Je libo okusit domácí masné výrobky?

Domácí masné výrobky rozhodně nejsou věda. Připravte si vlastní paštiku, šunku nebo třeba tlačenku!

Chcete si dnes dopřát něco extra? Vyrobte si vlastní masné výrobky. Ručíme vám za to, že si na nich skvěle pochutnáte. A navíc vás jejich výroba bude i bavit. Není to nic složitého. Navíc kvalitu takových výrobků máte pak zcela pod kontrolou.

Domácí chléb z kvasu, domácí limonády nebo domácí sýry. To všechno je už natolik populární, že se v mnoha domácnostech příprava takových dobrot stala již evergreenem. Ale což takhle masné výrobky? Domácí paštika, šunka nebo tlačenka… Láká vás to? Pak není nic jednoduššího, než to vyzkoušet a do výroby se pustit. Klidně hned!

Domácí masné výrobky: Poctivá paštika

Přísady:

  • 1 kg vepřových jater
  • 2 kg tučného vepřového masa
  • 500 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • ½ sklenky mléka
  • směs koření: mleté nové koření, pepř, citrónová kůra, muškátový ořech i květ, majoránka, skořice
  • cukr, sůl

Příprava:

Tučné vepřové maso nakrájíme na kostky a doměkka uvaříme. Následně jej na masovém strojku umeleme. Nebo jej vaříme v tlakovém hrnci tak dlouho, dokud se úplně nerozpadá a pak jej umixujeme v mixéru. Vepřová játra (syrová) rovněž umeleme na masovém mlýnku. Česnek oloupeme a prolisujeme. Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a orestujeme na rozpáleném tuku. Do mísy vložíme umleté maso i játra, vejce, mouku, mléko a promícháme. Přidáme česnek, cibuli a koření podle chuti, půl lžičky cukru a lžičku a půl soli. Ještě ale nejsme u konce, jelikož masné výrobky musí projít varem. Tedy paštiku naplníme do menších sklenic, vložíme do studené vody a dáme vařit. Hodinu vaříme. Pak otočíme víčkem vzhůru a v této pozici necháme zcela zchladnout.

Čtěte také:

Lahodná domácí paštika 5x jinak. Vyzkoušejte ji a už nikdy nebudete chtít kupovanou

Pečená jitrnice s kysaným zelím

Domácí koření na vepřové maso v pěti variacích

Domácí masné výrobky: Libová kuřecí šunka (bez použití šunkovaru)

Přísady:

  • 1,5 kg libového kuřecího masa
  • 100 ml vody
  • 22 g soli

Příprava:

Aby masné výrobky měly pěknou barvu, můžeme jim trochu pomoci. Konkrétně v tomto receptu je možné obyčejnou vodu vyměnit za vodu, ve které se vařila červená řepa. Tím získáme přírodní barvivo, které dodá šunce nádherný růžový nádech. U varianty s vodou počítejte s tím, že šunka bude spíše bílá. Tedy ve vybrané tekutiny rozpustíme odměřenou sůl. Maso nakrájíme na kousky a přidáme jej do slané vody. Vše přemístíme do mixéru s hnětacím nástavcem. Po dobu asi čtvrt hodiny hněteme, přičemž směs postupně mění konzistenci. Po promíchání nechejte směs zhruba půl hodiny odpočinout. Poté jí naplňte do uzavíratelných pytlíků, případně směs dejte do obyčejné potravinářské fólie a pořádně ovažte i utáhněte. U potravinářské fólie je třeba skutečně si se šunkou pohrát a být důsledný, aby fólie během vaření nepovolila. Vezmětě hluboký plech a rozmistěte ho na dvě plotýnky na vařiči. Do plechu nalijte vodu a nechte dojít zhruba k sedmdesáti stupňům. V této chvíli můžete vložit šunku do nádoby. Po celou dobu však hlídejte teplotu. Nesmí být příliš vysoká! Jakmile bude šunka hotová, vyjměte ji z plechu a nechte ji na tácu vychladnout. Pak už můžete obal rozstřihnout a šunku začít krájet na plátky. Je vynikající jak na chleba s máslem, tak i k bramborové kaši.

Ochutnejte domácí paštiku a už nebudete chtít jinou!

Domácí masné výrobky: Luxusní tlačenka

Přísady:

  • 2 kg libového vepřového masa
  • 2 kg tučného vepřového masa
  • vepřové nožičky
  • vepřová játra
  • 400 g vepřového srdce
  • 100 g vepřového jazyka
  • 500 g vepřové kůže
  • ½ l masového vývaru
  • koření: pepř, nové koření, majoránka
  • 10 stroužků česneku
  • 3 cibule
  • sůl

Příprava: 

Veškeré vepřové maso i kůže uvařte společně s kořením, česnekem i cibulí doměkka a nechte důkladně zchladnout. Poté vše, kromě vepřových nožiček, jater a kůže oberte a zbavte kostí i chrupavek. Připravte menší kostky. Maso z nožiček, jater a kůže umelte na masovém mlýnku. Vše dejte do větší mísy a zalijte vývarem a promíchejte. Hotovou směs naplňte do sáčku na tlačenku, dobře uvažte, upevněte a propíchněte na konci špejlí. Tlačenku vložte do vroucí vody a při teplotě zhruba 90 stupňů vařte zhruba 2-3 hodiny. Tak co, chutnají domácí masné výrobky?

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Restaurace Viktoria, Uherský Brod
Hledáte v Uherském Brodě…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...