Holubinka buková roste v bučinách na vápenatém i křemičitém podkladě.
▪ Holubinka buková - vliv na zdraví
Nesbírejte houby rozmáčené, staré, rozměklé nebo plesnivé. Pozor si dávejte, aby houby byly čerstvé a nezapařené.
▪ Holubinka buková - možnosti využití
Holubinka buková je jedlá, chutná houba, vhodná ke kterékoliv úpravě začerstva.
▪ Holubinka buková - recept
Houbový salát sardinkami a sýrem
250 g hub naložených v octě
1 konzerva sardinek
100 g tvrdého sýra
3 vejce
mletý pepř
sůl
Houby nadrobno nakrájíme a smícháme s pokrájenými uvařenými vejci, nastrouhaným sýrem, pepřem, sardinkami a solí.
Diskuse k článku
RE : Holubinka buková /Russula faginea/