Domácí pizza s čerstvými bylinkami? Víme, po kterých sáhnout
Domácí pizza bez čerstvých bylinek není to pravé. Ostatně, vyzkoušejte si to sami. Teď je pro to ten nejlepší čas. Využít můžete téměř všechno, co kde roste a kvete. Zaskočte si na svůj bylikový záhonek nebo ke květináči a vyberte si přesně to, na co máte chuť.
Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Bazalka
Domácí pizza bez bazalky nelze. Ostatně bazalka v italské kuchyni hraje prim. A co se týče přísad na pizzu, nechybí téměř v žádné tradiční variantě. Domácí pizza získá s bazalkou neuvěřitelný šmrnc.
Vyzkoušejte: Bazalkový olej
Domácí pizza s bazalkovým olejem? Hurá do toho! Na jeho přípravu potřebujeme svazek bazalky, ze kterého použijeme lístky natrhané nahrubo a litr olivového oleje. V třecí misce lístky rozdrtíme, aby pustily vůni, a přiléváme postupně olej. Olej i lístky pak přemístíme do vymyté, uzavíratelné lahve a dolijeme zbylým olejem. Můžeme i přisolit. Necháme stát dva týdny, občas protřepeme. Olej lze použít jak na ochucení jídla, tak i na masáž k uvolnění bolavých či unavených svalů.
Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Koriandr
Oceníte jej třeba na pizzu s avokádem a smetanou. Taková domácí pizza chutná až exoticky. A jak koriandr chutná? Najdeme ho někde mezi šalvějí a pomerančovou kůrou. Možná vám bude připomínat obojí. Dobře vyzrálé plody jsou aromatické a mají nasládlou chuť.
Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Pažitka
Téměř univerzální koření, které ani tradiční pizzu nezkazí. Což si s ní posypat třeba domácí pizzu šunkovou s hermelínem? Uvidíte, že se po ní jen zapráší. Pažitku ale dávejte na pizzu až ke konci pečení, zhruba minutu před koncem. Aby zbytečně nepřišla o svoji příjemnou štiplavou chuť.
Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Petržel
Což takhle domácí pizza a kombinace ananas, kari a petržel? Petrželka svou chutí lehce připomíná celer či muškát. A i ona chutná lehce exoticky – alespoň v tomto spojení. Je silně aromatická. Domácí pizza s ní bude chutnat perfektně. Pokud vám vadí klasická kudrnka, vyzkoušejte petržel hladkolistou.
Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Kerblík
Rostlinka, která je příbuzná petrželi. A domácí pizza s ní bude opět trochu jiná. Například v kombinaci třeba s hráškem, chilli a parmazánem bude na pizze naprosto neodolatelný. Z kerblíku otrháváme mladé lístky, které jsou nejlepší a mají nejsilnější aroma. Jsou lehce nasládlé a chuť mají anýzovou, kořeněnosladkou.
Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Řeřicha
Výborně se hodí na domácí kváskovou pizzu. A je jedno, co k ní přidáte. Domácí pizza s přídavkem řeřichy bude chutnat lehce pikantně. Ostatně řeřicha oživí každý pokrm, do kterého ji přidáte. Lehce pepřovou příchuť dodávají těmto kudrnatým výhonkům obsažené hořčičné oleje a hořčiny.
Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Tymián
Tymián si můžete bez problémů vypěstovat, ale planě roste i po celé jižní Evropě. Ale musí se s ním šetřit. Domácí pizza s ním bude chutná jen ve chvíli, kdy to s kořením nepřeženete. V opačném případě vám příliš „šmakovat“ nebude. Tymián má totiž mírně trpké aroma, je tedy nutné s ním při přípravě jídel spíše šetřit. Společně s bazalkou a olivami se hodí na tzv. pizza chléb. Patří i do složení velmi populární pizzy Hawai (šunka, ananas, tymián, oregáno).
Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Rozmarýn
Bylinka, která v kuchyni nesmí chybět, domácí pizza s ní získá opět nový rozměr. Ideální je ve spojení s rajčaty, cuketami nebo lilkem. K rozmarýnu se hodí maso jehněčí, skopové či kuřecí. Rozmarýn má nezaměnitelné aroma. Jeho chuť je ostrá až omamně kafrová a lehce nahořklá.
Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Máta
Pokud už ji na pizzu použijeme, pak výhradně na sladkou a ideálně jako ozdobu. Éterický olej mentol propůjčuje mátě svěží a lehce pálivou chuť. Ale taková domácí pizza s čokoládou a mátou je naprosto neodolatelná. Zkuste ji připravit svým dětem. A mátu budete chtít využít na maso, pak volte jehněčí.
Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Meduňka
Stejně jako máta, i tato bylinka je spíše doplňkem a její lístky okrasou na sladké pizze. Krásně voní po citrónu a jídlům dodá lehkost. Ideální domácí pizza s meduňkou je ve spojení s ovocem. Ideálně s jahodami a pokapaná čokoládou.
Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Sedmikráska
Představovat tuto ozdobu všech trávníků je snad zbytečné. Ale domácí pizza se sedmikráskou? Proč ne? Běžně se dává do polévek nebo pomazánek. I v těstovinovém salátu je skvělá, tak proč ne na pizzu? Je pochopitelně vhodné využít ji čerstvou. Trhejte ji ideálně těsně před konzumací. Jen tak zajistíte, že v ní zůstane uchováno nejvíce cenných látek.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku