Lošák jelení /Sarcodon imbricatus/
▪ Lošák jelení - Vzhled
Klobouk je nepravidelně okrouhlý, veprostřed vmáčklý nebo nálevkovitý, pokrytý mohutnými, tuhými a černohnědými či černými šupinami, které soustředně odstávají od středu klobouku a směrem k okrajům se zmenšují. Barvy je rezavě hnědavé, šedohnědé až černohnědé; v průměru má 5 - 20 cm. Hymenofor pokrytý výtrusorodým rouškem je tvořen několik mm dlouhými šedobílými až šedými křehkými ostny, které hustě pokrývají spodní stranu klobouku.
Třeň bývá dlouhý až 7 cm, širší, hladký, v mládí bělavý, později šedohnědý.
Dužnina je zpočátku křehká, později kožovitě tuhá a suchá, šedě bělavá až hnědá, s kořenitou vůní a mírnou, nahořklou až hořkou chutí.
▪ Lošák jelení - výskyt
Lošák jelení roste nehojně od srpna do listopadu. Ideální místo, kam na houby, je v jehličnatých nebo smíšených lesích, hlavně však v lesích smrkových, často roste ve skupinách.
Je jedlý, ale trochu tužší. Vše záleží ale na úpravě. Sušené lošáky jelení milují Japonci, kteří je nazývají kawa-také nebo taky koh-také (kožená houba) a přidávají je do svých pokrmů.
▪ Lošák jelení - vliv na zdraví
Látkou, která je u mnohých hub pro člověka asi nejcennější, je glukan, jehož účinky ocení zejména lidé s diabetem. Tato látka vykazuje velmi příznivý vliv na krev a cévní soustavu, zbavuje tělo cholesterolu a prospívá správné funkci srdce. O glukanu je také známo, že se využíval jako prevence vzniku rakoviny vyvolané radioaktivním zářením. Glukan také pomáhá v boji s bradavicemi a jinými kožními problémy. Tuto látku řadíme mezi přírodní polysacharidy, pomáhá udržovat lidský organismus v rovnováze a posiluje jeho obranyschopnost.
▪ Lošák jelení - možnosti využití
Lošák jelení je jedna z houbaři opomíjených hub, ačkoli je jedlá a v některých zemích dokonce vyhledávaná a ceněná, zejména v Japonsku. Může se sušit nebo nakládat do octového nálevu. Pro přípravu pokrmů jsou vhodné mladé plodnice, jejichž mírná hořkost správnou úpravou mizí. Lidové názvy jsou Jelenka, Srnka, Masohub, Medvědí ucho, Medvědice.
▪ Lošák jelení - recept
Lošák jelení s omáčkou
100 g slaniny
2 cibule
500 g hub
tymián
sůl a pepř
sklenička piva
starší chleba
Slaninu a cibule pokrájejte na kostičky, osmahněte na pánvi, přidejte asi půl kila pokrájených lošáků, bobkový list, špetku tymiánu, pepř, sůl a poduste doměkka. Potom houby vyndejte, šťávu zahustěte rozdroleným starým chlebem, který si předem rozmícháte v trošce piva, osolte, dochuťte a ještě krátce povařte. Houby pak rozložte na talíře a zalijte omáčkou. Uvidíte, že i lošák jelení je vhodný k přípravě výborného pokrmu.
Diskuse k článku
RE : Lošák jelení /Sarcodon imbricatus/