Hřib nachovýtrusný /Porphyrellus porphyrosporus/

img
02. 02. 2012 Přečteno: 6622x
Foto: www.houbar.cz

▪ Hřib nachovýtrusný - vzhled

Klobouk je 5 – 15 cm široký, v mládí polokulovitý, později sklenutý až rozložený, jemně sametový. Barva he začouzeně černohnědá až sazově hnědá, naspodu s hranatými, šedožlutými, později až kouřově hnědými póry.

Rourky jsou zpočátku krátké, později až 2,5 cm dlouhé. Ústí rourek jsou našedlá až tmavě hnědá.

Třeň je 5 – 15 cm dlouhý a kyjovitý. Působí jemně plstnatým dojmem, je šedohnědý nebo hnědý, naspodu bělavý.

Dužnina je bílá a na řezu růžoví, někdy i zelená, potom až černá.

▪ Hřib nachovýtrusný - výskyt

Hřib nachovýtrusný roste místy hojně od července do října na kyselých půdách hlavně v jehličnatých a smíšených lesích pod smrky a borovicemi, vzácně i pod listnáči, spíše v podhůří. Hřib nachovýtrusný je často houbaři přehlížen. Svým poněkud „začouzeným“ zjevem houba ke sběru neláká, ale jinak je jedlý a někteří návštěvníci lesa jej s chutí seberou a doma upraví dle libosti.

▪ Hřib nachovýtrusný - vliv na zdraví

Vláknina obsažená v houbách podporuje např. růst "zdravých bakterií“ v našich střevech a tím také posilují imunitu těla. Houby jsou i po usušení vynikajícím ochucovadlem. Svou pronikavou vůní a chutí nám mohou dopomoci k odbourání nadměrného přísunu soli - čím jsou přísady v jídle aromatičtější a chuťově výraznější, tím máme menší sklon solit. Nejzdravější a nejdietnější způsob úpravy je dušení s lehkou příměsí kmínu. Hřib nachovýtrusný je ideální pro sušení.

▪ Hřib nachovýtrusný - možnosti využití

V kuchyni je nejlepší hřib nachovýtrusný usušit. Jinak jej ale můžeme použít do nejrůznějších směsí a omáček; prakticky všestranně. Chuť této houby není nijak výrazná a starší plodnice mohou být příliš měkké. Je dobré tento hřib použít ve směsi.

▪ Hřib nachovýtrusný - recept

Hřibové karbanátky

500 g hřibů
cibule
sůl, kmín
olej
žemle
strouhanka
mléko
vejce
petržel

Očištěné a nakrájené houby podusíme s nakrájenou cibulí doměkka. Do vychladlé směsi vmícháme vajíčka, nasekanou petrželovou nať, osolíme, opepříme, přidáme v mléce namočenou a vyždímanou žemli a vidličkou dobře promícháme. Zformujeme karbanátky, které lehce obalíme ve strouhance a na oleji osmažíme.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Muchomůrka červená /Amanita muscaria/

Klobouk muchomůrky červené může mít průměr 8 - 20 cm. Je nejdříve polokulovitý, později sklenutý, ve stáří rozložený, někdy až mírně miskovitý s…

Muchomůrka porfýrová /Amanita porphyria/

Klobouk je široký 4 - 7 cm. Muchomůrka porfýrová je obdařena kloboukem v mládí kuželovitě zvonovitým, později rozloženým, s rovným a hladkým okrajem,…

Vláknice kuželovitá /Inocybe fastigiata/

Klobouk 3 – 7 cm, kuželovitý nebo nízce sklenutý, s výrazným hrbolkem, pokožka na temeni lysá, na okraji s odstávajícími vlákny, jinde vrostle…

Čirůvka mýdlová /Tricholoma saponaceum/

Klobouk 5 – 12 cm, v mládí zvoncovitý nebo polokulovitý, později nízce sklenutý, s okrajem často laločnatým a dlouho podvinutým (ve stáří ostrým…

Čirůvka žíhaná /Tricholoma virgatum/

Klobouk má čirůvka žíhaná široký 3 – 9 cm, kuželovitý až široce zvoncovitý, s nápadným, ostrým, vzácně zaobleným hrbolkem, hladký, vrostle černavě…

Čirůvka kravská /Tricholoma vaccinum/

Klobouk má čirůvka kravská široký 3 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý, později nízce sklenutý, plochý až vmáčklý, dosti dlouho s podvinutým okrajem a…

Čirůvka střechovitá /Tricholoma imbricatum/

Klobouk má čirůvka střechovitá 4 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý až téměř polokulovitý a na okraji podvinutý, později nízce sklenutý nebo plochý a s…

Čirůvka prstenitá /Tricholoma fracticum/

Klobouk má čirůvka prstenitá široký 5 – 13 cm, v mládí polokulovitý, později více sklenutý, až témě plochý, do dočasné dospělosti s výrazně…

Závojenka olovová /Entoloma sinuatum/

Klobouk má závojenka olovová v průměru 5 - 20 cm, v mládí je polokulovitý až kuželovitý, pak sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý a…

Muchomůrka zelená /Amanita phalloides/

Klobouk o průměru 6 – 16 cm je zprvu sklenutý, posléze ploše rozložený, hladký, lesklý, radiálně vláknitý, tence a měkce masitý. Zabarvení klobouku…

Muchomůrka tygrovaná /Amanita pantherina/

Klobouk je o průměru 6 - 10 cm, polokulovitý, pak sklenutý, ve stáří plochý. Okraj je často (ale ne vždy) hřebenitě rýhovaný. Povrch klobouku je…

Smrtelně jedovaté houby

Pozitivní dojmy z houbaření může pokazit spousta situací. Tou nejzávažnější je určitě konzumace smrtelně jedovaté houby. Toxiny, které v sobě…