Francouzská kuchyně
Ingredience
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Francouzská kuchyně je po celém světě proslulá originalitou, pestrostí, vysokou úrovni gastronomie i servisu. Jídlo je pro Francouze doslova rituálem, který může trvat i několik hodin a zahrnovat spoustu malých, dokonale naservírovaných chodů.
Francouzská kuchyně se vyvíjela celá staletí na základě společenských a politických změn. Už ve středověku napsal šéfkuchař královského dvora Guillaume Tirel kuchařku Le Viandier, která je považovaná za nejrannější sbírku receptů středověké Francie. V 17. století se La Varenne a významný šéfkuchař Napoleona a dalších hodnostářů, Marie-Antoine Carême, přikláněli k menšímu používání koření a k hojnějšímu využití bylin, což vedlo k počátku moderní francouzské kuchyně.
Způsob přípravy jídel francouzské kuchyně významně ovlivnil kuchyně téměř všech západních zemí a její kritéria jsou používána téměř všemi západními kuchařskými školami. V listopadu roku 2010 byla francouzská gastronomie přidána na světový seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.
Suroviny francouzské kuchyně
Základ francouzské kuchyně tvoří sýry, víno, ryby a mořské plody, maso, čerstvá zelenina a bylinky. K většině jídel se podává čerstvé pečivo, zejména proslulá francouzská bageta. Mezi tradičními recepty však najdete i gurmánské speciality, jako jsou křepelky, žabí stehýnka, šneci nebo vzácní lanýži.
Francouzská kuchyně a kulinářské oblasti
Francouzská kuchyně je rozmanitá především díky krajovým specialitám. Z hlediska kulturně-historického a kulinářského ji členíme do pěti oblastí. Každá z nich má svá gastronomická specifika. Jsou to:
- severozápadní pobřeží Francie – Normandie a Bretaň
- východ Francie – Alsasko, Lotrinsko a Champagne
- oblast středomoří – Provence
- jihozápad Francie – hranice se Španělskem
- Burgundsko a Bordeaux [Bordó] – nejznámější vinařské oblasti Francie
Zvláštní postavení má kraj kolem Paříže Ile-de France, kde se zrodila tzv. „vysoká“ kuchyně. Jedná se o jakési spojení všech předchozích pěti oblastí dohromady.
Normandie a Bretaň
Normandie je proslulá špičkovou kvalitou mořských plodů, mezi které patří hlavně hřebenatky a platýsi, Bretaň je zase zásobárnou krabů, mořských raků a slávek. V Normandii najdete jabloňové sady s plody vysoké kvality, které Francouzi používají nejen do jídel, ale také z nich vyrábějí jablečný mošt či Calvados [kalvados]. Tato úrodná oblast je významná i chovem hovězího dobytka na maso a produkty pro výrobu nejznámějšího francouzského sýra Camembert [kamember]. Pro Bretaň jsou typické francouzské palačinky Crêpes.
Alsasko, Lotrinsko a Champagne
V Champagne [šampaň] je populární zvěřina a šunka, stejně tak šumivé víno, známé jako šampaňské. Z Lotrinska jsou známy jemné ovocné zavařeniny a také lotrinský koláč – Quiche Lorraine. Alsasko je silně ovlivněno německou kuchyní.
Provence [Prováns]
Provence je oblastí kolem Středozemního moře. Kuchyní má velice podobnou kuchyni italské či španělské – k přípravě jídel se používají olivy, olivový olej, bylinky a mnoho zeleniny, především rajčata. Mezi nejpoužívanější bylinky patří levandule, tymián, šalvěj, rozmarýn, bazalka, saturejka, fenykl, majoránka, estragon, oregano a bobkový list. Med je rovněž velice oblíbená přísada kuchyně Provence.
Hranice se Španělskem
Kuchyně je ovlivněna španělskými prvky. Oproti klasické francouzské kuchyni jsou tato jídla ostřejší. Oblast zahrnuje regiony Languedoc, Roussillon a pyrenejské regiony. Rousillon je blízký kuchyni katalánské, pyrenejské regiony kuchyni baskické – hodně rajčat, papriky, zvěřina, skopové, drůbež, ryby, plody moře.
Burgundsko a Bordeaux
Burgundsko a Bordeaux se rozkládají od střední části Francie až k západním břehům Atlantiku. Obě oblasti jsou slavné díky výbornému kvalitnímu vínu. K pěstitelským drahokamům Burgundska patří například Beaujolais [božole] a oblast Bordeaux produkuje jedny z nejlepších a také nejdražších červených vín na světě.
Vinařská tradice těchto krajů se podepsala i ve stylu vaření, kdy se víno přidává do mnoha jídel na vylepšení chuti. Specialitou kuchyně kolem Bordeaux jsou hřiby a lanýže, v burgundské kuchyni jsou to hlemýždi.
Francouzská kuchyně a tradiční pokrmy
Francouzské předkrmy a saláty
Foie Gras [foa gra] je poněkud kontroverznější delikatesa. Jedná se o husí nebo kachní játra, která jsou důsledkem překrmování drůbeže ztučnělá.
Terrine [ ] je paštika ze zvěřiny nebo drůbeže připravovaná ve formě, která se nazývá stejně, jako pokrm.
Rillettes [rijet] je velmi pomalu pečené maso v sádle, které se podává podobně jako paštika.
Escargot [ ] neboli šneci jsou francouzskou specialitou podávanou přímo ve šnečích ulitách s bylinkovým máslem.
Cuisses de grenouille [ ] jsou smažená žabí stehýnka. Chutí se přirovnávají ke kuřecímu masu.
Salát Niçoise [ ] obsahuje salátové listy, vařené vejce, brambory, tuňáka, ančovičky, rajčata a zelené fazolky.
Francouzské polévky
Bouillabaisse [bujabéza] je hustá rybí polévka z více druhů ryb a mořských plodů.
Soupe à l’oignon gratinée [ ] je francouzská cibulačka zapečená se sýrem a bagetou.
Vichyssoise [višisoas] je krémová pórková polévka podávaná zpravidla zastudena v horkém létě.
Hlavní jídla francouzské kuchyně
Boeuf Bourguignon [bíf burgiňon] neboli hovězí po burgundsku je maso dušené na červeném víně s bylinkami, houbami a zeleninou.
Quiche [kyš] je slaný koláč připravovaný na mnoho způsobů. Základem je křehké těsto, smetana a kvalitní sýr. Nejslavnější je již zmiňovaný Quiche Lorraine.
Ragout [ ] známe jako ragú, tedy dušené maso se zeleninou, houbami nebo luštěninami.
Ratatouille [ratatui] obsahuje dušenou zeleninu ochucenou provensálskými bylinkami. Nesmí v něm chybět rajčata, lilek, paprika, cuketa a cibule.
Cassoulet [kasolet] je dušené vepřové nebo drůbeží maso s fazolemi.
Coq au vin [ ] je dušený kohout na víně s česnekem, houbami a bylinkami.
Tartiflette [ ] jsou krémové zapečené brambory se smetanou a sýrem Reblochon [reblošon].
Francouzská kuchyně - recepty
Hovězí po burgundsku | Ratatouille | Lotrinský koláč |
Francouzská cibulačka | Bujabéza | Rillettes |
Créme brulée | Francouzské palačinky | Profiterol |
Francouzské dezerty
Créme Brulée [krém brylé] je krém podobný pudinku, na kterém se před servírováním flambovací pistolí vytvoří křupavá krusta.
Crêpes Suzette [ ] jsou flambované palačinky s pomerančovou omáčkou a karamelem.
Mousse au chocolat [mus o šokolat] je jemná nadýchaná čokoládová pěna.
Profiteroles [profiterols] jsou malé kuličky z odpalovaného těsta plněné vanilkovým krémem nebo zmrzlinou, polité rozpuštěnou čokoládou.
Tarte Tatin je obrácený jablečný koláč s karamelem.
Fondant [fondán] je čokoládový koláček podávaný zatepla s tekutou čokoládou uvnitř.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.