Trsnatec lupenitý /Grifola frondosa/
▪ Trsnatec lupenitý - vzhled
Plodnice je trsnatá, 20 - 50 cm široká, tvořená střední částí s mnoha větvícími se třeni, které končí jednotlivými plochými kloboučky. Trsnatec lupenitý má na spodu klobouku rourky, ne lupeny, které jsou 2 - 3 mm dlouhé a sbíhají na třeň.
Klobouk je 3 - 7 cm široký, na okraji vrásčitý. Většinou jsou polokruhovité, víceméně ploché, šupinkaté, na okraji až černohnědé.
Třeň je světle šedý.
Dužnina je tenká, v mládí pružná, ve stáří tuhá. Je bílá a má slabě zatuchlou vůni.
▪ Trsnatec lupenitý - výskyt
Trsnatec lupenitý vyrůstá na bázi dubových kmenů, příležitostně i na pařezech, od podzimu až do časné zimy. Do určité míry je podobný nejedlému vějířovci obrovskému (Meripilus giganteus), který má hnědavé, vějířovité plodnice a drobné póry po poranění černají. Nalézt trsnatec lupenitý je náhoda a velké štěstí - je to totiž vynikající jedlá houba, která zasytí celou rodinu. Některé zdroje uvádějí, že dá trsnatec lupenitý pěstovat na špalcích nebo na pařezech listnatých stromů podobně jako hlívy. K intenzivnímu pěstování se používá výhradně pouze substrát ze sterilizovaných pilin. Po naočkování se pěstuje jako ostatní dřevokazné houby.
▪ Trsnatec lupenitý - vliv na zdraví
V zemi vycházejícího slunce jsou uváděny protivirové a protinádorové vlastnosti trsnatce, které byly zjištěny u glutanů izolovaných z této houby.
▪ Trsnatec lupenitý - možnosti využití
Nejlepší způsob, jak tuto báječnou houbu uchovat, je usušit ji. Jinak lze houbové jídlo, které jsme z ní připravili, zmrazit. Před kuchyňskou úpravou je nutné trsnatec lupenitý důkladně očistit. Má tuhou dužninu, proto jej můžeme před úpravou opláchnout studenou vodou. Dobře chutná a můžeme jej uplatnit ve spoustě jídel. Usušený a rozdrcený na prášek jej můžeme přidávat do polévek a k dušenému masu. Houba je využívaná zejména v Japonsku, kde se mimo jídel užívá i ve formě prášku, granulí, tablet, čaje a jiných nápojů.
▪ Trsnatec lupenitý - recept
Falešná dršťková polévka z trsnatce lupenitého
500 g hub
20 g sádla
30 g hladké mouky
majoránka
mletá paprika
mletý pepř
česnek
sůl
petrželka
2 větší cibule
Dobře očištěnou plodnici trsnatce rozsekáme na větší kousky a dusíme asi 20 minut. Vodu slijeme a houby nasekáme na nudličky, podobné hovězím dršťkám. Na části tuku usmažíme cibuli nakrájenou na kostičky. Ze sádla a mouky uděláme jíšku a přidáme k cibulce. Zředíme chladnějším houbovým vývarem a rozšleháme metličkou. Dochutíme utřeným česnekem se solí a majoránkou. Opepříme a přidáme papriku. Necháme povařit, aby se jíška dobře spojila. Přidáme dušené houby a znovu chvíli vaříme. Na talíři ozdobíme nasekanou petrželkou. Podáváme s celozrnným pečivem.
Diskuse k článku
RE : Trsnatec lupenitý /Grifola frondosa/