Domácí pizza z kvásku chutná nejlépe

Poctivá italská pizza z kvásku? Připravte si ji snadno doma. Už nebudete chtít jinou

Italská pizza z kvásku rozhodně není náročné jídlo. Ovšem aby chutnala jako z pravé italské restaurace, je třeba dodržet několik pravidel. Tato pizza posune vaše chuťové zážitky zase o kousek dál. Jakmile ji jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinou.

Tajemství této pizzy není jen ve zpracování a ingrediencích, ale především právě v kvásku. Domácí italská pizza z kvásku je mnohem lepší než ta, která se běžně dělá z droždí. Chuťově to poznáte okamžitě. A navíc je i o kousek zdravější.

Italská pizza z kvásku: Zdravý oběd

Kvásek totiž potřebuje mnohem více času na vykynutí. Bakterie, které jsou jeho součástí, těsto postupně zpracovávají a činí ho stravitelnějším. Právě proto jsou pokrmy z kvásku mnohem prospěšnější než ty, které se připravují z droždí. Pokud doma máte předpěstovaný kvásek, můžete se pustit do práce. Pokud ne, pak si jej nejprve budete muset založit. A jak na to?

Čtěte také:

Domácí pizza s čerstvými bylinkami? Víme, po kterých sáhnout

Domácí žitný kvásek: Víte, jak jej vyrobit a udržovat?

Melounová pizza osvěží i zasytí! Hotovo budete mít do 10 minut

Italská pizza z kvásku: Domácí kvásek

Smíchejte 100 g žitné mouky s vodou tak, abyste měli „těsto“ husté konzistence. Zhruba o něco hustší než na lívance. Dejte jej do sklenice a nechte při pokojové teplotě (ideálně však při teplotě 25-30 stupňů). Druhý den přidejte do sklenice lžíci mouky a trochu vody. Třetí a čtvrtý den opakujte to samé. Nejpozději čtvrtý den by už měl být kvásek hotový a tedy použitelný pro pečení. Poznáte to tak, že jeho chuť je charakteristicky nakyslá a jsou v něm bublinky. Pokud budete chtít kvas pšeničný, pak odeberte jednu čajovou lžičku žitného kvasu, přidejte k ní dvě lžíce pšeničné mouky a vodu. Nechte zhruba dvanáct hodin zrát. Pšeničný kvas však připravujte jen jednorázově, narozdíl od žitného, nevydrží dlouho v lednici. A jestliže se vám do kvásku doma vůbec nechce, můžete si dnes už hotový nebo sušený kvásek běžně koupit v téměř každém obchodě.

Italská pizza z kvásku – recept

Přísady: 

Příprava: 

Všechny ingredience smícháme. A to tak, že nejprve do mísy dáme sypké přísady, teprve potom kvásek a vodu. Těsto řádně propracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme minimálně 3-4 hodiny kynout. Klidně i déle, záleží na okolní teplotě v místnosti. Následně těsto rozdělíme na čtyři stejné části. Každý díl vyválíme na tenkou placku, na kterou následně klademe připravené ingredience podle vlastní chuti.

Pizza jako z italské pizzerie

Pokud se chystáte upéct opravdu italskou pizzu, která bude stejně dobrá jako z italské pizzerie, pak je nutno dodržet několik zásad:

Základ:

Jedním z českých hříchů je to, že na domácí pizzu dáváme rajský protlak nebo dokonce nekvalitní kečup. Pokud si chcete opravdu pochutnat, pak použijte výhradně kvalitní a chutná rajčata. V obchodě budete mít sice problém je sehnat, ale na farmářských trzích vhodná určitě seženete. Nejlepší jsou samozřejmě ta, která si vypěstujete na vlastní zahrádce. Pokud nemáte zahradu, můžete pěstovat keříková rajčata na balkóně nebo za oknem bytu. Rajčata nařízněte do kříže a rychle spařte vroucí vodou. Slupku oloupejte a rajčata chvíli povařte. Až budou lehce rozvařená, přidejte do nich bazalku, oregano či jinou bylinku a touto směsí těsto na pizzu potřete.

Mouka:

Ač se zdá, že tohle je ta nejjednodušší položka v celém seznamu, opak je pravdou. Sehnat opravdu kvalitní a dobrou mouku je velký um. Můžete koupit speciální tzv. pizza mouku, ale můžete péct i z naprosto obyčejné. Případně se poptejte v nějakém menším mlýně, pokud ve svém okolí takový máte. Po dohodě vám na zakázku namelou čerstvou mouku, přesně podle vašich požadavků. 

Olej:

Další surovina, která má velký vliv na kvalitu konečného produktu. V některých receptech se uvádí, abychom použili olivový olej. V jiných zase píší, že je to jedno. Použít můžete sice jakýkoliv, ovšem v případě těch za studena lisovaných, se rozhodně nemůžete splést. Kupujte však výhradně kvalitní oleje. V běžných supermarketech je třeba hodně dobře vybírat, protože většina sortimentu do této kategorie nezapadá. 

Italská pizza z pšeničného kvasu chutná nejlépe

Na čem péct:

První volbou je samozřejmě klasický plech. Bohužel pro pizzu to rozhodně není ta nejlepší volba. Když vám ale nic jiného nezbývá, nechte plech rozehřát v troubě. A to alespoň deset minut, aby byl skutečně dobře prohřátý. Mezitím už mějte připravený pečicí papír, abyste se pak zbytečně nezdržovali a plech nevystydnul. Lepší volbou je však tzv. pizza kámen, který navíc i akumuluje teplo. Koupit se dá ve specializovaných prodejnách. 

V čem upéct:

Trouba musí být pořádně rozehřátá. Ideální je, pokud můžete troubu rozehřát na maximum (cca 280 stupňů). Než pizzu do trouby vložíte, snižte teplotu na 250 stupňů. Tím si zajistíte to, že pizza bude zvenku krásně křupavá a uvnitř vláčná. A opět – všechno je o rychlosti. Troubu zbytečně nevětrejte a postupujte velmi rychle.

Autor článku: Monika Poledníková 

 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...