3x zimní marmeláda, která vás pořádně zahřeje
Marmeláda nemusí ležet ve spíži celou zimu. Lepší volbou je připravit si hned několik druhů marmelády – od každého jen několik málo skleniček. A střídat je dle chutí. Okuste tentokrát tři druhy zimní marmelády, které vás v chladném počasí zaručeně zahřejí.
Ananasová marmeláda s rumem a kardamomem
Ananas obsahuje až 90 % vody a říká se o něm, že je skvělým pomocníkem při hubnutí. Což je jistě dáno i jeho vysokým obsahem vlákniny. Mimo něj má spoustu draslíku, vápníku a sodíku. Ananas působí močopudně. Marmeláda z ananasu vás okouzlí svou exotickou chutí. A pokud bude taková marmeláda doplněná i rumem, zaručí vám nebesky dobrou pochoutku!
Marmeláda – přísady:
- 1 kg očištěného ananasu
- 2 g kardamomu
- kůru z 1 citrónu
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 kg želírovacího cukru
- 100 ml rumu
Marmeláda – příprava:
Očistěný ananas nakrájíme na malé kousky. Přidáme k němu citrónovou kůru a společně rozmixujeme. Přidáme kardamom i citrónovou šťávu a promícháme společně i s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme marmeládu k varu a vaříme 3-5 minut. Odstavíme, přilijeme rum a ihned přeléváme do uzavíratelných sklenic. Pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Marmeláda musí zcela zchladnout, poté dále uchováváme v chladu.
Tip: Pěnu, která při vaření marmelády vznikne, nevyhazujte. Postupně ji z povrchu při vaření marmelády odebírejte a uložte do sklenice. Dejte do chladu, kde klidně tři dny vydrží. Marmeláda – pěna se dá využít například na palačinky nebo lívance.
Švestková marmeláda s čokoládou
Švestky jsou zajímavým přírodním léčivem a vynikajícím ovocem. Působí močopudně, takže odvodňují. Pomáhají při zácpě a čistí střeva. Obsahují hodně vitamínů skupiny B. Dodají tělu pořádnou dávku energie. Švestková marmeláda s vůní čokolády bude chutnat hlavně dětem.
Marmeláda – přísady:
- 1 kg švestek
- 4 g kvalitního kakaa
- 1 tabulka hořké čokolády (alespoň 80%)
- kůra z 1 citrónu
- 1 kg želírovacího cukru
Marmeláda – příprava:
Švestky důkladně omyjeme, vypeckujeme a umeleme na masovém strojku. Přidáme k nim kakao, citrónovou kůru a celou tabulku nastrouhané hořké čokolády. Smícháme s želírovacím cukrem a vaříme necelých pět minut. Marmeláda je hotová! Následně ji přelijeme do skleniček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto necháme marmeládu zcela zchladnout.
Špendlíková marmeláda se zimním kořením
Je dobré vědět, že špendlíky nejsou mirabelky, i když je lidé často zaměňují. Jde o velmi nutričně zajímavé a přitom snadno dostupné ovoce, které obsahuje mnoho vitamínů i cenných látek. Pomáhají srovnat hladinu krevního cukru, zahání únavu a tělu dodají dostatek vlákniny. Tedy pomáhají díky tomu i se zažíváním. Marmeláda z nich je skvělá na lívance.
Marmeláda – přísady:
- 1 kg špendlíků
- 300 g třtinového cukru
- 1 balení citrusového pektinu
- šťáva z 1 citrónu
- 1 hvězdička badyánu
- 4 ks hřebíčku
- 1 celá skořice
Marmeláda – příprava:
Špendlíky důkladně omyjeme. Vhodíme je do hrnce zalijeme trochou vody (aby byly pouze lehce přikryté). Takto je rozvaříme do měkka. Přidáme koření, přikryjeme a hodinu necháme základ marmelády odpočívat. Poté směs přepasírujeme přes sítko. Přidáme citrusový pektin, cukr a citrónovou šťávu. Pět minut povaříme a ihned pak přeléváme do čistých uzavíratelných sklenic. Obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Špendlíková marmeláda chutná báječně!
Napsat komentář: 3x zimní marmeláda, která vás pořádně zahřeje
RE: 3x zimní marmeláda, která vás pořádně zahřeje