Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

Léto je tady a s ním i sklizeň ovoce. Zavařování marmelády je jedním z nejlepších způsobů, jak ovoce využít. A když víme jak na to, stane se domácí marmeláda opravdovou delikatesou. Poradíme, jak udělat tu nejlepší marmeládu, která se s kupovanými nedá srovnat. Pusťme se do ní, protože dobrá domácí marmeláda vydrží opravdu dlouho, má široké využití a snad není nikdo, kdo by ji neměl rád.

Čtěte také:

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Jedině domácí marmeláda. Kupovaná obsahuje konzervanty a sladidla

Domácí marmeláda má oproti těm z obchodů samé výhody. Určitě jsme si všimli, že taková jahodová marmeláda z obchodů obsahuje více jablek, než skutečných jahod. A to platí i u jiných ovocných příchutí. Navíc kupované marmelády obsahují nejrůznější konzervanty, syntetická barviva a zbytečně mnoho cukru. Zavařování marmelády tak ocení nejenom naše chuťové buňky, ale i zdraví.

  • Opravdu čerstvé suroviny: Sami si vybereme čerstvé ovoce, které naše domácí marmeláda bude obsahovat. Žádné nedozrálé nebo nahnilé ovoce.
  • Zdravé ingredience: Vyhneme se konzervantům, chemikáliím a dalším přidaným látkám.
  • Méně cukru: Pokud je ovoce opravdu zralé a je ho dostatek, nemusíme přidávat tolik cukru, jak to často dělají výrobci. A více ovoce znamená více živin. Navíc cukr mohou výrobci nahrazovat umělými sladidly, která jsou pro tělo ještě škodlivější, než velké množství cukru.
  • Vlastní příchuť: Kromě klasických příchutí, jako jahoda nebo meruňka se můžeme pustit do zavařování ovoce jako je fík nebo kdoule.
  • Speciální kombinace: Pokud chceme v obchodě sáhnout po exotičtější kombinaci, hodně si připlatíme. Můžeme si ji vyrobit sami doma za pár korun, třeba jako je meruňková s mátou, malinová s rumem nebo domácí marmeláda z okvětních lístků růže.

Zavařování marmelády pro začátečníky: Stačí ovoce, cukr a želírovací přípravek

K zavařování marmelády toho moc nepotřebujeme. Stačí nám ingredience jako kvalitní ovoce, cukr a želírovací přípravek. Samozřejmě potřebujeme zavařovací sklenice a místo, kde budeme marmeládu dělat. Třeba hrnec anebo domácí pekárnu. Pak už jen znát správný poměr a nejlepší postup.

Zavařování marmelády (1)

4 hlavní zásady pro výrobu domácí marmelády

Správná domácí marmeláda se pozná podle sladké chuti a husté konzistence. K tomu se ne zcela šťastně používá velké množství cukru a želírovací cukry. Přitom si vystačíme s přírodnějšími a zdravějšími variantami. Chuť nemusíme nahrazovat větším množstvím cukru, stačí přidat více ovoce. Místo želírovacích cukrů využijme citrusový pektin.

  • Více ovoce
  • Méně cukru
  • Trocha citrónové šťávy
  • Krátká doba vaření

Domácí marmeláda: Jak se vyznat v želírovacích přípravcích?

Na trhu najdeme hned několik druhů želírovacích přípravků. Buďto si koupíme samotné želírovací přípravky, do kterých posléze přidáváme cukr. Anebo si můžeme koupit přímo želírovací cukry. Pokud ale nemá naše marmeláda správně hustou konzistenci, ve většině případů za to může krátká doba vaření. Pro lepší hustotu pomůže také přidání šťávy z citrónu.

  • Želírovací cukry: Jsou v podstatě instantní směsí, která nám má usnadnit práci. Pouze se nasype k ovoci, zavaří a domácí marmeláda je na světě. Pokud se zavařováním začínáme, pro jistý úspěch můžeme po želírovacím cukru sáhnout. Jinak se jim ale raději vyhněme.
  • Želírovací přípravky: Jsou založené na hlavní želírovací látce, většinou se používá pektin. Aby způsobily, že směs ztuhne, potřebují zhruba poloviční podíl cukru a kyselé prostředí. Což jsou přesné vlastnosti marmelády. Do želírovacích přípravků přidávají výrobci pro kyselejší prostředí kyselinu citronovou.
  • Pektin: Můžeme ho zakoupit i zvlášť. Na trhu existuje citrusový a jablečný. Citrusový má o něco lepší vlastnosti. Kyselé prostředí nemusíme pektinu poskytovat kyselinou, stačí místo ní dát citrónovu šťávu. Společně s citronovým pektinem pak máme zajištěnou nejzdravější a nejpřírodnější verzi domácí marmelády. Najdeme ho v obchodě se zdravou výživou.

 Zavařování marmelády (4)

TIP PRO VÁS

Pokud jsme si koupili želírovací přípravek, který potřebuje poměr cukru a ovoce 1:1, je velká šance, že neobsahuje konzervanty. Pokud ale má uvedený poměr cukru nižší, pravděpodobně chemické konzervanty obsahuje.

Jen s dobrou přípravou vznikne dobrá domácí marmeláda

1. Cukr

Cukr plní i jinou funkci než chuťovou. Marmeládu konzervuje. Nejlépe kažení odolají marmelády s  alespoň polovičním obsahem cukru. Méně cukru také znamená, že domácí marmeláda potřebuje delší dobu sterilace.

Tip: I diabetici si můžou pochutnat na marmeládách. Při zavařování marmelády použijeme buďto stévii anebo fruktózu, kterou v obchodech najdeme pod názvem Fruktopur.

2. Ovoce

Ovoce by mělo být dozrálé, jinak domácí marmeláda nebude tak chutná a sladká. Také si dejme pozor, aby bylo v co nejlepší kondici. Potlučené, nahnilé, plesnivé nebo jinak poškozené ovoce do marmelády nepatří. Marmeláda by se pak mohla zkazit. Některé ovoce má vyšší želírovací schopnost, jiné nižší. V takovém případě budeme potřebovat více pektinu či želírovacího přípravku anebo musíme marmeládu déle vařit. Při dlouhém vaření ale přijde o většinu chuti a vitamíny.

3. Sklenice

Aby nám domácí marmeláda nezplesnivěla a všechna naše snaha tak nepřišla vniveč, dejme si pozor na čistotu zavařovacích sklenic. I s víčky je před použitím vyvařme anebo důkladně umyjme mýdlem a vysušme. Čistota je důležitá i při konzumaci. Vždy používejme čistou lžičku, pokud jí olizujeme, znovu ji umyjme.

Zavařování marmelády v 10 krocích

  1. Ovoce očistíme a vložíme do velkého hrnce, ten má velkou odpařovací plochu.
  2. Každé ovoce může vyžadovat jiný poměr cukru a želírovacího přípravku nebo pektinu. Obecně platí, že pro zavařování marmelády přidáme na jeden kilogram ovoce půl až tři čtvrtě kila cukru.
  3. Ovoce v hrnci rozmačkáme, třeba ručním mixérem.
  4. Ovoce podlijeme půl deci vodou a směs přivedeme k varu. Až ovoce probublává, stáhneme plamen.
  5. Za stálého míchání vaříme zhruba deset minut. Některé ovoce s nižší želírovací schopností musíme vařit déle. Při dlouhém vaření ale ovoce přijde o většinu chuti a vitamínů.
  6. Při zavařování marmelády ji nezapomínejme zbavovat pěny. Kdybychom jí tam nechali, hrozí, že se marmeláda začne kazit.
  7. Smícháme želírovací přípravek s trochou cukru a i s cukrem ho zamícháme do ovoce.
  8. Vaříme asi tři minuty a pak hrnec odstavíme.
  9. Naběračkou plníme sklenice ještě horkou marmeládou. Otřeme okraje sklenic, aby byly opravdu čisté a rychle je uzavřeme víčkem.
  10. Sklenice s uvařenou marmeládou na pět až deset minut otočíme dnem vzhůru. Zjistíme tak, jestli je domácí marmeláda opravdu dobře uzavřená. Skladujeme v suchu, chladu a temnu.

Zavařování marmelády (2)

Různé ovoce, různé zavařování marmelády. Zjistěte, jak na ně!

Angrešt

Má vynikající želírovací schopnost. Angreštová domácí marmeláda je tužší a pikantní.

Borůvky

Jsou dobré pro začátečníky. Nemají ale tak dobrou želírovací schopnost

Broskve

Broskvová domácí marmeláda je jemná a sladká. Broskve ale nemají tak dobrou želírovací schopnost.

Černý rybíz

Má vynikající želírovací schopnost. Nepotřebujeme želírovací látku, stačí cukr. Pro ozvláštnění chuti můžeme při zavařování marmelády přidat koření.

Kdoule

Domácí kdoulová marmeláda má sladkokyselou chuť a báječně voní. Kdoule mají velkou želírovací schopnost.

Hrušky

Chuť hruškové marmelády je jemná. Můžeme ji ozvláštnit třeba přidáním zázvoru. Hrušky ale nemají tak dobrou želírovací schopnost.

Jablka

Mají velkou želírovací schopnost. Zvláště kyselá jablka.

Jahody

Tradiční jahodovou marmeládu můžeme zpestřit třeba přidáním máty nebo rebarbory. Jahody nemají tak dobrou želírovací schopnost.

Marmeládičky a jak na ně

Maliny

Jsou vhodné pro začátečníky. Nemají ale tak dobrou želírovací schopnost.

Meruňky

Nemají tak dobrou želírovací schopnost. Když nám meruňková marmeláda časem ve sklenici zhnědne, nemusíme se bát. Na kvalitě ani chuti jí to neubere.

Ostružiny

Domácí marmeláda z ostružin může mít trochu trpčí chuť. Abychom jí zjemnili, můžeme přidat fíky anebo vanilku. Ostružiny mají nižší želírovací schopnost.

Rybíz

Při zavařování marmelády můžeme k rybízu přidat jablka, maliny nebo dokonce tequillu. Rybíz má opravdu velkou želírovací schopnost.

Višeň

Lehce pikantní višňová domácí marmeláda chutná skvěle. Při zavařování marmelády počítejme s tím, že višně mají jednu z nejslabších želírovacích schopností.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 28. 03. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 29. 03. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
NEDĚLE 30. 03. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá nabídka od 20 000 Kč zaměstnancům Nabízíme finanční pomoc všem, kteří maj...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

MÁTE ZÁJEM O NEBANKOVNÍ PŮJČKY? Dobrý den, potřebujete půjčku? Pro váš dům? Vaš...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

MÁTE ZÁJEM O NEBANKOVNÍ PŮJČKY? Dobrý den, potřebujete půjčku? Pro váš dům? Vaš...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

Nejlepší jarní detoxikační smoothie: Tipy pro očistu těla i celkové zdraví

Detoxikace a jaro jsou spolu neodmyslitelně spjaty. Po dlouhé zimě je nutné tělo očistit a dodat mu všechny cenné látky, které postrádá. Smoothie koktejly mohou být jednou z cest, jak organismu pomoci a rychlej...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.