Žampiony: Nejprodávanější houba, kterou smí v lese sbírat jen zkušení houbaři
Žampiony patří k neprodávanějším houbám. Důvodem je snadná úprava, výborná chuť a zdravotní prospěšnost. Žampiony si ale na rozdíl od ostatních hub většinou pouze kupujeme v obchodě, ve volné přírodě je sbírá málokdo. Důvodem je jejich snadná záměna s faloidními bílými muchomůrkami. V tomto článku se podíváme na nejčastější druhy žampionů, na jejich možné zpracování i na několik skvělých receptů.
Žampiony a taxonomie
Mezi nejčastější a nejznámější žampiony patří tato svatá trojice - žampion polní, žampion ovčí a žampion lesní. Všechny tři druhy jsou jedlé a při troše štěstí je můžeme najít ve volné přírodě. Jak už ale bylo řečeno - žampiony by ve volné přírodě měl sbírat jen opravdu zkušený houbař nebo mykolog.
Žampion polní je velmi chutná houba, kterou poznáte podle zvoncovitého klobouku s hnědými šupinami. Nejčastěji roste ve smíšených lesích a k vidění je od července do října. Žampion lesní má zvoncovitý klobouk s červenohnědými lupeny. Tato chutná houba roste ve smíšených lesích a zaměnit ji lze jen ostatními jedlými žampiony. Oproti tomu žampion ovčí lze snadno zaměnit s podobným, ale jedovatým žampionem zápašným. Nezkušení houbaři by si proto při sběru měli dávat dobrý pozor.
1. Žampion polní | Agaricus campestris | jedlý |
2. Žampion ovčí | Agaricus arvensis | jedlý |
3. Žampion lesní | Agaricus sylvaticus | jedlý |
4. Žampion zápašný | Agaricus xanthodermus | jedovatý |
5. Žampion šupinkatý | Agaricus squamulifer | jedlý |
6. Žampion hlíznatý | Agaricus essettei | jedlý |
7. Žampion císařský | Agaricus augustus | jedlý |
8. Žampion hajní | Agaricus silvicola | jedlý |
9. Žampion velkovýtrusný | Agaricus macrosporus | jedlý |
10. Žampion dlouhonohý | Agaricus altipes | nejedlý kvůli zápachu |
Kam na žampiony?
Žampiony najdeme jak v listnatých, tak jehličnatých, či smíšených lesích. A štěstí se na houbaře nemusí usmát jen v lesích, ale také na loukách. Stejně jako i u dalších hub, kde hrozí snadná záměna, i tady platí, že by žampiony měli sbírat jen opravdu zkušení houbaři, kteří si budou bezpečně jistí, který taxonomický druh našli. Jen tak se vyhnete možné otravě nebo nevolnostem.
Žampiony a zdravotní účinky
Ač to tak možná nevypadá, žampiony jsou ze zdravotního hlediska opravdu všestranné. Obsahují velké procento vitamínu B1, B2, dále železa, fosforu nebo draslíku. Některé zdroje dále uvádějí, že pomáhají zmírňovat atopický ekzém, lupénku nebo dokonce některé druhy alergie. Jíst žampiony, stejně jako ostatní houby, se proto rozhodně vyplatí.
Jak žampiony připravit?
Žampiony obsahují poměrně hodně vody, proto jsou ideální na dušení i smažení. Žampiony ale solte až jako poslední krok při vaření, jinak pustí zbytečně moc vody.
Jakmile se žampiony přinesete z obchodu, měli byste je očistit od smítek malým štetečkem, případně krátce propláchnout a ihned osušit, aby se do hříbků nedostala zbytečná voda. Pokud nebudete žampiony zpracovávat ihned, vložte je do papírového sáčku a uložte do komory nebo do chladné části lednice, kde vydrží několik dní.
A poslední otázka, která se ohledně žampionů nabízí je - loupat, či neloupat? Pokud je slupka žampionů tenká a mladá, rozhodně se loupáním nezatěžujte. Sloupněte ji jen v případě, že je poškozená nebo stará.
Vyzkoušejte chutné recepty se žampiony 4x jinak
Mezi nejchutnější recepty se žampiony patří plněné žampiony, dušené nebo zapečené žampiony. Houby můžete také jen přidat do zeleninové směsi, kde udělají velkou parádu. Připravili jsme pro vás 4 recepty, které najdete v odkazech.
Zapečené plněné žampionové kloboučky
Plněné žampiony se špenátem a smetanou
VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL
Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu.
- díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
- díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
- díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
- díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
- díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
- díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
- díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
- díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba
- díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
- díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
- díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
- díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
- díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni
- díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
- díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
- díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
- díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
- díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
- díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
- díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
- díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka
Diskuse k článku
MartinS
manager portálu
Naďa L.
Redakce Spektrum Zdraví
žampiony uložte do papírového sáčku (nikoliv do igelitového, ve kterém by se zapařily) do lednice. V lednici vám vydrží určitě 3 dny, nebo déle. Před uložením do lednice je nemyjte, mohly by plesnivět.
Pěkný den, Anička, Redakce SZ
Alois Rek