Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Rajská omáčka z protlaku Hlavní jídla
16. 12. 2019 Přečteno: 8977x

Rajská omáčka z protlaku

Ingredience
- +
  • hovězí vývar: 500 ml
  • rajčatový protlak: 70 g
  • smetana ke šlehání: 100 ml
  • máslo: 1 PL
  • mouka: 1 PL
  • cukr: 2 PL
  • sůl

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Rajská omáčka z protlaku– recept

Základem omáčky je poctivý a silný hovězí vývar. V hrnci si rozpustíme máslo, zaprášíme moukou a vytvoříme jíšku. Poté přidáme rajčatový protlak, který za stálého míchání chvilku smažíme. Zalejeme hovězím vývarem a pořádně rozmícháme metličkou. Rajskou omáčku dochutíme cukrem a solí. Asi 5 minut povaříme. Nakonec přilejeme smetanu ke šlehání. Případně ještě dochutíme solí a cukrem. Necháme 5 minut probublávat.

Rajskou omáčku z protlaku podáváme s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem. Pro děti knedlík nahradíme těstovinami.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 9 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

kuřecí prsa v bylinkové omáčce .jpg Hlavní jídla

Kuřecí prsa v bylinkové omáčce

Kuřecí prsa osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém kuřecí prsa opečeme z každé strany asi 4 minuty. Do pánve vlijeme kuřecí vývar a smetanu. Přidáme česnek nakrájený na plátky a…

vajickova-omacka.jpg Hlavní jídla

Vajíčková omáčka

Máslo v hrnci rozehřejeme, zasypeme moukou a vytvoříme jíšku. Přidáme vývar, mléko a kysanou smetanu. Přivedeme k varu, snížíme plamen a necháme asi 10 minut probublávat. Mezitím si pokrájíme uvařené vejce a…

maslova-omacka-k-masu.jpg Hlavní jídla

Máslová omáčka k masu

Cibuli nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme kuřecí vývar, přidáme nakrájenou cibuli a bílé víno. Přivedeme k varu a vaříme dokud se omáčka nezredukuje asi na třetinu. Přepasírujeme přes síto. Poté ji…

zampionova-omacka-na-testoviny.jpg Hlavní jídla

Žampionová omáčka na těstoviny

Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Orestujeme je na oleji, zalijeme smetanou a necháme mírně zredukovat. Osolíme, opepříme, přidáme lístky tymiánu a zakápneme citronovou šťávou. Nakonec přimícháme do…

paprikova-omacka-k-masu.jpg Hlavní jídla

Papriková omáčka k masu

V hlubší pánvi nebo v hrnci necháme na trošce oleje rozpustit polovinu másla, na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Poprášíme ji paprikou, zamícháme a ihned zalijeme horkým vývarem. Přidáme nové…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Kvasinková infekce u psa: Jak…

    S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

  • Amyotrofická laterální…

    Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

  • Amyotrofická laterální…

    Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?
Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Nivová pomazánka s ořechy

Pomazánky: Nivová pomazánka s ořechy

Nivu rozmačkáme vidličkou a smícháme s prolisovaným česnekem, mletými ořechy, sýrem a zakysanou smetanou. Podle…

Kachní rillettes [rijet]

Předkrmy a chuťovky: Kachní rillettes [rijet]

Kachní stehna opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a dáme do pekáče. Přidáme koření a zalijeme vínem. Troubu…

Plněný perník

Vánoční cukroví: Plněný perník

Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odležet v chladu.  Těsto si rozdělíme na 3 díly a rozválíme…