Lahodná domácí paštika 5x jinak. Vyzkoušejte ji a už nikdy nebudete chtít kupovanou

Lahodná domácí paštika 5x jinak. Vyzkoušejte ji a už nikdy nebudete chtít kupovanou

Odrazujte vás nakupovat masné výrobky, ve kterých je více masových náhražek než samotného masa? Nebo jste naopak milovníci masa v každé podobě? Pokud jste si na některou z položených otázek odpověděli ano, domácí játrová paštika je pro vás ideální volbou. Naučte se ji dělat a průmyslové paštiky pak už nikdy nebudete chtít koupit.

Čtěte také:

Domácí paštika 8x jinak

Domácí paštika se dělá z kvalitního masa

Domácí paštika patří ke stálicím českých hospodyněk, ačkoli v posledních desetiletích se lidé naučili ji spíše kupovat již hotovou. Podobně jako u dalších potravin se kvalita kupovaných paštik zhoršila, masa v nich ubylo a ztratily svou typickou chuť. Samozřejmě i mezi hotovými paštikami můžeme najít ty, které jsou kvalitní, jejich cena je ale podstatně vyšší. Proto se nebojte pustit do výroby vlastní domácí paštiky, po které se doma jen zapráší.

Základem jsou jemně mletá játra

Původně se domácí paštika vyráběla ze zbytků masa a jater při zabíjačce, v dnešní době je ale paštika opravdovou lahůdkou, do které se přidává to nejlepší maso. Jaký druh masa zvolíte, je jen na vás, můžete vyzkoušet jemnější drůbeží i výrazné zvěřinové.

Základem paštiky je hmota, která všechny ingredience spojí, takzvaný prát, který se většinou vyrábí z najemno rozmixovaných jater. Jaká játra do paštiky zvolit? Vybírejte podle vaši chuti. Drůbeží játra jsou jemnější až nevýrazná, vepřová játra mají chuť plnější, vedle nikdy nešlápnete ani s játry kachními nebo husími. Játra můžete kombinovat s jinými druhy masa, chuť se tím může úplně proměnit. Nejdůležitější pravidlo pro výrobu paštik zní jasně: vybírejte především kvalitní a čerstvá játra a maso, nejlépe z prověřeného lokálního řeznictví.

Koření masu dodá chuť

Domácí paštika je ochucená směsí koření. Do paštik se může použít směs pepře, nového koření, muškátového ořechu, a hřebíčku. Výrazné zvěřinové paštiky si zase žádají silné koření, můžete je ochutit směsí pepře, nového koření, tymiánu, bobkového listu a jalovce. Pokud připravujete domácí paštiku poprvé, můžete si koupit již připravenou směs koření. S kořením to nepřehánějte, během vaření se chuť rozvine a následně se v chladu ještě rozleží.

Výborná je domácí paštika ochucená alkoholem, který masu dodá štiplavou příchuť. V klasických receptech se používá portské víno nebo madeira, případně vermut, použít ale můžete také brandy nebo koňak. Na ochucení ale stačí jen kapka.

Domácí paštika – na mazání i krájení

Můžete si dopřát paštikovou klasiku, která je tak akorát na namazání na chleba, nebo zvolit luxusnější variantu tužší paštiky krájené na plátky. Hutnější paštiky ve formičce se pečou ve vodní lázni v troubě a připravují se z jemně orestovaných jater, která jsou uvnitř ještě syrová. Naproti tomu „mazací paštiku“ připravujeme z propečených jater, která se dochutí a promíchají s dalšími ingrediencemi. Zjemnit paštiku můžete i později - jednoduše tužší paštiku dodatečně namixujete.

Konzistenci a jemnost paštiky ovlivníte i typem mletí masa. Na úplně jemnou paštiku játra i maso rozmixujte. Rozmixovat ale můžete jen játrovou spojku a maso namlít na strojku. Poslední možností je na strojku zpracovat játra i maso, játra však musí být syrová a maso vařené.

Pro opravdu gurmánský zážitek můžete kousky masa v paštice nechat ve své původní podobě. Filátka jemného masa obalte ve směsi jater, při řezání paštiky bude kousek masa uprostřed vypadat zajímavě.

Paštika (4)

Domácí paštika – jak ji uvařit?

Než se pustíte do vaření paštiky, musíte se rozhodnout, jestli chcete paštiku spořádat k večeři nebo schovat na horší časy.

Chcete-li připravit paštiku k okamžité spotřebě, vařte ji ve vodní lázni v troubě. Použít můžete obyčejný hrnec nebo třeba formu na srnčí hřbet. Naplněnou nádobu vložte do vyššího plechu s vodou, vodu musíte během pečení průběžně dolévat. Formu nezapomeňte utěsnit pokličkou nebo alobalem a paštikovou směs vařte 60 až 90 minut. K okamžité spotřebě jsou určené i rychlejší varianty paštiky, kdy se všechny ingredience nejprve tepelně upraví a poté rozmixují.

Chcete-li paštiku uchovat delší dobu, směs jednoduše nalijte do zavařovacích skleniček a 60-90 minut vařte v hrnci se skoro vroucí vodou – tzn. asi 95 stupňů. Poté nechte zchladnout a znovu zahřívejte ve vodě asi na 90 stupňů. Takto upravená paštika vydrží s jistotou tři měsíce, ale i déle, pokud ji necháte na dostatečně chladném místě.

Domácí paštika – nejlepší recepty

Paštika z kachních jater s brusinkami

Paštika z kachních jater patří k paštikové klasice. Vyzkoušejte recept na jednoduchou variantu bez vaření.

Ingredience:

  • cca 400 g kachních jater
  • 200 g kvalitního másla
  • 1 malou cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku čerstvého tymiánu
  • 1 lžičku čerstvého rozmarýnu
  • 50 ml brandy
  • sušené brusinky nebo mandle
  • sůl
  • pepř

Paštika z kachních jater s brusinkami - postup

V pánvi na másle osmahněte nakrájenou cibuli, pak přidejte nakrájený česnek. Po minutě přidejte očištěná a nakrájená kachní játra a bylinky, vše opečte a podlijte brandy, alkohol se po chvíli vypaří. Přikryjte pokličkou a nechte játra podusit asi 5 minut. Celý horký obsah pánve dejte do mixéru, přidejte 100 g povoleného másla a rozmixujte do hladka. Ochuťte solí a vlijte do formy. Paštika z kachních jater chutná výborně, přidáte-li do ní na závěr mandle či brusinky.

Paštika (2)

Jednoduchá paštika z kuřecích jater

Pokud v kuchyni patříte spíše k začátečníkům nebo jen chcete připravit rychlou a chutnou večeři, paštika z kuřecích jater je správnou volbou.

Ingredience:

  • 1000 g kuřecích jater
  • 200 ml šlehačky
  • 1 máslo
  • 1 střední cibuli
  • asi 3 stroužky česneku,
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Paštika z kuřecích jater - postup

Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, drcený česnek, očištěná játra a lístky tymiánu. Po chvilce přidejte 100 ml šlehačky a duste, dokud nebudou játra hotová a tekutina se nevypaří. Poté obsah pánve dochuťte solí a pepřem, přidejte změklé máslo a zbylou šlehačku a rozmixujte. Směs nalijte do formy a nechte do druhého dne vychladit. Výborně se tato paštika z kuřecích jater hodí k brusinkám.

Paštika z husích jater s kapkou brandy

Paštika z husích jater patří ke klasice, vyzkoušejte ji třeba v této chutné a syté podobě s vepřovým masem a slaninou.

Ingredience:

  • 250 g husích jater
  • 300 g vepřového masa
  • 1 cibuli
  • 40 g slaniny
  • 1 větší hřib
  • 2 žloutky
  • koření (pepř, nové koření, muškátový oříšek, tymián, majoránka)
  • asi 150 ml drůbežího vývaru
  • kapku brandy nebo koňaku

Paštika z husích jater - postup

Nejprve si formu vytřete slaninou. Poté slaninu orestujte společně s půlkou nakrájené cibule a hřibem. Očištěná játra na dvakrát umelte v mlýnku najemno společně se zbytkem cibule. K masové hmotě přidejte směs slaniny a hříbků, žloutky a koření. Poté nařeďte vývarem a dochuťte brandy. Směs nalijte do formy a zakryté ve vodní lázni pečte asi 60 až 90 minut. Paštika z husích jater nejlépe chutná vychlazená a nakrájená na plátky.

Paštika z vepřových jater a kuřecího masa

Paštika z vepřových jater a kuřecího masa je vhodnou variantou, pokud vám zbyde maso z kuřecího vývaru.

Ingredience:

  • 500 g vepřových jater
  • 1000 g kuřecích skeletů
  • 25 ml alkoholu
  • 1 střední cibuli
  • paštikové koření
  • sůl
  • pepř

Paštika z vepřových jater - postup

Kuřecí skelety povařte na vývar, maso oberte a nasekejte nožem najemno. Syrová játra a maso namelte na strojku, můžete i rozmixovat. Přidat můžete i kůže, které paštiku krásně spojí. Na másle osmahněte nakrájenou cibuli a společně s kapkou alkoholu, kořením, pepřem a solí přidejte k masové směsi. Hmotu vlijte do formy vymazané máslem a vařte v troubě ve vodní lázni asi 60-90 minut. Hotová paštika z vepřových jater se dá zjemnit, pokud ji rozmixujete.

Paštika (1)

Zvěřinová paštika s brusinkami

Zvěřinová paštika se skvěle hodí do podzimního menu, věřte, že s ní oslníte vaše okolí.

Ingredience:

  • 500 g masa ze zvěřiny – mohou být různé druhy
  • 200 g jater ze zvěřiny
  • 2 rohlíky
  • 250 ml mléka
  • 2 cibule
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • trochu muškátového květu
  • špetku zázvoru
  • možno přidat slaninu

Zvěřinová paštika - postup

Na strojku namelte maso, játra a rohlíky namočené v mléce, poté přidejte, sůl, pepř a vejce. Ochuťte muškátovým květem a zázvorem a směs rozmixujte. Směs nechte nejlépe přes noc, minimálně však 2 hodiny v lednici. Pak přidejte najemno nakrájenou cibuli a vmíchejte do směsi, můžete přidat i nakrájenou slaninu. Dochuťte solí a ve formě pečte ve vodní lázni asi 2 hodiny.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...