3x zimní marmeláda, která vás pořádně zahřeje

3x zimní marmeláda, která vás pořádně zahřeje
31. 01. 2020 Přečteno: 1594x

Marmeláda nemusí ležet ve spíži celou zimu. Lepší volbou je připravit si hned několik druhů marmelády – od každého jen několik málo skleniček. A střídat je dle chutí. Okuste tentokrát tři druhy zimní marmelády, které vás v chladném počasí zaručeně zahřejí.

Ananasová marmeláda s rumem a kardamomem

ananas marm

Čtěte také:

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

Ananas obsahuje až 90 % vody a říká se o něm, že je skvělým pomocníkem při hubnutí. Což je jistě dáno i jeho vysokým obsahem vlákniny. Mimo něj má spoustu draslíku, vápníku a sodíku. Ananas působí močopudně. Marmeláda z ananasu vás okouzlí svou exotickou chutí. A pokud bude taková marmeláda doplněná i rumem, zaručí vám nebesky dobrou pochoutku!

Marmeláda – přísady:

  • 1 kg očištěného ananasu
  • 2 g kardamomu
  • kůru z 1 citrónu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 kg želírovacího cukru
  • 100 ml rumu

Marmeláda – příprava:

Očistěný ananas nakrájíme na malé kousky. Přidáme k němu citrónovou kůru a společně rozmixujeme. Přidáme kardamom i citrónovou šťávu a promícháme společně i s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme marmeládu k varu a vaříme 3-5 minut. Odstavíme, přilijeme rum a ihned přeléváme do uzavíratelných sklenic. Pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Marmeláda musí zcela zchladnout, poté dále uchováváme v chladu.

Tip: Pěnu, která při vaření marmelády vznikne, nevyhazujte. Postupně ji z povrchu při vaření marmelády odebírejte a uložte do sklenice. Dejte do chladu, kde klidně tři dny vydrží. Marmeláda – pěna se dá využít například na palačinky nebo lívance.

Švestková marmeláda s čokoládou

čokoláda marm

Švestky jsou zajímavým přírodním léčivem a vynikajícím ovocem. Působí močopudně, takže odvodňují. Pomáhají při zácpě a čistí střeva. Obsahují hodně vitamínů skupiny B. Dodají tělu pořádnou dávku energie. Švestková marmeláda s vůní čokolády bude chutnat hlavně dětem.

Marmeláda – přísady:

  • 1 kg švestek
  • 4 g kvalitního kakaa
  • 1 tabulka hořké čokolády (alespoň 80%)
  • kůra z 1 citrónu
  • 1 kg želírovacího cukru

Marmeláda – příprava:

Švestky důkladně omyjeme, vypeckujeme a umeleme na masovém strojku. Přidáme k nim kakao, citrónovou kůru a celou tabulku nastrouhané hořké čokolády. Smícháme s želírovacím cukrem a vaříme necelých pět minut. Marmeláda je hotová! Následně ji přelijeme do skleniček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto necháme marmeládu zcela zchladnout.

Špendlíková marmeláda se zimním kořením

špendlik ovoce

Je dobré vědět, že špendlíky nejsou mirabelky, i když je lidé často zaměňují. Jde o velmi nutričně zajímavé a přitom snadno dostupné ovoce, které obsahuje mnoho vitamínů i cenných látek. Pomáhají srovnat hladinu krevního cukru, zahání únavu a tělu dodají dostatek vlákniny. Tedy pomáhají díky tomu i se zažíváním. Marmeláda z nich je skvělá na lívance.

Marmeláda – přísady:

  • 1 kg špendlíků
  • 300 g třtinového cukru
  • 1 balení citrusového pektinu
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 hvězdička badyánu
  • 4 ks hřebíčku
  • 1 celá skořice

Marmeláda – příprava:

Špendlíky důkladně omyjeme. Vhodíme je do hrnce zalijeme trochou vody (aby byly pouze lehce přikryté). Takto je rozvaříme do měkka. Přidáme koření, přikryjeme a hodinu necháme základ marmelády odpočívat. Poté směs přepasírujeme přes sítko. Přidáme citrusový pektin, cukr a citrónovou šťávu. Pět minut povaříme a ihned pak přeléváme do čistých uzavíratelných sklenic. Obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Špendlíková marmeláda chutná báječně!



Napsat komentář: 3x zimní marmeláda, která vás pořádně zahřeje

RE: 3x zimní marmeláda, která vás pořádně zahřeje

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.