Holubinka mléčná /Russula galochroa/
▪ Holubinka mléčná - vzhled
Klobouk má holubinka mléčná široký 4 – 10 cm, na okraji v dospělosti krátce rýhovaný, pokožka lysá, na temeni většinou okrová nebo masově načervenalá, na okraji krémová až bělavá. Lupeny křehké, v mládí bělavé, později světle krémové.
Třeň 5 – 10 x 1,5 – 2,5 cm, v dospělosti měkký a křehký, v mládí bělavě ojíněný, světle krémový, na bázi často s okrovými nebo rezavými skvrnami.
Dužnina křehká, bělavá, většinou s ostrým pachem a s mírnou chutí, pouze lupeny jsou mírně palčivé; v klobouku i ve třeni růžovějící.
▪ Holubinka mléčná - výskyt
Holubinka mléčná roste pod listnáči na vápencovém podkladě.
▪ Holubinka mléčná - vliv na zdraví
Houbový pokrm je možné bez následků na zdraví ohřívat a opětovně jíst, za předpokladu, že byl uskladněn při teplotě pod +4 °C, pokud byl pokrm připraven ze zdravých a čerstvých plodnic, vydrží stejně dlouho, jako pokrm z masa.
▪ Holubinka mléčná - možnosti využití
Holubinka mléčná je jedlá, použitelná do směsí upravovaných začerstva.
▪ Holubinka mléčná - recept
Houby se sýrem
600 g tvrdších hub
120 g tvrdého sýra
olej
kečup
zelená petrželová nať
sůl
Plodnice povaříme pět minut v osolené vodě. Po scezení a oschnutí osmažíme na oleji, pak rozložíme na talíř, posypeme sýrem, petrželovou natí. Podáváme s bramborami nebo salátem.
Diskuse k článku
RE : Holubinka mléčná /Russula galochroa/