Poctivá italská pizza z kvásku? Připravte si ji snadno doma. Už nebudete chtít jinou
Italská pizza z kvásku rozhodně není náročné jídlo. Ovšem aby chutnala jako z pravé italské restaurace, je třeba dodržet několik pravidel. Tato pizza posune vaše chuťové zážitky zase o kousek dál. Jakmile ji jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinou.
Tajemství této pizzy není jen ve zpracování a ingrediencích, ale především právě v kvásku. Domácí italská pizza z kvásku je mnohem lepší než ta, která se běžně dělá z droždí. Chuťově to poznáte okamžitě. A navíc je i o kousek zdravější.
Italská pizza z kvásku: Zdravý oběd
Kvásek totiž potřebuje mnohem více času na vykynutí. Bakterie, které jsou jeho součástí, těsto postupně zpracovávají a činí ho stravitelnějším. Právě proto jsou pokrmy z kvásku mnohem prospěšnější než ty, které se připravují z droždí. Pokud doma máte předpěstovaný kvásek, můžete se pustit do práce. Pokud ne, pak si jej nejprve budete muset založit. A jak na to?
Domácí pizza s čerstvými bylinkami? Víme, po kterých sáhnout
Domácí žitný kvásek: Víte, jak jej vyrobit a udržovat?
Melounová pizza osvěží i zasytí! Hotovo budete mít do 10 minut
Italská pizza z kvásku: Domácí kvásek
Smíchejte 100 g žitné mouky s vodou tak, abyste měli „těsto“ husté konzistence. Zhruba o něco hustší než na lívance. Dejte jej do sklenice a nechte při pokojové teplotě (ideálně však při teplotě 25-30 stupňů). Druhý den přidejte do sklenice lžíci mouky a trochu vody. Třetí a čtvrtý den opakujte to samé. Nejpozději čtvrtý den by už měl být kvásek hotový a tedy použitelný pro pečení. Poznáte to tak, že jeho chuť je charakteristicky nakyslá a jsou v něm bublinky. Pokud budete chtít kvas pšeničný, pak odeberte jednu čajovou lžičku žitného kvasu, přidejte k ní dvě lžíce pšeničné mouky a vodu. Nechte zhruba dvanáct hodin zrát. Pšeničný kvas však připravujte jen jednorázově, narozdíl od žitného, nevydrží dlouho v lednici. A jestliže se vám do kvásku doma vůbec nechce, můžete si dnes už hotový nebo sušený kvásek běžně koupit v téměř každém obchodě.
Italská pizza z kvásku – recept
Přísady:
- 220 g pšeničného (případně žitného) kvasu – rozkvašeného (aktivního)
- 750 g celozrnné pšeničné hladké mouky
- 1,5 lžičky třtinového cukru
- 1,5 lžičky soli
- 250 ml vlažné vody
Příprava:
Všechny ingredience smícháme. A to tak, že nejprve do mísy dáme sypké přísady, teprve potom kvásek a vodu. Těsto řádně propracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme minimálně 3-4 hodiny kynout. Klidně i déle, záleží na okolní teplotě v místnosti. Následně těsto rozdělíme na čtyři stejné části. Každý díl vyválíme na tenkou placku, na kterou následně klademe připravené ingredience podle vlastní chuti.
Pizza jako z italské pizzerie
Pokud se chystáte upéct opravdu italskou pizzu, která bude stejně dobrá jako z italské pizzerie, pak je nutno dodržet několik zásad:
Základ:
Jedním z českých hříchů je to, že na domácí pizzu dáváme rajský protlak nebo dokonce nekvalitní kečup. Pokud si chcete opravdu pochutnat, pak použijte výhradně kvalitní a chutná rajčata. V obchodě budete mít sice problém je sehnat, ale na farmářských trzích vhodná určitě seženete. Nejlepší jsou samozřejmě ta, která si vypěstujete na vlastní zahrádce. Pokud nemáte zahradu, můžete pěstovat keříková rajčata na balkóně nebo za oknem bytu. Rajčata nařízněte do kříže a rychle spařte vroucí vodou. Slupku oloupejte a rajčata chvíli povařte. Až budou lehce rozvařená, přidejte do nich bazalku, oregano či jinou bylinku a touto směsí těsto na pizzu potřete.
Mouka:
Ač se zdá, že tohle je ta nejjednodušší položka v celém seznamu, opak je pravdou. Sehnat opravdu kvalitní a dobrou mouku je velký um. Můžete koupit speciální tzv. pizza mouku, ale můžete péct i z naprosto obyčejné. Případně se poptejte v nějakém menším mlýně, pokud ve svém okolí takový máte. Po dohodě vám na zakázku namelou čerstvou mouku, přesně podle vašich požadavků.
Olej:
Další surovina, která má velký vliv na kvalitu konečného produktu. V některých receptech se uvádí, abychom použili olivový olej. V jiných zase píší, že je to jedno. Použít můžete sice jakýkoliv, ovšem v případě těch za studena lisovaných, se rozhodně nemůžete splést. Kupujte však výhradně kvalitní oleje. V běžných supermarketech je třeba hodně dobře vybírat, protože většina sortimentu do této kategorie nezapadá.
Na čem péct:
První volbou je samozřejmě klasický plech. Bohužel pro pizzu to rozhodně není ta nejlepší volba. Když vám ale nic jiného nezbývá, nechte plech rozehřát v troubě. A to alespoň deset minut, aby byl skutečně dobře prohřátý. Mezitím už mějte připravený pečicí papír, abyste se pak zbytečně nezdržovali a plech nevystydnul. Lepší volbou je však tzv. pizza kámen, který navíc i akumuluje teplo. Koupit se dá ve specializovaných prodejnách.
V čem upéct:
Trouba musí být pořádně rozehřátá. Ideální je, pokud můžete troubu rozehřát na maximum (cca 280 stupňů). Než pizzu do trouby vložíte, snižte teplotu na 250 stupňů. Tím si zajistíte to, že pizza bude zvenku krásně křupavá a uvnitř vláčná. A opět – všechno je o rychlosti. Troubu zbytečně nevětrejte a postupujte velmi rychle.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku