Profiterol
Ingredience
- 125 g hladké mouky
- 250 ml vody
- 3 vejce
- 60 g másla
- špetka soli
- Náplň:
- 1 vanilkový pudink
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 1 - 2 lžíce másla
- cukr moučka
- Čokoládová poleva:
- 1 čokoláda na vaření
- 1 - 2 lžíce másla
- na zředění mléko
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Profiterol – recept
Odpalované těsto připravíme tak, že vodu s máslem zahřejeme v hrnci. Když začne voda vřít, přidáme prosátou mouku se špetkou soli. Mícháme po dobu, než se začne těsto odlepovat od stěn hrnce. Stáhneme z tepla a dáme do misky. V další misce rozšleháme 3 vajíčka, která pomalu zapracujeme do těsta, které poté naplníme do cukrářského zdobítka.
Plech vyložíme pečícím papírem a na něj tvoříme kolečka. V předehřáté troubě pečeme na 220 °C 20 minut, poté teplotu snížíme a necháme dojít v troubě s pootevřenými dvířky a pomalu vychladnout.
Připravíme si krémovou náplň: 2/3 mléka dáme vařit, zbytek mléka smícháme s vanilkovým pudinkem a vlijeme do vařícího mléka. Trochu osladíme, přidáme máslo a na závěr semínka vanilky. Mícháme, až krém zhoustne a necháme vychladnout. Upečený základ po vychladnutí rozkrojíme napříč, spodní část naplníme vychladlým krémem a spojíme zpátky.
Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu, přidáme máslo a případně trochu mléka na zředění. Profiteroly poté polijeme čokoládou a podáváme.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.