Domácí tinktura z kerblíku
- listy z kerblíku
- vysokoprocentní alkohol
Domácí tinktura z kerblíku - recept
Listy z kerblíku si vložíme do uzavíratelné nádoby a zalijeme čirým alkoholem. Bylina musí být úplně ponořená. Poté zavřenou nádobu přemístíme na suché tmavé místo a necháme tam stát 3 - 4 týdny. Každý den protřepeme. Poté slijeme tekutinu a tinkturu z kerblíku užíváme po kapkách, případně po poradě s lékařem.
Domácí tinktura z kerblíku - léčivé účinky
Kerblík třebule se podobá petrželi a patří do čeledi miříkovitých. Používá se jak v bylinkářství, tak na vaření. Kerblíkem se ochucuje pečená zelenina, maso nebo se přidává do omelet. U nás roste divoce, ale můžeme si ho také vysadit na zahrádce. Kerblík působí jako detoxikant, a to především na játra, ledviny a trávicí soustavu. Obsahuje množství účinných látek a éterických olejů.
Diskuse k článku