Hřib kovář: Kam na houby a 3x skvělé recepty na jeho úpravu

Hřib kovář: Kam na houby a 3x skvělé recepty na jeho úpravu

Na houby chodí s oblibou mnoho Čechů, málokdo už ale bezpečně pozná jednotlivé hřiby. Připravili jsme pro vás proto několikadílný seriál, ve kterém podrobně představíme neoblíbenější české houby. Poradíme, kde je hledat, jak je připravovat i na co si dát pozor. Samozřejmostí pak bude několik snadných receptů pro vyzkoušení. A číslem jedna pro náš seriál se stává - hřib kovář. 

Čtěte také:

Houbová omáčka - recept ve 3 variantách

Průměrem menší houba, která obvykle dosahuje maximální výšky 20 cm a je stálicí v českých lesích. Poznáte ho podle nožičky zbarvené ho mírně červené, jasně žluté dužniny a hnědého kloboučku, který je za sucha sametový a hladký.

Vzhledem a výškou se pak hřib kovář může podobat jedovatému hřibu satanovi. Poznáte je podle rozdílné barvy kloboučku a jiné míry zbarvení po zakrojení. Hřib kovář se po otlučení zbarvuje do zeleno-modra, hřib satan pak do jasné modré. Kovář často bývá zaměňován také za hřib koloděj, který je na rozdíl od hřibu satana ale jedlý. 

Hřib kovář a jeho taxonomie

Hřib kovář spadá do čeledi hřibovitých a patří mezi barevné modrající hřiby (tzv. modráky). Ty se vyznačují tím, že se jejich dužnina po poranění zbarví do modra a to díky rychlé oxidaci pulvinoých kyselin. Do modrajících hřibů dále patří hřib hnědý (suchohřib), hřib koloděj nebo hřib satan. 

Říše: Houby (Fungi)
Oddělení: Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Pododdělení: Agaricomycotina
Třída: Agaricomycetes
Řád: hřibotvaré (Boletales)
Čeleď: hřibovité (Boletaceae)
Rod: hřib (Neoboletus

Kam na houby aneb kde najdete hřiby kováře?

Hřiby kováře najdete po celé Evropě. V českých lesích se nejvíce vyskytuje ve smrkových nebo dubovo-habrových lesích. Přímo v lese ho pak hledejte v blízkosti smrku, borovice, jedle, dubu nebo buku. Jen pozor, abyste si ho nespletli s příbuzným hřibem kovářem žlutým, který je chráněný, a tak se nesmí sbírat. Poznáte ho podle nažloutlé nožičky a skvrnitého bílo-hnědého kloboučku.

Kam na houby upřesňuje náš dřívější úspěšný článek. Přečtěte si ho!

Hřib kovář

Je hřib kovář zdravý?

Hřib kovář obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Namátkou například fosfor, síru, hořčík nebo draslík. Jeho konzumace vám tak může ulevit od některých svalových potíží nebo pomoci se správným vývojem kostí.

Dále je konzumace těchto hub vhodná pro redukční dietu, jelikož hřib kovář podobně jako další houby obsahuje minimum kalorií. Je třeba ale upozornit na to, že někomu může konzumace hub způsobovat těžký žaludek. 

Hřib kovář úprava

Hřib kovář patří mezi tužší houby, proto je potřeba ho v kuchyni tepelně upravovat po dobu 20 - 30 minut. V opačném případě by hrozily zažívací potíže jako bolesti břicha nebo zvracení. Hřib kovář je v syrové podobě totiž mírně jedovatý

Po uvaření má houba lahodnou chuť a jemnou oříškovou vůni. Hodí se do omáček, na zapékání, do gulášů nebo do polévek. Jediná úprava, kterou zkušení houbaři nedoporučují, je sušení. 

Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Hřib kovář: Recepty 3x jinak

Hřib kovář je v kuchyni opravdu všestranný, kromě vaření se dá i nakládat, například v octu. My si dnes ukážeme 3 čtenářsky oblíbené recepty a to na houbovou omáčku, houbovou polévku a skvělé hovězí na houbách. Tak pojďme na to!

Houbová polévka z hřibů kovářů

Ingredience

  • 3 hřiby kováře
  • 500 ml vývaru
  • cibule
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 vejce
  • čerstvá pažitka
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic smetany
  • rostlinný olej

Houbová polévka z hřibů kovářů - postup:

Cibulku si nakrájejte najemno a dejte smažit na rostlinný olej. Přidejte nadrobno pokrájený hřib kovář a opékejte asi 5 minut. Pak přidejte najemno nakrájené brambory a mrkev. Zalijte vývarem, v případě potřeby doplňte vodou a nechte vařit zhruba 20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Pak do hrnce prolisujte česnek, který jste si utřeli se solí. Přidejte vejce a nakonec smetanu. Houbová polévka se zdobí čerstvou pažitkou. 

Houbová polévka

Houbová omáčka se smetanou

Ingredience

Houbová omáčka se smetanou - postup:

  • 170 g nakrájených hříbků (kovářů)
  • 120 ml tučné smetany
  • cibule
  • 2 lžíce másla
  • kapka oleje
  • sůl, pepř, mletý kmín

Cibuli si nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na trošce másla s olejem. Poté do pánve přidejte pokrájené a očištěné houby a restujte, dokud houby nezměknou. Pak zalijte asi 50 ml vody (podle potřeby víc) a nechte probublávat 20 minut. Poté do pánve přidejte smetanu a nechte zredukovat dalších 5 - 10 minut. Nakonec dochuťte solí, pepřem, kmínem a houbová omáčka je na světě. Hodí se například k následujícímu receptu na hovězí na houbách. 

Hovězí na houbách s opečenými bramborami

Ingredience

  • 2 hovězí steaky
  • sůl
  • houbová omáčka podle předchozího receptu
  • pečené brambory jako příloha

Hovězí na houbách s opečenými bramborami - postup:

U řezníka nebo v obchodě si kupte dva pěkné vyzrálé hovězí steaky. Čím kvalitnější je maso, tím lepší a křehčí bude výsledný pokrm. Maso si vytáhněte z lednice a odřežte z něho nepotřebné blány. Pokud chcete, nasolte ho (někdo to ale dělá až po upečení). Troubu si předehřejte na 180 stupňů a připravte si také tlustostěnnou pánev. Maso hoďte na pánev a opečte z každé strany 3 minuty. Nyní je maso hotové na stupeň rare, pokud vám to tak stačí, zde recept na hovězí na houbách končí. Kdo chce propečení stupněm medium, maso přendá do pekáčku a vloží do trouby na dalších 5-8 minut. Well-done propečení pak vyžaduje pobyt v troubě celkem 12 minut. Hovězí steaky nyní přendejte na předehřáté talíře, zalijte houbovou omáčkou z předchozího receptu a podávejte s opečenými bramborami. Posypejte pažitkou a doplňte o případnou vařenou zeleninu nebo salát. 

Hovězí na houbách

Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 12. 03. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 13. 03. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 14. 03. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, dnes je úplněk. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Udělejte si čas na péči o sebe.…
více o tomto dni
SOBOTA 15. 03. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
NEDĚLE 16. 03. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 17. 03. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 18. 03. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Byl jste odmítnut bankami, protože máte špatný úvěr nebo nemáte žádné zajištění p...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Byl jste odmítnut bankami, protože máte špatný úvěr nebo nemáte žádné zajištění p...
Zobrazit všechna témata

Týká se i vás laktózová intolerance? Víme, jak si s ní poradit

Laktózová intolerance je běžný problém, který postihuje stále více lidí. Je to stav, kdy tělo nedokáže zpracovat laktózu, což vede k nepříjemným trávicím potížím. Naštěstí není nutné se mléčných výrobků v jídel...

Příprava zahrady na jaro: Co všechno stihnout na zahradě v březnu?

Meteorologické jaro je tu a s ním startuje i čas, kdy bychom se měli porozhlédnout po zahradě a pustit se do prvních jarních prací. Zahrada v březnu se totiž už pomalu probouzí k životu. V tomto období je důlež...

Víte, co je to slow living? Objevte kouzlo pomalého života!

Ať chceme nebo ne, naše životy se stávají čím dál hektičtějšími a téma slow living tedy více aktuálnějším a žádanějším. Praktikovat „pomalý život“ se vyplácí i s ohledem na budoucnost. Udržíte si totiž daleko s...

Medvědí česnek v hlavní roli: Připravte si 4 skvělé recepty

Máte rádi medvědí česnek? Pak je nejvyšší čas na jeho sběr. Sezóna této jarní bylinky začíná právě začátkem března, avšak sbírat ji můžete klidně v dubnu a někdy i v květnu. Připravili jsme si pro vás 4 svěží r...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Babské rady na suchou pokožku hlavy: Vsaďte na přírodní prostředky

Suchá pokožka hlavy je nepříjemný fyzický problém, který vás může obtěžovat zejména ve společnosti. Pojí se s ním totiž i zvýšené svědění kůže nebo tvorba lupů. K zmírnění obtíží můžete samozřejmě použít speciá...

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.