Rillettes [rijet] z vepřového masa
Ingredience
- vepřový bůček: 380 g
- vepřová krkovice: 380 g
- syrové sádlo: 300 g
- suché bílé víno: 100 ml
- voda: 150 ml
- hrubozrnná sůl: 1 PL
- čerstvě mletý barevný pepř: 1 KL
- čerstvý tymián: 1 KL
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Rillettes z vepřového masa - recept
Sádlo nakrájíme na kostičky o velikosti asi 2x2 cm, bůček a krkovici na kostičky asi 3x3 cm. Ve velkém hrnci se silnějším dnem necháme pozvolna škvařit sádlo při nízké teplotě. Občas promícháme. Jakmile sádlo zezlátne, přidáme bůček a krkovici, zalijeme vínem a vodou, osolíme, opepříme a při velmi nízké teplotě necháme probublávat pod pokličkou doměkka asi 6 hodin. Maso se musí rozpadat. Občas promícháme a podle potřeby dolijeme trochu vody. Přidáme čerstvý tymián, podle chuti přisolíme a připepříme a už jen krátce povaříme.
Pomocí vidličky maso natrháme a rillettes z vepřového masa plníme do důkladně vyčištěných a vysušených uzavíratelných sklenic tak, že nejdříve nabereme maso a to poté zalijeme vyvařeným tukem. Rillettes skladujeme v lednici, kde vydrží až 14 dní. Po třech dnech se krásně uleží a chutná nejlépe.
Rillettes [rijet] z vepřového masa skvěle doplní brusinkový kompot nebo marmeláda a čerstvá francouzská bageta.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.