Domácí paštika v osmi různých obměnách. Tyhle lahůdky vám přináší šikovné babičky!
Domácí paštika udělá radost malým i velkým! Hodí se nejen k snídani na chléb, ale také na svačinu anebo k večeři. Receptů se v tomto ohledu naskýtá skutečně požehnaně. Primárně se tento produkt vyrábí ze zvěřiny anebo z drůbežích, vepřových a kachních jater. Ovšem my vám nabídneme i dvě vegetariánské variace!
Udělá vám snad radost klasická domácí paštika z drůbežích jater podle babičky Marie? Anebo se spíš potěšíte tou vegetariánskou z mandlí a čočky podle babičky Jitky? Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variaci, zcela určitě si pochutnáte! Inspirujte se osmi recepty, které dozajista získají své místo ve vašem rodinném receptáři.
Domácí paštika podle babiček 8x jinak: Klasická drůbeží podle babičky Marie
Jemná domácí paštika z drůbežích jater podle babičky Marie je velmi delikátní. Podávat ji můžete třeba jako předkrm s čerstvým pečivem svým vzácným hostům.
Potřebné ingredience na domácí paštiku z drůbežích jater
-
čerstvá drůbeží játra: 400 gramů
-
žlutá cibule: 4 kusy
-
sušený tymián: 1 špetka
-
mletý pepř: dle chuti
-
sůl: dle chuti
-
sušená majoránka: 1 špetka
-
portské víno: 2 velké lžíce
-
vepřové sádlo: dle potřeby
-
mleté nové koření: ½ malé lžičky
-
kořenící směs Vegeta: 1 lžička
-
měkké máslo: 100 gramů
-
nakládané brusinky: 2 až 3 velké lžíce
Recept na drůbeží paštiku podle babičky Marie
Začněte tím, že si oloupete cibule a pokrájíte je najemno. Poté cibulový základ přemístěte do pánve s rozpáleným sádlem a restujte do té doby, než zesklovatí. Až se tak stane, přidejte k cibuli kousky očištěných drůbežích jater a opékejte ze všech stran. Po chvíli přidejte i sušenou majoránku, sušený tymián, mletý pepř, mleté nové koření a důkladně promíchejte vařečkou. Nakonec maso zalijte portským vínem a nechte chvíli dusit. V momentu, kdy budou játra měkká, odstavte pánev ze sporáku a směs přemístěte do mixéru. Přisypte k ní sůl, Vegetu a vše rozmělněte na jemnou kaši. Tu nechte zchladnout a nakonec do ní řádně zašlehejte i měkké máslo. Ve výsledku vám vznikne jemná domácí paštika. Tu naneste do malých porcelánových misek, potřete nakládanými brusinkami, překryjte potravinovou fólií a dejte tuhnout do lednice přes noc. Podávejte třeba s rozpečenou bagetkou. Přejeme vám dobrou chuť!
Domácí paštika podle babiček 8x jinak: Vepřová do sklenic podle babičky Simony
Další recept je velmi jednoduchý a v podstatě i rychlý. Domácí paštika z vepřových jater podle babičky Simony se nakládá do sklenic a zavařuje v hrnci. Připravit si tak můžete značné zásoby na zimní čas.
Potřebné ingredience na přípravu vepřové domácí paštiky do sklenic
Na cca 16 menších sklenic si obstarejte:
-
čerstvá vepřová játra: 1 kilogram
-
vařený ovar: 2 kilogramy
-
čerstvé vepřové maso (kýta, krkovice): 1 kilogram
-
mletý černý pepř: dle chuti
-
sůl: dle chuti
-
žlutá cibule: 300 gramů
Recept na domácí vepřovou paštiku do sklenic
K ruce si vezměte mlýnek na maso a pomocí něj si do mísy umelte loupanou cibuli, vepřová játra, vepřový vařený ovar a také čerstvé vepřové maso (lze zvolit kýtu či krkovici). Mletou masovou směs následně promíchejte spolu s mletým pepřem a také solí. Polotovar paštiky naneste do čistých uzavíratelných skleniček, přiklopte víky a vyskládejte do velkého zavařovacího hrnce s trochou vody, tj. tekutina by měla sahat do maximálně poloviny nádob (na dno hrnce lze umístit i bavlněnou utěrku). Vepřová domácí paštika bude hotová tehdy, až uplynou dvě hodiny varu při teplotě cca sto stupňů Celsia. Nakonec sklenice pečlivě zavíčkujte, opatrně vyjměte z hrnce a po zchladnutí umístěte do lednice anebo do chladného sklepa. Po otevření co nejdříve zkonzumujte. Dobrou chuť!
Domácí paštika podle babiček 8x jinak: Telecí s kořenovou zeleninou podle babičky Radky
Nyní se vám představí velmi netradiční domácí paštika z telecích jater a kořenové zeleniny. Z jejího výsledku budete ale mile překvapeni a potěšeni. Je to neskonalá lahůdka!
Potřebné ingredience na přípravu telecí paštiky s kořenovou zeleninou
-
čerstvé telecí maso: ½ kilogramu
-
čerstvé vepřové maso: ½ kilogramu
-
čerstvá telecí játra: ½ kilogramu
-
mletý hřebíček: 1 špetka anebo dle chuti
-
mleté nové koření: 1 špetka anebo dle chuti
-
mletý pepř: dle chuti
-
sušený zázvor: dle chuti
-
vajíčka: 2 kusy
-
ančovičky: 3 kusy
-
houska: 1 kus
-
žlutá cibule: 1 kus
-
celer: ¼ až ½ kusu
-
petržel: 1 až 2 kusy
-
mrkev: 1 až 2 kusy
-
máslo: dle potřeby
Recept na netradiční domácí paštiku z telecích jater a kořenové zeleniny
Začněte tím, že si oloupete cibuli a pokrájíte ji najemno. Následně ji restujte na rozpuštěném a rozehřátém másle spolu s loupanou a nahrubo strouhanou kořenovou zeleninou. Také přidejte kousky vepřového a telecího masa spolu s kořením. Vše opékejte několik minut. Mezitím si umelte pomocí mlýnku na maso telecí játra do mísy a zde je promíchejte s vejci, s houskou (ve vodě rozmočenou) a s utřenými ančovičkami. Nakonec do játrové směsi přidejte také na kaši rozmixované restované maso se zeleninou a pečlivě promíchejte. Masové těsto naneste do formy na srnčí hřbet (vymažte předtím máslem), povrch překryjte alobalem anebo pečícím papírem a dejte na páru pozvolna vařit asi 120 minut. Po uplynutí této doby vám vznikne fenomenální domácí paštika z telecích jater a kořenové zeleniny. Servírujte ji pokrájenou na plátky spolu s čerstvým pečivem. Přejeme dobré chutnání!
Domácí paštika podle babiček 8x jinak: Zvěřinová podle babičky Zdeňky
I domácí paštika se zvěřinou potěší kdejaký gurmánský jazýček. Je to velká delikatesa, která se hodí i na slavnostní příležitosti k svačince anebo jako předkrm. Připravte si ji podle babičky Zdeňky a nebudete litovat!
Potřebné ingredience na domácí paštiku ze zvěřiny
-
čerstvá játra ze zvěřiny (např. srna, jelen, daněk, kanec): 200 gramů
-
čerstvé maso ze zvěřiny (např. srna, jelen, daněk, kanec): ½ kilogramu
-
polotučné mléko: ¼ litru
-
starší rohlíky: 2 kousky
-
vajíčka: 2 kusy
-
žlutá cibule: 2 kusy
-
sušený zázvor: 1 špetka anebo dle chuti
-
mletý muškátový květ: 1 špetka
-
mletý pepř: dle chuti
-
sůl: dle chuti
Recept na domácí paštiku ze zvěřiny podle babičky Zdeňky
Začněte tím, že si maso pokrájíte na středně velké kusy a umelete ho pomocí mlýnku do velké mísy. To samé proveďte i s játry ze zvěřiny a v mléce máčenými rohlíky. Do masové směsi následně zakomponujte vajíčka, mletý muškátový květ, sušený zázvor, mletý pepř a také sůl dle chuti. Nakonec vše přemístěte do mixéru a rozmělněte na kaši. Tu vložte do misky, překryjte fólií a nechte přes noc v lednici. Následující den vmíchejte do polotovaru paštiky jemně nasekanou cibuli a hmotu naneste do formy na srnčí hřbet (předtím vymažte sádlem anebo máslem). Takto pečte v parní lázni asi 120 minut při teplotě 170 až 180 stupňů Celsia. Hotová domácí paštika ze zvěřiny musí před podáváním zcela vychladnout. Poté si na ní pochutnejte třeba s křupavou bagetkou a brusinkovou zavařeninou. Dobrou chuť!
Domácí paštika podle babiček 8x jinak: Kachní s vepřovým masem podle babičky Jany
Ne všechny paštiky musí sestávat pouze z jater. Příkladem je třeba tato domácí paštika z kachního a vepřového masa. Připravenou ji budete mít během pár minut a velmi s na ní pochutnáte!
Potřebné ingredience na přípravu kachní domácí paštiky s vepřovým masem
-
čerstvé vepřové maso (např. kýta, krkovice): 300 gramů
-
čerstvé kachní maso: 700 gramů
-
vepřový uzený špek: 150 gramů
-
žlutá cibule: 1 kus
-
mletý černý pepř: dle chuti
-
sůl: dle chuti
-
bobkový list: 1 kus
-
smetana ke šlehání: ¼ litru
-
sušený tymián: 1 malá lžička
-
vajíčka: 2 kusy
Recept na kachní domácí paštiku s vepřovým masem podle babičky Jany
Nejprve si pokrájejte najemno vepřový špek. Ten opékejte na rozpálené pánvi spolu s najemno nasekanou cibulí a také bobkovým listem. Asi po dvou minutách list vyjměte a cibuli se špekem odstavte. Nyní si k ruce vezměte mlýnek na maso a pomocí něj umelte do mísy pokrájené vepřové a kachní maso. Masovou hmotu následně propojte s restovanou cibulí, špekem a řádně rozmixujte v kuchyňském robotu na kaši. Nakonec ještě přilijte smetanu ke šlehání, rozšlehaná vejce, vsypte tymián, sůl, pepř a důkladně suroviny promíchejte. Takto navrstvěte směs do máslem vymazané formy a pečte ve vodní lázni asi hodinu (udržujte teplotu kolem 100 °C). Domácí paštika z kachního a vepřového masa bude skvělá třeba s čerstvým kváskovým chlebem a zeleninou. Dobrou chuť
Domácí paštika podle babiček 8x jinak: Drůbeží s vepřovou krkovicí podle babičky Olgy
Babička Olga vám zase přichystala recept na skutečnou lahůdku z vepřové krkovice a drůbežích jater. Domácí paštika je doplněna o kořenovou zeleninu, česnek a aromatické koření. Prostě dokonalá kombinace!
Potřebné ingredience na přípravu drůbeží paštiky s vepřovou krkovicí
-
čerstvá vepřová krkovice: 1 kilogram
-
čerstvá drůbeží játra: ½ kilogramu
-
vepřová slanina: ½ kilogramu
-
menší celer: 1 kus
-
mrkev: 3 kusy
-
petržel: 3 kusy
-
celé nové koření: 2 bobule
-
žlutá cibule: 3 kusy
-
celý bobkový list: 1 kus
-
vajíčka: 2 kusy
-
česnekové stroužky: 3 kusy
-
mletý pepř a sůl: dle chuti
-
máslo: dle potřeby
Recept na drůbeží paštiku s vepřovou krkovicí podle babičky Olgy
Začněte tím, že si očistíte krkovici a umístíte ji do hrnce spolu s loupanou kořenovou zeleninou, jednou loupanou cibulí, novým kořením, bobkovým listem, česnekovými stroužky a slaninou. Ingredience přelijte studenou vodou a dejte na středním plamenu vařit do měkka. Následně tekutinu sceďte a po vychladnutí maso se zeleninou umelte pomocí mlýnku na maso. Dále si k ruce vezměte pánev a v ní rozpusťte máslo. Na něm restujte zprudka jemně nasekanou zbylou cibuli a také přidejte kousky drůbežích jater. Až budou játra měkká, taktéž je umelte na kaši a promíchejte s masovou směsí ve velké míse. Nakonec ještě přidejte vejce, mletý pepř a sůl. Hmotu navrstvěte do sterilovaných sklenic, zavíčkujte a zavařujte ve velkém hrnci s vodou a utěrkou na dnu zhruba 60 minut při teplotě 100 až 120 °C. Hotová domácí paštika vydrží v chladu i několik týdnů ne-li měsíců. Dobrou chuť!
Domácí paštika podle babiček 8x jinak: Čočková s mandlemi podle babičky Jitky
Jako předposlední se nabízí vegetariánská domácí paštika z čočky a mandlí podle babičky Jitky. Bezpochyby se může rovnat té masové svou delikátní chutí. Vyzkoušejte ji a budete se oblizovat až za ušima!
Potřebné ingredience na domácí paštiku z čočky a mandlí
-
zelená čočka: 150 gramů
-
loupané mandle: 100 gramů
-
citronová šťáva: 1 lžíce
-
mletý černá pepř: dle chuti
-
sůl: dle chuti
-
česnekové stroužky: 2 kusy
-
čerstvý tymián: 1 snítka
-
čerstvý rozmarýn: 1 snítka
-
šalotka: 2 kusy
-
olivový olej: 2 lžíce
-
miso pasta: 1 lžíce
Recept na vegetariánskou domácí paštiku z čočky a mandlí podle babičky Jitky
Nejprve si alespoň na dvě hodiny namočte čočku do studené vody. Poté ji slijte a umístěte s čerstvou vodou do hrnce. Dále ji dejte vařit do měkka na středním plamenu. Nyní si k ruce vezměte šalotky, oloupejte je, nakrájejte najemno a orestujte na rozpáleném olivovém oleji spolu s lístky rozmarýnu a tymiánu. Nakonec směs odstavte, umístěte do mixéru a rozmělněte spolu s měkkou scezenou čočkou, mandlemi, miso pastou, citronovou šťávou a loupaným česnekem. Nezapomeňte suroviny osolit a opepřit dle chuti. Až vše rozmixujete, vznikne vám lahodná domácí paštika vhodná pro vegetariány a ostatně i vegany. Podávejte s bílým chlebem anebo bagetou. Přejeme dobré chutnání!
Domácí paštika podle babiček 8x jinak: Veganská houbová podle babičky Terezy
A na závěr se můžete inspirovat zdravou veganskou variací s houbami podle moderně smýšlející babičky Terezy. Tato domácí paštika zachutná zcela určitě i zarytým masožravcům, můžete se sami přesvědčit!
Potřebné ingredience na veganskou houbovou paštiku
-
čerstvé žampiony: 350 gramů
-
česnekový stroužek: 1 kus
-
čerstvý tymián: 3 větvičky
-
hořčice typu dijon: 1 malá lžička
-
suché bílé víno: 2 velké lžíce
-
malá červená cibule: 1 kus
-
chia semínka: 3 velké lžíce
-
mletý pepř: dle chuti
-
sůl: dle chuti
-
olivový olej: dle potřeby
Recept na veganskou houbovou paštiku podle babičky Terezy
Začněte tím, že si oloupete cibuli a pokrájíte ji najemno. Následně ji restujte na rozpáleném olivovém oleji spolu s kousky očištěných žampionů. Také k surovinám přidejte lístky čerstvého tymiánu, lisovaný česnekový stroužek a nakonec vše přelijte bílým vínem. Pod poklicí směs duste několik minut, než houby změknou a víno se odpaří. Až se tak stane, odstavte pokrm z plotny, přemístěte do mixéru a rozmělněte spolu s chia semínky, hořčicí, solí a pepřem. Veganská domácí paštika z hub bude chutnější, pokud ji vychladíte v lednici. Podávat ji můžete třeba s rozpečenou celozrnnou bagetou.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Domácí paštika v osmi různých obměnách. Tyhle lahůdky vám přináší šikovné babičky!