Lahodná domácí paštika 5x jinak. Vyzkoušejte ji a už nikdy nebudete chtít kupovanou
Odrazujte vás nakupovat masné výrobky, ve kterých je více masových náhražek než samotného masa? Nebo jste naopak milovníci masa v každé podobě? Pokud jste si na některou z položených otázek odpověděli ano, domácí játrová paštika je pro vás ideální volbou. Naučte se ji dělat a průmyslové paštiky pak už nikdy nebudete chtít koupit.
Domácí paštika se dělá z kvalitního masa
Domácí paštika patří ke stálicím českých hospodyněk, ačkoli v posledních desetiletích se lidé naučili ji spíše kupovat již hotovou. Podobně jako u dalších potravin se kvalita kupovaných paštik zhoršila, masa v nich ubylo a ztratily svou typickou chuť. Samozřejmě i mezi hotovými paštikami můžeme najít ty, které jsou kvalitní, jejich cena je ale podstatně vyšší. Proto se nebojte pustit do výroby vlastní domácí paštiky, po které se doma jen zapráší.
Základem jsou jemně mletá játra
Původně se domácí paštika vyráběla ze zbytků masa a jater při zabíjačce, v dnešní době je ale paštika opravdovou lahůdkou, do které se přidává to nejlepší maso. Jaký druh masa zvolíte, je jen na vás, můžete vyzkoušet jemnější drůbeží i výrazné zvěřinové.
Základem paštiky je hmota, která všechny ingredience spojí, takzvaný prát, který se většinou vyrábí z najemno rozmixovaných jater. Jaká játra do paštiky zvolit? Vybírejte podle vaši chuti. Drůbeží játra jsou jemnější až nevýrazná, vepřová játra mají chuť plnější, vedle nikdy nešlápnete ani s játry kachními nebo husími. Játra můžete kombinovat s jinými druhy masa, chuť se tím může úplně proměnit. Nejdůležitější pravidlo pro výrobu paštik zní jasně: vybírejte především kvalitní a čerstvá játra a maso, nejlépe z prověřeného lokálního řeznictví.
Koření masu dodá chuť
Domácí paštika je ochucená směsí koření. Do paštik se může použít směs pepře, nového koření, muškátového ořechu, a hřebíčku. Výrazné zvěřinové paštiky si zase žádají silné koření, můžete je ochutit směsí pepře, nového koření, tymiánu, bobkového listu a jalovce. Pokud připravujete domácí paštiku poprvé, můžete si koupit již připravenou směs koření. S kořením to nepřehánějte, během vaření se chuť rozvine a následně se v chladu ještě rozleží.
Výborná je domácí paštika ochucená alkoholem, který masu dodá štiplavou příchuť. V klasických receptech se používá portské víno nebo madeira, případně vermut, použít ale můžete také brandy nebo koňak. Na ochucení ale stačí jen kapka.
Domácí paštika – na mazání i krájení
Můžete si dopřát paštikovou klasiku, která je tak akorát na namazání na chleba, nebo zvolit luxusnější variantu tužší paštiky krájené na plátky. Hutnější paštiky ve formičce se pečou ve vodní lázni v troubě a připravují se z jemně orestovaných jater, která jsou uvnitř ještě syrová. Naproti tomu „mazací paštiku“ připravujeme z propečených jater, která se dochutí a promíchají s dalšími ingrediencemi. Zjemnit paštiku můžete i později - jednoduše tužší paštiku dodatečně namixujete.
Konzistenci a jemnost paštiky ovlivníte i typem mletí masa. Na úplně jemnou paštiku játra i maso rozmixujte. Rozmixovat ale můžete jen játrovou spojku a maso namlít na strojku. Poslední možností je na strojku zpracovat játra i maso, játra však musí být syrová a maso vařené.
Pro opravdu gurmánský zážitek můžete kousky masa v paštice nechat ve své původní podobě. Filátka jemného masa obalte ve směsi jater, při řezání paštiky bude kousek masa uprostřed vypadat zajímavě.
Domácí paštika – jak ji uvařit?
Než se pustíte do vaření paštiky, musíte se rozhodnout, jestli chcete paštiku spořádat k večeři nebo schovat na horší časy.
Chcete-li připravit paštiku k okamžité spotřebě, vařte ji ve vodní lázni v troubě. Použít můžete obyčejný hrnec nebo třeba formu na srnčí hřbet. Naplněnou nádobu vložte do vyššího plechu s vodou, vodu musíte během pečení průběžně dolévat. Formu nezapomeňte utěsnit pokličkou nebo alobalem a paštikovou směs vařte 60 až 90 minut. K okamžité spotřebě jsou určené i rychlejší varianty paštiky, kdy se všechny ingredience nejprve tepelně upraví a poté rozmixují.
Chcete-li paštiku uchovat delší dobu, směs jednoduše nalijte do zavařovacích skleniček a 60-90 minut vařte v hrnci se skoro vroucí vodou – tzn. asi 95 stupňů. Poté nechte zchladnout a znovu zahřívejte ve vodě asi na 90 stupňů. Takto upravená paštika vydrží s jistotou tři měsíce, ale i déle, pokud ji necháte na dostatečně chladném místě.
Domácí paštika – nejlepší recepty
Paštika z kachních jater s brusinkami
Paštika z kachních jater patří k paštikové klasice. Vyzkoušejte recept na jednoduchou variantu bez vaření.
Ingredience:
- cca 400 g kachních jater
- 200 g kvalitního másla
- 1 malou cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku čerstvého tymiánu
- 1 lžičku čerstvého rozmarýnu
- 50 ml brandy
- sušené brusinky nebo mandle
- sůl
- pepř
Paštika z kachních jater s brusinkami - postup
V pánvi na másle osmahněte nakrájenou cibuli, pak přidejte nakrájený česnek. Po minutě přidejte očištěná a nakrájená kachní játra a bylinky, vše opečte a podlijte brandy, alkohol se po chvíli vypaří. Přikryjte pokličkou a nechte játra podusit asi 5 minut. Celý horký obsah pánve dejte do mixéru, přidejte 100 g povoleného másla a rozmixujte do hladka. Ochuťte solí a vlijte do formy. Paštika z kachních jater chutná výborně, přidáte-li do ní na závěr mandle či brusinky.
Jednoduchá paštika z kuřecích jater
Pokud v kuchyni patříte spíše k začátečníkům nebo jen chcete připravit rychlou a chutnou večeři, paštika z kuřecích jater je správnou volbou.
Ingredience:
- 1000 g kuřecích jater
- 200 ml šlehačky
- 1 máslo
- 1 střední cibuli
- asi 3 stroužky česneku,
- čerstvý tymián
- sůl
- pepř
- olivový olej
Paštika z kuřecích jater - postup
Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, drcený česnek, očištěná játra a lístky tymiánu. Po chvilce přidejte 100 ml šlehačky a duste, dokud nebudou játra hotová a tekutina se nevypaří. Poté obsah pánve dochuťte solí a pepřem, přidejte změklé máslo a zbylou šlehačku a rozmixujte. Směs nalijte do formy a nechte do druhého dne vychladit. Výborně se tato paštika z kuřecích jater hodí k brusinkám.
Paštika z husích jater s kapkou brandy
Paštika z husích jater patří ke klasice, vyzkoušejte ji třeba v této chutné a syté podobě s vepřovým masem a slaninou.
Ingredience:
- 250 g husích jater
- 300 g vepřového masa
- 1 cibuli
- 40 g slaniny
- 1 větší hřib
- 2 žloutky
- koření (pepř, nové koření, muškátový oříšek, tymián, majoránka)
- asi 150 ml drůbežího vývaru
- kapku brandy nebo koňaku
Paštika z husích jater - postup
Nejprve si formu vytřete slaninou. Poté slaninu orestujte společně s půlkou nakrájené cibule a hřibem. Očištěná játra na dvakrát umelte v mlýnku najemno společně se zbytkem cibule. K masové hmotě přidejte směs slaniny a hříbků, žloutky a koření. Poté nařeďte vývarem a dochuťte brandy. Směs nalijte do formy a zakryté ve vodní lázni pečte asi 60 až 90 minut. Paštika z husích jater nejlépe chutná vychlazená a nakrájená na plátky.
Paštika z vepřových jater a kuřecího masa
Paštika z vepřových jater a kuřecího masa je vhodnou variantou, pokud vám zbyde maso z kuřecího vývaru.
Ingredience:
- 500 g vepřových jater
- 1000 g kuřecích skeletů
- 25 ml alkoholu
- 1 střední cibuli
- paštikové koření
- sůl
- pepř
Paštika z vepřových jater - postup
Kuřecí skelety povařte na vývar, maso oberte a nasekejte nožem najemno. Syrová játra a maso namelte na strojku, můžete i rozmixovat. Přidat můžete i kůže, které paštiku krásně spojí. Na másle osmahněte nakrájenou cibuli a společně s kapkou alkoholu, kořením, pepřem a solí přidejte k masové směsi. Hmotu vlijte do formy vymazané máslem a vařte v troubě ve vodní lázni asi 60-90 minut. Hotová paštika z vepřových jater se dá zjemnit, pokud ji rozmixujete.
Zvěřinová paštika s brusinkami
Zvěřinová paštika se skvěle hodí do podzimního menu, věřte, že s ní oslníte vaše okolí.
Ingredience:
- 500 g masa ze zvěřiny – mohou být různé druhy
- 200 g jater ze zvěřiny
- 2 rohlíky
- 250 ml mléka
- 2 cibule
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- trochu muškátového květu
- špetku zázvoru
- možno přidat slaninu
Zvěřinová paštika - postup
Na strojku namelte maso, játra a rohlíky namočené v mléce, poté přidejte, sůl, pepř a vejce. Ochuťte muškátovým květem a zázvorem a směs rozmixujte. Směs nechte nejlépe přes noc, minimálně však 2 hodiny v lednici. Pak přidejte najemno nakrájenou cibuli a vmíchejte do směsi, můžete přidat i nakrájenou slaninu. Dochuťte solí a ve formě pečte ve vodní lázni asi 2 hodiny.
Diskuse k článku