Bujabéza (Bouillabaisse)
Ingredience
- treska nebo úhoř: 200 g
- krevety: 100 g
- mušle: 100 g
- rybí hlavy: 2 ks
- cibule: 1 ks
- rajský protlak: 1 PL
- oloupaná rajčata: 2 ks
- olivový olej: 2 PL
- bílé víno: 100 ml
- česnek - stroužky: 2 ks
- mletá červená paprika: 1 KL
- petrželka: 2 PL
- bobkový list: 1 ks
- sušená bazalka: 1 KL
- špetka šafránu
- kousek pomerančové kůry
- sůl
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Bujabéza (Bouillabaisse) – recept
Do hrnce dáme polovinu cibule, rybí hlavy, bobkový list, bílé víno, 3/4 l vody a vaříme asi půl hodiny. Uvařený vývar scedíme. Nadrobno nakrájenou zbylou cibuli s česnekem osmahneme na oleji, přidáme mletou papriku, šafrán, bazalku, nakrájená rajčata, petrželku, pomerančovou kůru, rajský protlak, osolíme a chvíli vše podusíme. Přidáme vývar a vaříme 10 minut za občasného míchání. Poté přidáme nakrájené rybí maso a znovu 5 minut povaříme pod pokličkou. Přimícháme krevety s mušlemi a povaříme 4 minuty. Nakonec vytáhneme pomerančovou kůru a přidáme obrané maso z rybích hlav. Bujabéza se podává s bagetou nebo opečenými toasty.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.