Domácí pizza z kvásku chutná nejlépe Domácí pizza z kvásku chutná nejlépe

Poctivá italská pizza z kvásku? Připravte si ji snadno doma. Už nebudete chtít jinou

Italská pizza z kvásku rozhodně není náročné jídlo. Ovšem aby chutnala jako z pravé italské restaurace, je třeba dodržet několik pravidel. Tato pizza posune vaše chuťové zážitky zase o kousek dál. Jakmile ji jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinou.

Tajemství této pizzy není jen ve zpracování a ingrediencích, ale především právě v kvásku. Domácí italská pizza z kvásku je mnohem lepší než ta, která se běžně dělá z droždí. Chuťově to poznáte okamžitě. A navíc je i o kousek zdravější.

Italská pizza z kvásku: Zdravý oběd

Kvásek totiž potřebuje mnohem více času na vykynutí. Bakterie, které jsou jeho součástí, těsto postupně zpracovávají a činí ho stravitelnějším. Právě proto jsou pokrmy z kvásku mnohem prospěšnější než ty, které se připravují z droždí. Pokud doma máte předpěstovaný kvásek, můžete se pustit do práce. Pokud ne, pak si jej nejprve budete muset založit. A jak na to?

Čtěte také:

Domácí pizza s čerstvými bylinkami? Víme, po kterých sáhnout

Domácí žitný kvásek: Víte, jak jej vyrobit a udržovat?

Melounová pizza osvěží i zasytí! Hotovo budete mít do 10 minut

Italská pizza z kvásku: Domácí kvásek

Smíchejte 100 g žitné mouky s vodou tak, abyste měli „těsto“ husté konzistence. Zhruba o něco hustší než na lívance. Dejte jej do sklenice a nechte při pokojové teplotě (ideálně však při teplotě 25-30 stupňů). Druhý den přidejte do sklenice lžíci mouky a trochu vody. Třetí a čtvrtý den opakujte to samé. Nejpozději čtvrtý den by už měl být kvásek hotový a tedy použitelný pro pečení. Poznáte to tak, že jeho chuť je charakteristicky nakyslá a jsou v něm bublinky. Pokud budete chtít kvas pšeničný, pak odeberte jednu čajovou lžičku žitného kvasu, přidejte k ní dvě lžíce pšeničné mouky a vodu. Nechte zhruba dvanáct hodin zrát. Pšeničný kvas však připravujte jen jednorázově, narozdíl od žitného, nevydrží dlouho v lednici. A jestliže se vám do kvásku doma vůbec nechce, můžete si dnes už hotový nebo sušený kvásek běžně koupit v téměř každém obchodě.

Italská pizza z kvásku – recept

Přísady: 

Příprava: 

Všechny ingredience smícháme. A to tak, že nejprve do mísy dáme sypké přísady, teprve potom kvásek a vodu. Těsto řádně propracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme minimálně 3-4 hodiny kynout. Klidně i déle, záleží na okolní teplotě v místnosti. Následně těsto rozdělíme na čtyři stejné části. Každý díl vyválíme na tenkou placku, na kterou následně klademe připravené ingredience podle vlastní chuti.

Pizza jako z italské pizzerie

Pokud se chystáte upéct opravdu italskou pizzu, která bude stejně dobrá jako z italské pizzerie, pak je nutno dodržet několik zásad:

Základ:

Jedním z českých hříchů je to, že na domácí pizzu dáváme rajský protlak nebo dokonce nekvalitní kečup. Pokud si chcete opravdu pochutnat, pak použijte výhradně kvalitní a chutná rajčata. V obchodě budete mít sice problém je sehnat, ale na farmářských trzích vhodná určitě seženete. Nejlepší jsou samozřejmě ta, která si vypěstujete na vlastní zahrádce. Pokud nemáte zahradu, můžete pěstovat keříková rajčata na balkóně nebo za oknem bytu. Rajčata nařízněte do kříže a rychle spařte vroucí vodou. Slupku oloupejte a rajčata chvíli povařte. Až budou lehce rozvařená, přidejte do nich bazalku, oregano či jinou bylinku a touto směsí těsto na pizzu potřete.

Mouka:

Ač se zdá, že tohle je ta nejjednodušší položka v celém seznamu, opak je pravdou. Sehnat opravdu kvalitní a dobrou mouku je velký um. Můžete koupit speciální tzv. pizza mouku, ale můžete péct i z naprosto obyčejné. Případně se poptejte v nějakém menším mlýně, pokud ve svém okolí takový máte. Po dohodě vám na zakázku namelou čerstvou mouku, přesně podle vašich požadavků. 

Olej:

Další surovina, která má velký vliv na kvalitu konečného produktu. V některých receptech se uvádí, abychom použili olivový olej. V jiných zase píší, že je to jedno. Použít můžete sice jakýkoliv, ovšem v případě těch za studena lisovaných, se rozhodně nemůžete splést. Kupujte však výhradně kvalitní oleje. V běžných supermarketech je třeba hodně dobře vybírat, protože většina sortimentu do této kategorie nezapadá. 

Italská pizza z pšeničného kvasu chutná nejlépeItalská pizza z pšeničného kvasu chutná nejlépe

Na čem péct:

První volbou je samozřejmě klasický plech. Bohužel pro pizzu to rozhodně není ta nejlepší volba. Když vám ale nic jiného nezbývá, nechte plech rozehřát v troubě. A to alespoň deset minut, aby byl skutečně dobře prohřátý. Mezitím už mějte připravený pečicí papír, abyste se pak zbytečně nezdržovali a plech nevystydnul. Lepší volbou je však tzv. pizza kámen, který navíc i akumuluje teplo. Koupit se dá ve specializovaných prodejnách. 

V čem upéct:

Trouba musí být pořádně rozehřátá. Ideální je, pokud můžete troubu rozehřát na maximum (cca 280 stupňů). Než pizzu do trouby vložíte, snižte teplotu na 250 stupňů. Tím si zajistíte to, že pizza bude zvenku krásně křupavá a uvnitř vláčná. A opět – všechno je o rychlosti. Troubu zbytečně nevětrejte a postupujte velmi rychle.

Autor článku: Monika Poledníková 

 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

Dobrý kontakt k tématu

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

MIND dieta je klíč ke zdravému mozku a může být i prevencí demence

MIND dieta je kombinací dvou populárních stravovacích režimů – spojuje prvky středomořské a DASH diety. Je zaměřená na zlepšení zdraví mozku a prevenci nemocí, jako je Alzheimerova choroba. Jídelníček se u MIND...

Psychologie placení: Proč se někteří zákazníci vracejí k hotovosti?

Život je plný paradoxů, a tak v současné digitální době můžeme zpozorovat zajímavý trend. Někteří zákazníci se vracejí k hotovosti. Proč tomu tak je, co je k tomu vede? A už jste slyšeli o girl math?

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.