Hřib hnědý /Boletus badius /
▪ Hřib hnědý - vzhled
Klobouk je masitý, široký 3–13 cm, tmavě kaštanově až čokoládově hnědý, za vlhka slizký, většinou pravidelně sklenutý.
Rourky jsou vysoké 1–2 cm, bledé, později žluté až žlutozelené. Po pomačkání zmodrají.
Třeň je světlejší než klobouk, válcovitý, světle hnědý, dole často zúžený. Vysoký je 3–15 cm a tlustý 1–4 cm.
Dužnina je bělavá a po rozkrojení začíná ihned modrat. Má příjemnou chuť i vůni. Málo červiví, a když už je plodnice napadena, tak pak zejména třeň, klobouk je napaden zřídka. Proto v období, kdy je nedostatek hub, se doporučuje červivou houbu rozkrojit, zbavit červivé části třeně a klobouk si ponechat.
▪ Hřib hnědý - výskyt
Roste od července do října, nejvíce však v srpnu a září a to hlavně v jehličnatých lesích, méně v lesích listnatých. Bývá velmi hojný a mezi houbaři velmi oblíbený. Daří se mu zejména ve vysokých borových a smrkových lesích mezi mechem, spadaným dřevem a jehličím. Možná záměna je hlavně u mladých plodnic, kdy mu je podobný hřib žlučník, který má ovšem rourky narůžovělé a po rozkrojení se nezabarvuje do modré barvy. Na chuť je hřib žlučník odporně hořký, oproti tomu hřib hnědý má chuť příjemnou.
▪ Hřib hnědý - vliv na zdraví
Hřib hnědý je společně s některými druhy zeleného čaje významným zdrojem theaninu, psychoaktivního analogu aminokyselin. Houby jsou i po usušení vynikajícím ochucovadlem. Svou pronikavou vůní a chutí nám mohou dopomoci k odbourání nadměrného přísunu soli - čím jsou přísady v jídle aromatičtější a chuťově výraznější, tím máme menší sklon solit. Nejzdravější a nejdietnější způsob úpravy je dušení s lehkou příměsí kmínu.
Houby by se neměly zapařit, tím se totiž zhoršuje jejich stravitelnost a některé pak mohou být i zdraví nebezpečné. Sbírat by se houby měly do proutěných košíků nebo papírových pytlíků v oblasti čistého životního prostředí, protože do sebe nasávají určité množství těžkých kovů a dalších látek. Houby z pěstíren jsou v tomto smyslu chráněny lépe.
▪ Hřib hnědý - možnosti využití
V kuchyni lze hřib hnědý použít všestranně. Dobře se upravuje, suší i konzervuje. Vzhledem k tomu, jak málo se vyskytuje, se mnoho mykologů shoduje na tom, že by měl být chráněný stejně jako hřib královský.
▪ Hřib hnědý - recept
Hubník
1/2 l mléka
1/2 hrnku krupice
3 hrsti sušených hub
4 stroužky česneku
2 špetky drceného kmínu
sůl, pepř, majoránka
sádlo
Mléko uvaříme, přidáme krupici (předem namočenou) a 5 - 10 minut povaříme. Přidáme houby, které jsme si asi 20 minut předvařili. Houby musíme rozsekat nebo pomlet. Přidáme česnek, drcený kmín, sůl, pepř, olej, majoránku. Vše zamícháme a dáme na pekáč vymazaný sádlem. Pečeme asi 20-30 minut ve středně vyhřáté troubě.
Diskuse k článku
RE : Hřib hnědý /Boletus badius /