Šťavnatka modřínová /Hygrophorus lucorum/
▪ Šťavnatka modřínová - vzhled
Klobouk je široký 3 - 13 cm, zpočátku zvoncovitý s mírně vyniklým středem, později rozložený a mírně vmáčklý, živě citrónově žlutý, slizký, tenkomasý. Lupeny jsou nízké, bělavé, při okraji žluté nebo celé citrónově žluté, tlusté, řídké a sbíhají se na třeň.
Třeň je dlouhý 4 - 8 cm a štíhlý asi 1 cm. Je sliznatě vločkatý, citrónově žlutý, ale bledší než klobouk.
Dužnina je bílá nebo bělavá, k okraji klobouku nažloutlá, s nenápadnou chutí a vůní. Výtrusy jsou elipsoidní, hladké, bezbarvé. Výtrusný prach je bělavý.
▪ Šťavnatka modřínová - výskyt
Šťavnatka modřínová roste pozdě na podzim (v říjnu až prosinci), někdy velmi hojně v celých houfech, ale jen pod modříny.
▪ Šťavnatka modřínová - vliv na zdraví
Látkou, která je u mnohých hub pro člověka asi nejcennější, je glukan, jehož účinky ocení zejména osoby trpící diabetes. Tato látka vykazuje velmi příznivý vliv na krev a cévní soustavu, zbavuje tělo cholesterolu a prospívá správné funkci srdce. O glukanu je také známo, že se využíval jako prevence vzniku rakoviny vyvolané radioaktivním zářením. Glukan také pomáhá v boji s bradavicemi a jinými kožními problémy. Tuto látku řadíme mezi přírodní polysacharidy, pomáhá udržovat lidský organismus v rovnováze a posiluje jeho obranyschopnost.
▪ Šťavnatka modřínová - možnosti využití
Šťavnatka modřínová je dobrá jedlá houba, jen málo vydatná, takže se k přípravě pokrmu musí nasbírat značné množství drobných plodniček. Roste pozdě na podzim a je hojná, proto je v kuchyni velmi vítaná. Je vhodná do polévek i do míchanic s jinými podzimními houbami. Rod šťavnatka zahrnuje mnoho dobrých jedlých druhů, které však nejsou mezi houbaři běžně známy.
▪ Šťavnatka modřínová - recept
Tortilla s houbovou směsí
50 g másla
200 g hub
1 větší cibuli pokrájenou na kostičky
20 dkg šunky pokrájené na kostičky
100 ml 12% smetany
sůl, čerstvě mletý pepř, drcený kmín
tortilly
sýr na zapékání
Na másle zpěníme cibulku a chvíli ji restujeme. Přidáme houby a dusíme doměkka zhruba 10 až 20 minut. Pak přidáme šunku a smetanu, osolíme, opepříme a okmínujeme. Směs mícháme, dokud nezhoustne – měla by držet pěkně pohromadě. Mezitím rozpálíme troubu a připravíme si tortillu. Na půlku tortilly poklademe směs, druhou půlku přiklopíme, posypeme sýrem (ementál, eidam). Necháme asi 3 minuty zapéct a máme hotovo.
Diskuse k článku
RE : Šťavnatka modřínová /Hygrophorus lucorum/