Kozák habrový /Leccinum carpini/
▪ Kozák habrový - vzhled
Klobouk má v průměru 4 - 14 cm, je žlutohnědý, šedohnědý až černohnědý, za sucha často až osmahle černý, obyčejně vrásčitě nerovný a za suchého počasí často políčkatě rozpukaný, suchý, neslizký.
Rourky jsou bělavé pak žlutavě šedavé, posléze špinavě olivově žlutošedavé, otlačením šednoucí až černající.
Třeň je 5 – 13 cm dlouhý, ve spodní polovině často trochu břichatě zduřelý a v horní polovině často vrásčitý, bělavý a skoro černě tečkovaný, otlačením černající.
Dužnina je bělavá až slabě nažloutlá, na řezu rychle růžovějící, pak šedofialová až černající. Vůni má příjemně houbovou, chuť mírnou a poměrně výraznou. Výtrusy jsou podélně vřetenovité, hladké, žlutohnědé. Výtrusný prach je hnědý.
▪ Kozák habrový - výskyt
Kozák habrový roste celkem dosti vzácné, převážné pak pod habry, ale také pod lískami. Najde se za teplého počasí od června do září, hlavně však v červenci a v srpnu. Nedá se zaměnit za žádnou jedovatou houbou. Podobá se kozáku březovému a kozáku černému, který má tmavý, hladký klobouk a roste pod břízami.
▪ Kozák habrový - vliv na zdraví
Houby, a to i kozák habrový, mohou díky svému složení prospívat našemu zdraví a někdy dokonce léčit. Podle odborníků byly léčivé složky nalezeny u více než 651 druhů hub, a to v jejich plodnicích i myceliích. Biochemicky jsou to hlavně polysacharidy, polysacharidopeptidy a proteiny, ale také lipidy, fenoly a triterpeny.
▪ Kozák habrový - možnosti využití
Je to jedlá a velmi dobrá tržní houba, jejíž plodnice jsou vytrvalé a nepodléhají snadno hnilobě ani červivění. Svou tuhou strukturou připomíná pravé hřiby a křemenáče. Je výtečný zejména do polévek, do vánočního kuby, guláše aj. Kozák je docela nenápadný svým vzrůstem, o to víc však překvapí vynikající chutí a konzistencí.
▪ Kozák habrový - recept
Pěna z kozáků
500 g kozáků
150 ml bešamelové omáčky
50 g másla
100 ml smetany
sůl, mletý pepř
muškátový květ
Kozáky habrové očistíme, omyjeme vlhkým hadříkem, nakrájíme na malé kousky, alespoň 15 minut podusíme na másle. Vychladlé houby rozmixujeme se smetanou a bešamelovou omáčkou. Potom je osolíme, opepříme a přidáme špetku sušeného rozdrceného muškátového květu. Vše za stálého míchání povaříme. Nakonec odstavíme, necháme vychladnout, přidáme rozpuštěné máslo a vyšleháme do pěny. Pěna z kozáků je vynikající na chlebíčky, jednohubky nebo jako pomazánka na topinky.
Diskuse k článku
RE : Kozák habrový /Leccinum carpini/