3x rychlý nedělní oběd alá pizza
Chtěli byste si připravit rychlý nedělní oběd? Aby vás nezdržovalo vaření, pochutnali jste si a dosyta se přitom najedli? Pak pro vás máme několik snadných tipů na nedělní oběd, které máte hotové doslova raz dva. A protože u každého z nich hraje roli pizza, provoníme vám to doma alespoň trochu Itálií.
Rychlý nedělní oběd: Calzone
Tak trošku jiný nedělní oběd. Jde o tradiční název méně tradiční plněné pizzy. Tahle pizza má údajně má svůj původ v Neapoli a vznikla vlastně omylem. Nešikovnému kuchaři prý pizza při vkládání do pece téměř spadla na zem, aby situaci zachránil, lehce ji nadhodil. Tím jedna půlka těsta přikryla druhou. A dnes tolik oblíbená pizza calzone byla na světě. Vy si ji můžete, třeba dnes, dát na rychlý nedělní oběd.
Calzone pizza – přísady:
- 500 g hladké mouky
- 250 g vlažné vody
- 20 g droždí
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce soli
- špetka cukru
Na náplň:
- 4 rajčata
- olivový olej
- česnek
- 2 cibule
- bulva mozzarelly
- 100 g žampionů
- 100 g šunky od kosti
- špetka soli
- špetka provensálských bylinek
Calzone pizza – příprava:
Jak na rychlý nedělní oběd? Mouku nasypeme do větší mísy. Uděláme v ní důlek. Do něj nalijeme vodu a rozdrolíme droždí. Necháme cca 15 minut odpočívat. Poté vše řádně prohněteme. Přidáme olivový olej, sůl a cukr. Opět pořádně promícháme. Těsto by mělo být jemné, vláčné a nemělo by se na mísu lepit. Podle potřeby je možné přidat mouku nebo vodu. Až bude mít těsto požadovanou konzistenci, přikryjeme jej utěrkou a necháme cca půl hodiny až hodinu kynout na teplém místě.
OCHUTNEJTE TAKÉ: Recepty z cukety 27x jinak pro každý den
Mezitím si připravíme náplň. Oloupeme cibuli a nakrájíme na kolečka, která osmahneme na olivovém oleji. Mezitím rajčata nakrojíme do kříže, přelijeme horkou vodou a oloupeme. Žampiony nakrájíme na plátky, šunku na kostičky. Rajčata nakrájíme na kostky a přidáme k cibuli. Po chvíli přidáme i žampiony a šunku. Přidáme sůl a provensálské bylinky. Odstavíme a přidáme na tenké plátky nakrájenou mozzarellu. Z těsta pak vytvoříme velký kruh, který přendáme na plech. Jednu jeho polovinu poklademe náplní. Dáváme však pozor, aby cca 1 cm od okraje zůstal čistý a nedotčený. Potom přikryjeme náplň druhou polovinou těsta. Okraje k sobě těsně přitiskneme. Pečeme při 200 stupních.
Rychlý nedělní oběd: Pizza taštičky
V tomto případě jde pouze o pochutinu k pivu, vínu či jen tak na svačinu. Pizza taštičky můžete připravit i jako rychlý nedělní oběd. Třeba se zeleninovou oblohou. Navíc jestli dnes čekáte návštěvu, pak může jít i o rychle vyrobené občerstvení. Pizza taštičky jsou naprosto luxusní jídlo.
Pizza taštičky – přísady:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 2 lžičky soli
- špetka cukru
- 2 lžičky pizza koření
- 1 lžička mletého kmínu
- 3 lžíce oleje
- ½ čerstvého droždí
Na náplň:
- špenát
- smetana
- vejce
- česnek
Pizza taštičky – příprava:
Na nedělní oběd smícháme část mléka, droždí a cukr. Promícháme a necháme v teple vzejít kvásek. Do větší mísy nasypeme hladkou i polohrubou mouku, sůl a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme kvásek. A přidáme i ostatní suroviny. Pořádně promícháme, dokud nám nevznikne kompaktní těsto. To pak necháme v míse, zakryjeme utěrkou a necháme cca hodinu kynout. Mezitím si ze surovin na náplň připravíme klasický špenát. Po vykynutí těsto znovu jemně prohněteme. Přendáme na pomoučenou plochu a vykrajujeme dlouhé pásky. Na jednu půlku dáme špenátovou náplň, druhou půlkou pak taštičku překryjeme. Pořádně přimáčkneme okraje a dáme péct. Rychlý nedělní oběd je na světě.
Tip: Skvěle chutná i se špenátem z kopřiv. Sbírejte však vždy jen horní květenství kopřiv. Rychle kopřivy spařte. Přendejte do mixéru, přidejte trošku smetany, česnek i vejce a rozmixujte. Dejte do hrnce a uvařte jako klasický špenát.
Rychlý nedělní oběd: Bramborová pizza
Netradiční pizza, ale pěkně rychlý nedělní oběd. Dalo by se říci, že jde o českou variantu pizzy. Je to zase úplně něco jiného, ale určitě vás překvapí svojí chutí. A nakonec – proč jednou nevyzkoušet nějakou změnu?
Bramborová pizza – přísady:
- 1 kg brambor
- 1 vejce
- sůl
- 500 g dětské krupice
- 300 g strouhaného sýra
- 150 g šunky
- 2 balení sladké smetany
Bramborová pizza – příprava:
Brambory uvaříme ve slupce. Po uvaření oloupeme a necháme vychladnout. Poté je nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl a krupici. Těsto řádně propracujeme. Vymažeme plech olejem, na to klademe těsto tak, aby z toho vznikla placka. V míse smícháme sýr, šunku, sladkou smetanu a trošku soli. Tuto směs vylijeme na bramborové těsto a vložíme do rozpálené trouby. Tahle pizza musí zcela vychladnout. Teprve pak si můžete vychutnat nedělní oběd. Vytažená horká pizza z trouby se totiž bude rozpadat.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku