Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Chystáte se na dovolenou a sháníte nové recepty na zavařování hotových jídel, které na cestách jednoduše vyklopíte ze sklenice a ohřejete? Receptů na zavařování jídla a praktických rad pro zavařování není nikdy dost, tak se nechte inspirovat těmi našimi.

Čtěte také:

Zavařování masa do sklenic využijete na dovolené a navíc ušetříte

Důvod, proč zavařovat hotové jídlo na dovolenou, je zřejmý. Nejen, že takto upravený pokrm vydrží opravdu dlouho, ale také vám tato příprava ušetří spoustu času, starostí i peněz, a vy si tak můžete naplno vychutnávat volný čas se svou rodinou nebo přáteli. V neposlední řadě se nemusíte spoléhat na konzervy, které obsahují spoustu škodlivých látek, a jejich chuť se s domácí stravou nedá srovnat. 

A co všechno lze z hotových jídel zavařovat? Téměř vše, na co si vzpomenete, od polévek a pomazánek, přes uzeniny a ryby, až po masité pokrmy.  

Zásady a rady při zavařování hotových jídel

  • Při zavařování hotových jídel je třeba mít vždy perfektně čisté ruce, aby se jídlo před zavíčkováním neznehodnotilo.
  • Stejně tak musejí být perfektně čisté i zavařovací sklenice a víčka, před zavařováním bychom je měli vyvařit a nechat uschnout (neutírat). Nejlépe uděláte, když si pořídíte soupravu na zavařování, která vám ušetří spoustu práce a už nikdy nebudete muset řešit problémy s vadným těsněním sklenic nebo zdeformovanými víčky. Kvalitní zavařovací sklenice a další příslušenství najdete u Tescomy.
  • Sklenice nesmí být naplněná až po vrch tekutinou (lákem, šťávou apod.). Víčko pak nemusí dokonale těsnit. Optimální výška tekutiny je 2/3 sklenice.
  • Pro maso se používají víčka s červeným těsněním.
  • Nezavařujeme pokrmy, které obsahují smetanu nebo mouku. Pokud je třeba, přidáme tyto suroviny až při ohřívání jídla.
  • Maso před zavařováním vždy zbavíme kostí.
  • Správnou těsnost víčka ověříme obrácením sklenice dnem vzhůru. Nejen, že tekutina nebude vytékat, ale nesmí ani stoupat bubliny.
  • Pokud se stane, že i přes dodržení všech pravidel otevřená sklenice vykazuje jakékoli známky zkažení (podezřelý zápach, povlak,…), nikdy takové jídlo nekonzumujeme! 

Obecné rady, jak na zavařování hotových jídel na dovolenou

Zavařování masa a pokrmů s masem

Zavařovat můžeme maso hovězí, vepřové, drůbeží, jehněčí, zvěřinu i ryby. Před zavařováním maso upravíme buď vařením, pečením nebo dušením, do sklenic je dáváme ještě za tepla a zalíváme šťávou nebo vývarem. I sklenice by měly být teplé. I zde platí, že tekutina by neměla přesáhnout výšku 2/3 sklenice, samotné maso nemusí být celé ponořené. Zavařoval lze samozřejmě i maso bez šťávy. 

Důkladně uzavřené zavařovací sklenice vložíme do vody a zavařujeme při teplotě 100 °C asi 1,5 hodiny. Necháme stát do druhého dne a zavaříme ještě jednou po dobu 1 hodiny.

Zavařování uzenin

Klobásky, párky, slaninu nebo libovolné, tepelně upravené uzeniny opláchneme, dáme do zavařovací sklenice o objemu 0,7 l asi do 2/3, přidáme asi 2 cm vody, zavíčkujeme a ihned zavaříme při 100 °C asi 1 hodinu. Necháme stát do druhého dne a postup sterilování zopakujeme. Uzeniny by neměly být ve sklenici namačkané.

Zavařování polévek

Nejvhodnější na zavařování jsou vývary, ovšem zavaření nudlí a jiných zavářek necháme až na dobu před konzumací. Zavařujeme při teplotě 100 °C asi 1 hodinu, další den ještě opakujeme proces zavařování 45 minut.

Zavařování paštik a pomazánek

Zavařování paštiky a pomazánek, mezi které můžeme zařadit např. škvarkovou, masovou, houbovou nebo zeleninovou, probíhá při 90 °C přibližně 40 minut. Stejně jako u ostatních zavařených jídel, i u paštik a pomazánek opakujeme zavaření další den, asi 30 minut.

Vše o zavařování červené řepy, která bude skvělým doplňkem k hotovým jídlům.

Sterilování hotových jídel

Recepty na zavařovaná hotová jídla

Zavařená kuřecí polévka

Ingredience

  • 1 kuřecí skelet
  • 1 kuřecí stehno
  • 4 kuřecí křídla
  • 2 mrkve
  • ½ celeru
  • 2 petržele
  • 1 cibule
  • 10 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 6 bobkových listů
  • 1 hrst petrželové natě nebo libečku
  • sůl

Zavařená kuřecí polévka – postup přípravy

Všechny části kuřete vložíme do hrnce, přidáme 1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru, cibuli i se slupkou a koření, zalijeme studenou vodou a osolíme. Přivedeme k varu, zmírníme oheň a necháme „probublávat“ minimálním varem asi 2 hodiny. Vývar přecedíme a vrátíme do něj obrané a nakrájené maso. Zbylou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru) nakrájíme na větší kousky a dáme vařit pouze na 5 minut do vývaru (dovaří se zavařováním). Vývar nalijeme do připravených sklenic (hladina cca 3 cm pod víčkem), zavíčkujeme a zavařujeme při 100 °C asi 1 hodinu. Další den zopakujeme ještě asi 45 minut. Pokud chceme do polévky i nudle nebo jinou zavářku, přidáme je až po otevření sklenice před podáváním. 

Pikantní zeleninová směs

Ingredience

  • 5 barevných paprik (nepálivých)
  • 1 balení kysaného sterilovaného zelí
  • chilli papričky dle chuti a pálivosti
  • 1 větší salátová okurka
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • ½ žlutého melounu

Na nálev

  • 2 litry vody
  • 0,4 l octa
  • 15 dkg cukru
  • 6 dkg soli
  • 5 bobkových listů
  • 5 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, mrkev a papričky na tenká kolečka, okurku nastrouháme, zelí překrájíme, papriky na meloun nakrájíme na drobné kostky nebo nudličky. Veškerou zeleninu důkladně promícháme a naplníme do sklenic (asi do 2/3 výšky sklenice). Zalijeme lákem, zavíčkujeme a zavaříme při teplotě 100 °C asi 45 minut. Další den zavaříme ještě 30 minut. 

Zavařené hovězí maso

Ingredience

  • 2 kg hovězí kližky
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • olej

Zavařené hovězí maso – postup přípravy

Hovězí kližku nakrájíme na kostky nebo na plátky, osolíme, opepříme a v hrnci nebo pekáčku zprudka orestujeme na rozpáleném oleji. Zalijeme horkým vývarem tak, aby maso bylo ponořené, a vaříme pod pokličkou asi 1 hodinu (do poloměkka). Do připravených teplých sklenic plníme hotové maso (asi do 2/3 výšky sklenice), zavíčkujeme a sterilujeme na 100 °C 1,5 hodiny. Druhý den opakujeme zavaření při stejné teplotě 1 hodinu.

Zavařené pečené vepřové maso

Ingredience

  • 2 kg vepřové krkovice nebo plecka
  • 1 kg vepřového bůčku
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • česnek

Zavařené pečené vepřové maso – postup přípravy

Všechno maso nakrájíme na kostky asi 2 x 2 cm. Česnek rozetřeme se solí a společně s kmínem vetřeme do masa, takto necháme 2 hodiny v přikrytém pekáčku odležet v lednici. Troubu rozehřejeme na 180 °C, maso podlijeme trochou vody a zakryté pečeme 45 minut, odkryté poté ještě asi 15 minut, až se maso mírně opeče. Ještě teplé maso plníme do teplých sklenic (asi do 2/3 výšky sklenice), zalijeme vypečenou šťávou a zavařujeme na 100 °C asi 1,5 hodiny, druhý den ještě 1 hodinu. 

Zavařená rajčatová omáčka k těstovinám

Ingredience

  • 2 kg rajčat
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • oblíbené koření a bylinky (tymián, bazalka, oregano, provensálské,…)
  • Bazalka
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Zavařená rajčatová omáčka k těstovinám – postup přípravy

Rajčata nakrojíme do kříže, spaříme horkou vodou, oloupeme, zbavíme „bubáků“ a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na drobno, necháme zesklovatět, přidáme cukr a necháme chvilku zkaramelizovat. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme a necháme dusit asi 30 minut. Přidáme prolisovaný česnek, přidáme koření a bylinky dle chuti a necháme ještě 10 minut dusit. Ještě teplou omáčku plníme do sklenic (asi do 2/3 výšky sklenice) a zavařujeme při teplotě 100 °C asi 1 hodinu. Další den zavaření opakujeme dalších asi 45 minut.

Domácí paštika na cesty

Ingredience

  • 1,5 kg vepřového bůčku
  • ½ kg vepřových jater
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce sádla

Domácí paštika na cesty – postup přípravy

Cibuli nakrájíme na drobno, na sádle necháme zesklovatět, přidáme na menší kostky nakrájený bůček a dusíme za občasného míchání doměkka. Játra umeleme na masovém strojku a 2x pomeleme i podušený bůček. Společně ještě 10 minut dusíme, dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Teplé plníme do připravených sklenic asi 2 cm pod okraj, zavíčkujeme a zavaříme na 100 °C 1,5 hodiny. Další den zavaření opakujeme ještě 1 hodinu.

Další skvělé recepty na domácí paštiky naleznete zde.

Zavařená škvarková pomazánka

Ingredience

  • ¾ kg škvarků
  • 1 větší sklenice zeleninového leča
  • 4 stroužky česneku
  • 150 g plnotučné hořčice
  • 4 vejce
  • 2 lžíce polévkového koření
  • 1 lžička soli

Zavařená škvarková pomazánka – postup přípravy

Škvarky a česnek semeleme na masovém strojku na kaši, lečo buď nakrájíme na drobné kousky, nebo také semeleme. Veškeré ingredience důkladně promícháme, plníme do připravených sklenic (asi 2 cm pod okraj sklenice) a zavařujeme při teplotě 90 °C asi 45 minut. Druhý den opakujeme zavaření asi 30 minut.

Lečo s uzeninou

Ingredience

  • 300 g paprik
  • 300 g rajčat
  • 2 cibule
  • 250 g oblíbené uzeniny (párky, vuřty, klobásky,…)
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl
  • mletý pepř
  • máslo

Lečo s uzeninou – postup přípravy

Na másle zpěníme na mírném ohni nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nebo kostky pokrájenou uzeninu a krátce orestujeme. Přidáme nakrájené papriky, sůl a koření, 2 lžíce vody a dusíme pod pokličkou 5 minut. Rajčatům nakrojíme slupku do kříže, spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme. Rajčata přidáme ke směsi, podusíme společně ještě 5 minut a necháme mírně vychladnout. Ještě teplé plníme do připravených sklenic (asi 2 cm pod okraj sklenice), zavíčkujeme a zavařujeme při teplotě 95 °C asi 40 minut, druhý den znovu zavaříme asi 25 minut. Před konzumací do ohřáté směsi můžeme vmíchat vejce.



Diskuse k článku

  • Martin Adam

    20:55 16. 1. 2025 0
    Naprosté nesmysly, co tu píšete.

    U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po dostatečně dlouhou dobu. Toho lze dosáhnout tlakovým hrncem, který dosáhne tlaku 11 Psi. A takové se v Evropě moc neprodávají. Je potřeba jej objednat z Ameriky, kde je zavařování masa mnohem populárnější. A i ho umějí zavařovat, jelikož zavařují podle příruček které jsou vydane americkým ministerstvem zdravotnictví (USDA). Všechny recepty jsou pečlivě testovány v laboratořích, aby se předešlo infikování botulotoxinem.

    Bakterie Clostridium botulinum může produkovat botulotoxin, což je jeden z nejsilnějších známých jedů. Botulismus může vést k ochrnutí a v těžkých případech až k úmrtí. Tento toxin se vytváří v anaerobním prostředí (např. špatně sterilizované sklenice).

    Všechny tyto recepty, které jsou uvedené na těchto stránkách nejsou laboratorně testované. Zvažte riziko a informujte se raději na webech USDA... nebo se zeptejte na kvalitní zdroje ChatGPT.

    USDA (United States Department of Agriculture) začala vydávat oficiální příručky o konzervování a zavařování potravin ve 20. letech 20. století. Tyto příručky se staly populární zejména během Velké hospodářské krize (30. léta), kdy si mnoho domácností pěstovalo a zavařovalo vlastní potraviny, aby ušetřily.

    Jeden z důvodu proč tak učinili bylo také velké množství otrav botulotoxinem napříč amerikou. Právě kvůli podobným receptům, jako jsou uvedené zde.

    Doufám, že se admin probere a uvědomí s, že šířením nekvalitnich informací může vystavit čtenáře vážným zdravotním rizikům.

    Ostatním přeji hezké zavařování bez ochrnutí.
  • Rumburak

    10:04 25. 2. 2023 +2
    Ja vrouci hned davam do sklenic a uz nic nezavaruji, malokdy se stane ze se neco zkazi. Vydrzi tak 2 mesice v pohode. Ale dodrzet prisnou cistotu naradi a sklenic. Nezavaruji nic s houbama
  • Peta

    16:54 1. 8. 2019 +1
    Jak se sklenice chytla?? jak se mohla chytnout, kdyz jste jeste nezavarovala? myslite to tak ze jste dala teple jidlo do sklenice a nechala vychladnout? jestli ano, tak to je v podstate zavarovani.. jen mini :-) osobne bych radeji jidlo znovu ohrala a hned zavarila tak jak se ma. Ale ja den odstatemu jidlu na pulte neverim.
  • Lucka

    14:46 31. 7. 2019 +6
    Dobry den,zajimalo by me,zda je mozne zavarit jiz vychladle jidlo,ktere jsem uvarila den predtim,dala do sklenice,ktera se chytla.
    Dekuji za odpoved
  • Redakce - Spktrum Zdraví

    12:27 14. 2. 2019 0
    Dobrý den,
    pakliže jsou masové konzervy zavařené, měly by vydržet i pobyt mimo lednici. Což je logické, protože i doma se zavařená jídla většinou skladují v nějaké komoře, nikoliv přímo v lednici.
    Byla bych ale opatrná co se týče teploty. Určitě je nenechávejte na přímém světle nebo slunci. To by jim neudělalo dobře. A po otevření raději zkontrolujte.

    Zima, jaro, podzim tedy ano, léto spíše ne.

    Snad jsme vám poradili :-)

    Pěkný den, Redakce
  • Lenka Kaluškov

    10:05 14. 2. 2019 +10
    Dobrý den,
    mám možná hloupý dotaz, ale dá se takto zavařené jídlo skladovat i mimo lednici? Jde mi o to, že přítel je kamioňák a jezdí na 3-4 týdenní turnusy a místa v lednici moc nemá... tohle se mi zdá jako dobré řešení, aby s sebou měl nějaké domácí jídlo a nemusel si vařit nebo se neustále stravovat po restauracích
  • Filip

    16:07 22. 1. 2019 +14
    Takový komentář pod článkem o zavařování je ale úplně mimo mísu... Proč tento článek vůbec čtete?
  • Lucie

    12:14 28. 6. 2018 +2
    Dobrý den, já zavařovala omáčku z vnitřností i se smetanou,moukou.žádný problém nenastal,je ve sklepě pro případ nutnosti rychlého obědu už půl roku a bez problému.zavařujeme i držťkovou i guláše-s moukou a vše ok,jen je potřeba opravdu zavařit 2x po 24 hodinách.
  • Lucie

    12:14 28. 6. 2018 0
    Dobrý den, já zavařovala omáčku z vnitřností i se smetanou,moukou.žádný problém nenastal,je ve sklepě pro případ nutnosti rychlého obědu už půl roku a bez problému.zavařujeme i držťkovou i guláše-s moukou a vše ok,jen je potřeba opravdu zavařit 2x po 24 hodinách.
  • Jana

    19:02 17. 12. 2017 -6
    Dobrý den,
    ráda bych se zeptala...prosim, proč se nemá do jídla davat smetana předem? Zkazilo by se jídlo dřív? I když je v jidle jen male mnozstvi? Jak dlouho případně jidlo se smetanou vydrží?
    Děkuju za odpověď.
  • Maminka

    17:30 22. 10. 2017 +3
    Super článek. Začátkem léta se chystáme do hor (Srbsko, Černá Hora,...). Budeme mimo civilazici a tyhle tecepty se mi naprosto hodí.
  • katarina

    15:48 27. 8. 2017 +30
    Váš komentář opravdu pobavil, zavarujeme pro celou rodinu právě proto,abych nemusela na dovolené vařit a trávit zbytecne čas.v "nakupaku" a pak hodinu u plotny :-D Děti potřebují poradne jídlo a a tady je jistota, ze vím,co jí. A navíc,čekat denně v restauraci na jídlo? S dětmi, no tak to by byla apokalypsa :-D :-D :-D :-D
  • Redakce - Spektrum zdraví

    14:45 3. 8. 2017 -2
    Soňo, ještě jsem teď rychle konzultovala se známou, která taky zavařuje maso na cesty a říkala, že zavařuje 2x po 24 hodinách na 100 stupňů a sklenice neobrací. Je to její osvědčený postup, ale třeba by mohl fungovat i Vám :)
    Hlavně pozor na čistotu těch víček a celkově sklenic. Já takhle při prvním zavařování přišla asi o dvě kila dýňového pyré :)
    Ať se to povede a určitě dejte vědět, jak jste pochodila:)
    Anička, Spektrum zdraví
  • Soňa

    10:13 3. 8. 2017 0
    Aničko, tak to je přesně to, co jsem potřebovala. Noo, prostě jako pro "hlupáka" :) :) :) taky jsem si říkala, že zkusím třeba jen 2-3 sklenky na poprvé. Chci zavařit maso sebou na dovolenou. Děkuji moc za cenné rady, napíši, jak jsem pochodila :)
  • jancevova@propeople.cz

    09:18 3. 8. 2017 +3
    Rozumím, Soňo.
    - Maso a podobné potraviny jsou na zavařování nejcitlivější, je tedy potřeba mít důkladně vyvařené a suché sklenice včetně víček. Ta se pro tyto účely doporučují zakoupit nová.
    - Vymyté a suché sklenice si připravíte a naplníte směsí asi 2 cm pod okraj (nikdy ne až k okraji sklenic). Při zavařování se bude směs roztahovat a mohla by vám ze sklenice uniknout, příp. znečistit víčko.
    - Abyste si byla jistá, že okraje sklenic nebudou po naplnění nijak znečištěné, můžete sklenice nakonec ještě otřít hadýrkem (ideálně namočeným v alkoholu, aby skutečně zničil příp. bakterie).
    - Pokud máte zavařovací hrnec, použijte ho.
    - Pokud ho nemáte, použijte normální hrnec, jehož dno si vystelte starou utěrkou (to proto, aby se sklenice nedotýkaly přímo dna, mohly by prasknout).
    - Dále postupujte podle návodu na zavařování. Vodu do hrnce pro zavařování lijeme asi 2 cm pod okraj víčka. Sklenice by proto měly být všechny stejné.
    - Masové směsi se doporučují zavařovat klidně na 90 - 100 stupňů. Bod varu by ale neměl být prudký, spíše stálý a klidný. Doporučuje se pro jistotu použít teploměr.
    - Po zavaření se sklenice běžně obracejí, aby se do sklenice nemohl dostat vzduch. Sklenice nesmí protékat.
    - Rada na závěr: Pokud zavařujete poprvé, je dobré na první pokus udělat menší dávku. V případě, že by se vám dávka zkazila, vás pět sklenic nebude mrzet tolik, jako dvacet.
    Ale Vy to určitě zvládnete :)

    Anička, Spektrum zdraví
  • Soňa

    08:31 3. 8. 2017 +6
    Ale to mi píšete opět to, co v článku je. Ale JAK zavařujeme? To jsem se dočetla dobu a stupně, ale jakým způsobem. Pokud někdo, kdo nikdy nezavařoval, jak zavařit? To se v tom článku prostě nedočtu. Nikdy jsem nezavařovala, pamatuju si mamku, že to dělala v nějakém hrnci. Ale jde to prý i v troubě. A mě právě zajímá způsob, to v článku není. Jako co vezmu, plech? Hrnec? Kam s ním, co do něj, viděla jsem i že se skleničky obracely...atd. To mě zajímá. Hledala jsem článek, kde bude postup a rady. Ale jak píšu, je tam pořád jen "zavaříme", ale nevím pořád jak.
  • jancevova@propeople.cz

    19:31 2. 8. 2017 -2
    Dobrý den Soňo,
    na zavařování má každý jiné "fígle". Běžné je zavařování 1x na 80 - 90 stupňů. Pokud si chcete být jistá, že se vám obsah sklenic nezkazí, můžete použít metodu dvojitého zavařování po 24 hodinách. Opět 20 minut na teplotu 80-90 stupňů.
    Pěkný den, Anička, Spektrum zdraví
  • Soňa

    12:10 2. 8. 2017 -3
    Postrádám zde podstatnou věc... uvádíte, že zavařujeme. Ale jak zavařujeme?
  • aneta

    11:19 23. 7. 2017 -20
    Na dovolenou zásadně nezavařuju - užívám si toho, že mám opravdu dovolenou a člověk se nají na místě. Většinou máme polopenzi, to bohatě stačí, ale už jsme jeli i bez jídla a všechno se kupovalo tam. Pokud si najde člověk nějaký nákupák, tak sežene jídlo za prakticky stejné ceny jako u nás a jako bonus je jídlo mnohem kvalitnější.
  • Zobrazit další komentáře

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!