Holubinka podrusá /Russula alutacea/
▪ Holubinka podrusá - vzhled
Klobouk má holubinka podrusá široký 6 – 15 cm, v mládí polokulovitý, později nízce sklenutý až mírně prohloubený, obvykle s nekruhovým obrysem, zvlněný, na okraji tupý a dlouho hladký, pouze ve stáří uzlinatě rýhovaný, masitý, pokožka velmi tenká, do poloviny slupitelná, brzy suchá, dosti matná, barevně velmi proměnlivá.
Lupeny u třeně nízké, na opačném konci vysoké a zaoblené, v mládí husté, později dosti řídké, často vidlené, v mládí světle krémové, v dospělosti sytě okrové.
Třeň 5 – 8 x 2 – 4 cm, velmi robustní, válcovitý, někdy až soudkovitý, nápadně tvrdý, ve stáří houbovitě vycpaný a měknoucí, často vrásčitý, bílý, na bázi hnědnoucí.
Dužnina masitá, tvrdá, pevná, ve stáří křehne, bělavá, pod pokožkou až nažloutlá, s nenápadnou vůní a oříškovou chutí.
▪ Holubinka podrusá - výskyt
Holubinka podrusá roste v listnatých lesích, zejména v bučinách a doubravách, především v nižších teplejších polohách.
▪ Holubinka podrusá - vliv na zdraví
Tato houba je chuťově vynikající, prospěšná. Vhodná i při redukční dietě.
▪ Holubinka podrusá - možnosti využití
Holubinka podrusá je výborná houba s mnohostranným využitím.
▪ Holubinka podrusá - recept
Zelené fazolky s houbami
600 g zelených fazolek
300 g hub
2 dl vývaru z masoxu
1 dl kysané smetany
40 g másla
30 g hladké mouky
1 lžíce octa
trocha cukru
1 menší cibule
2 stroužky česneku
10 g mleté červené papriky
zelená petrželová nať
sůl
Pokrájené zelené lusky uvaříme (sterilované nevaříme). Z másla, nakrájené cibule a mouky uděláme zásmažku, přidáme papriku a petrželovou nať a česnek, přilijeme vývar a dobře promícháme, když začne vřít, přidáme houby, fazolky, smetanu, cukr, ocet a sůl a ještě chvíli povaříme. Podáváme s bramborami.
Diskuse k článku
RE : Holubinka podrusá /Russula alutacea/