Dovolená a místní kuchyně. Víte, jaká jídla jsou populární ve vaší oblíbené destinaci?
Ať už se na dovolenou chystáte nebo jste se z ní právě vrátili, podívejte se podrobně na místní kuchyně. A okuste jejich specifické pokrmy. Zaměřili jsme se na nejoblíbenější evropské destinace Čechů. Kam letos vyrážíte vy?
Dovolená v Chorvatsku
Nejoblíbenější dovolená Čechů. Hlavní slovo zde má především zelenina, koření a ryby. Mezi vyhlášená jídla zde patří například dalmatský nebo istrijský pršut, ovčí sýr nebo slavonský kulen. Zvláště na Istrii se pak podávají převážně plody moře, pašticada a jehněčí. A k pití? Rozhodně kvalitní víno. Z červeného je vyhlášené Opolo nebo Plavac, bílé se pak vyplatí ochutnat Muškát nebo Pinot. Z destilátů je pak vyhlášená Rakije nebo Travarica.
Chorvatská kuchyně: Maneštra
Krátce povaříme fazole, vyndáme je z vody a opláchneme. Takto předvařené fazole dáme do hrnce s vařící vodou, přidáme uzené maso, na drobné nasekanou cibuli a bobkový list. Vše osolíme a okořeníme pepřem. Vaříme tak dlouho až jsou fazole a maso měkké. Vyndáme maso z hrnce, nakrájíme ho na drobné kousky a vrátíme zpět. Přidáme na kostky nakrájené brambory a několik na plátky nakrájených rajčat. Vaříme tak dlouho, až jsou brambory a fazole úplně měkké. Toto jídlo chorvatské kuchyně vám rozhodně zachutná!
Co vám může překazit dovolenou? Pečlivě se připravte a přečtěte si, co si sbalit na dovolenou!
Staňte se francouzským gurmánem. Vyrobte si domácí creme fraiche (krém freš)
Řecká kuchyně v 20 různých receptech aneb Rozšiřte si kulinářské obzory!
Dovolená v Řecku
Jestli se dá někdo nazvat opravdovým gurmánem, pak jsou to právě Řekové. Dovolená v Řecku stojí za to a jejich kuchyně je ovlivněna kuchyní orientální a tureckou. Prim zde hraje čerstvá zelenina (lilek, cuketa, rajčata, papriky), olivový olej, mořské plody a koření (oregáno, bazalka, kopr, rozmarýn, anýz, koriandr, česnek a saturejka). Řekové si potrpí na výborné dezerty. V těch jejich tradičních musí být obsaženy med a ořechy (zejména vlašské). Typické je pro ně i to, že jsou přesazené. K pití si pak dají nejraději víno Retinu nebo anýzový likér Ouzo.
Řecká kuchyně: Choriatiki
750 g rajčat nakrájíme na menší dílky, salátovou okurku oloupeme a nakrájíme. 250 g sýra feta nakrájíme na větší kostky. Rajčata a okurky pak rozložíme na mísu, osolíme, opepříme a posypeme kostkami sýra. Posypeme organem a pokapeme olivovým olejem. Ozdobíme černými olivami.
Dovolená ve Francii
Na světě není větších gurmánů a labužníků než Francouzi. Jídlu a jeho přípravě je zde věnována opravdu velká pozornost. Dovolená se zde rozhodně bude točit kolem jídla. Kuchyně je bohatá na ryby, čerstvou zeleninu, mořské plody, masové výrobky, maso, omáčky, víno, sýry, houby a bylinky. Na prvním místě je zde maso. Hodně oblíbené jsou zde vnitřnosti (ledvinky, dršťky, žaludky nebo játra). Za francouzskou specialitu také platí žabí stehýnka a šneci. To vše Francouzi zapíjejí svým skvělým vínem z těch nejvyhlášenějších oblastí.
Francouzská kuchyně: Boeuf Bourguignon
Na trošku sádla dáme 30 g slaniny, na nudličky nakrájené 500 g vepřové kýty a orestujeme. Přidáme 2 lžíce kečupu, osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Přidáme nakrájenou cibuli a podlijeme sklenkou červeného vína. Ještě chvíli dusíme. Nakonec zaprášíme troškou hladké mouky. Jako příloha se, podle francouzské kuchyně, hodí nejlépe brambory.
Dovolená v Itálii
Ovoce, zelenina a plody moře – tenhle trojlístek je v Itálii tím nejdůležitějším. Což vám vaše dovolená jistě potvrdí. Hlavním pravidlem pro přípravu pravého italského pokrmu jsou typické ingredience využívané podle sezónnosti. Italové si totiž zakládají na přípravě pokrmů z čerstvých potravin. Italové rádi používají sterilovaná rajská jablka, sušené těstoviny, sýry (Mozzarella, Gorgonzola, Parmagiano) a bylinky (petrželka, origano, šalvěj, bazalka, rozmarýn, fenykl). V Itálii a po celém světě oblíbená je (neapolská) pizza. Připravuje se ze slaného těsta, rajčat, sardelek, sýra a bylinek.
Italská kuchyně: Panna cotta
Potřebovat budete želatinu, tu si připravte podle návodu na obalu. Mezitím si podélně rozkrojte vanilkový lusk a dřeň nožem opatrně vydlabejte do misky. Přidejte 500 ml smetany a chcete-li, tak i 70 g moučkového cukru. Směs přiveďte k varu. Odstavte a nechte zchladnout. Pak do směsi přidejte připravenou želatinu. Následně směs rozlijte rovnoměrně do formiček a nechte v lednici ztuhnout – ideálně přes noc. Před podáváním ozdobte, dezert italské kuchyně, ovocem dle chuti.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Dovolená a místní kuchyně. Víte, jaká jídla jsou populární ve vaší oblíbené destinaci?
RE: Dovolená a místní kuchyně. Víte, jaká jídla jsou populární ve vaší oblíbené destinaci?