Náramkovitka císařská /Catathelasma imperiale/
▪ Náramkovitka císařská - vzhled
Klobouk je široký 8 - 15 cm, zprvu vypouklý, později prohloubený a na středu mírně šupinkatý, často rozpukaný, červenohnědý až hnědý, na kraji nápadně podvinutý.
Třeň je dlouhý 6 - 10 cm, tuhý, na spodu často zahrocený a má mohutný dvojitý prsten.
Dužnina je bílá, velmi tuhá, voní i chutná po mouce. Výtrusný prach je bílý.
▪ Náramkovitka císařská - výskyt
Náramkovitku císařskou najdeme pouze vzácně v jehličnatých či smíšených lesích s vápenatými půdami. Náramkovitka císařská roste od srpna do října.
▪ Náramkovitka císařská - vliv na zdraví
Houby dodávají tělu vlákninu, provitamín A, vitamíny B a protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité látky jako draslík, vápník, hořčík a železo. Pro lidi s citlivým zažíváním ale může být problémem horší stravitelnost hub. Houby samy nemají téměř žádnou energetickou hodnotu, problém může být v tom, jak se upraví. Smaženice nebo řízky plné tuku jsou energeticky vydatné a těžce stravitelné. Předností hub je velký obsah vlákniny, která působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.
▪ Náramkovitka císařská - možnosti využití
Náramkovitka císařská je jedlá, dříve tržní houba s tužší dužinou, vyžadující delší tepelnou úpravu. Na Slovensku je hojnější a objevuje se i na trzích. V kuchyni je dobře použitelná do směsí, upravená jako dršťky nebo naložená v octovém nálevu. Dobře se suší. Podobá se jí čirůvka límcová, která je také jedlá, ale méně chutná. Má zrzavě červený klobouk, rovněž často rozpukaný, ale na třeni jen jeden pomíjivý prsten.
▪ Náramkovitka císařská - recept
Houbový perkelt s noky
3 větší cibule
500 - 800 g hub
3 papriky
3 pevná rajčata
2 stroužky česneku
olej
mletá paprika
sůl a pepř
petrželová nať
Na noky:
2 vejce
trocha vody (asi 100 ml)
sůl
asi 2 lžíce hladké mouky
hrubá mouka
Na tuku zpěníme drobně krájenou cibuli, po chvilce k ní přidáme krájené houby a ještě chvíli smažíme. Zaprášíme paprikou, osolíme, opepříme, promícháme a zalijeme troškou vody. Necháme vařit. Papriky, česnek a rajčata pokrájíme a přidáme k houbovému základu.
Zatímco se perkelt vaří, nachystáme těsto na noky - rozmícháme všechny suroviny, hrubé mouky dáme tolik, aby se noky daly protlačovat přes haluškovač. Propasírujeme je do vřící osolené vody, vaří se chvilku. Hotové scedíme a i s krájenou petrželovou natí vmícháme do houbového perkeltu.
Diskuse k článku
RE : Náramkovitka císařská /Catathelasma imperiale/