Holubinka zlatá /Russula aurea/
▪ Holubinka zlatá - vzhled
Klobouk má holubinka zlatá 4 – 10 cm, sklenutý až mírně prohloubený , hladký nebo mírně hrbolkatý, na zaobleném okraji v dospělosti rýhovaný, pokožka většinou oranžově načervenalá a žlutě skvrnitá, na vnitřní straně chromově žlutá. Lupeny jsou husté, ojediněle s kratšími lupénky, v mládí světlé, v dospělosti se sytě žlutým ostřím.
Třeň 4 – 8 x 1 – 2,5 cm, ve stáří houbovitě vycpaný, bělavý až žlutavý.
Dužnina bílá, pod pokožkou klobouku v šířce asi 2 mm žlutá, bez nápadnější vůně a chuti.
▪ Holubinka zlatá - výskyt
Holubinka zlatá roste v listnatých i jehličnatých lesích na půdách s dostatkem vápníku.
▪ Holubinka zlatá - vliv na zdraví
Vydáte-li se na houby do lesa, uděláte tím službu své psychice a k tomu máte možnost odnést si z lesa jako suvenýr kus pohody a zdraví v podobě jedlých hub.
▪ Holubinka zlatá - možnosti využití
Holubinka zlatá je jedlá, chutná, vhodná k úpravě za čerstva.
▪ Holubinka zlatá - recept
Obalovaná veka s houbami
600 g hub
1 celá veka
4 vejce
4 dl oleje
1 dl mléka
kmín
mletý pepř
zelená petrželová nať
sůl
Pokrájené houby mírně osmažíme na oleji, přidáme drcený kmín, sůl, pepř, nakrájenou petrželovou nať a udusíme. Houby naklademe mezi tenčí plátky veky, které obalíme těstíčkem připraveným z osolených vajec rozšlehaných v mléce. Veky osmažíme po obou stranách ve vyšší vrstvě oleje.
Diskuse k článku
RE : Holubinka zlatá /Russula aurea/