Kozák březový - taxonomie a tři výtečné recepty, na kterých si smlsnete 

Kozák březový - taxonomie a tři výtečné recepty, na kterých si smlsnete 

Doba sbírání hub patří mezi tu nejoblíbenější pro mnohé z nás. Náš národ patří k těm nejlepším houbařům. Od června až do listopadu můžete v lesích nacházet krásný kozák březový. Jak napovídá jeho název, nejčastěji se vyskytuje pod břízami. Má velice příjemnou chuť a vůni, tudíž se skvěle vyjímá v polévkách, omáčkách a dalších pokrmech. S jedovatou houbou si ho nespletete. Záměna je možná třeba s kozákem šedohnědým, který je také jedlý. 

Kozák březový - taxonomie

Kozák březový patří do čeledi hřibovitých. Rozšířený je po celé severní polokouli. Klobouk má v průměru 5 až 15 cm, je světle šedohnědý i tmavohnědý. Za mlada má polokulovitý tvar, který později nabírá podobu bochníku chleba. Zprvu je na dotek suchý a plstnatý, starší plodnice jsou lepkavé a slizké.

Rourky jsou bílé, později nahnědlé. Třeň je vysoký až 18 cm. Má podobu válce a často je zprohýbaný. Je pokrytý šedými odstávajícími šupinkamiPoradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. 

  • Říše houby (Fungi)
  • Oddělení houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
  • Pododdělení Agaricomycotina
  • Třída Agaricomycetes
  • Řád hřibotvaré (Boletales)
  • Čeleď hřibovité (Boletaceae)
  • Rod kozák (Leccinum)

Kozák - typické je soužití s kořeny vyšších rostlin

Jestli máte v oblibě kozáka, na lov se vydejte od června do listopadu. A kde ho najdete? Kozák březový je ukrytý hlavně pod břízami - soužití s kořeny vyšších rostlin je pro něj charakteristické. Ovšem naleznete ho i mimo les, například v trávě, vřesu, borůvčí. Chudší kyselé půdy jsou pro něj nejlepší. 

Kozák březový se snadno může zaměnit za kozáka šedohnědého, ale nemusíte mít obavy. I tento kozák je jedlý. Rozeznat je od sebe můžete třeba tak, že kozák šedohnědý má světlejší šupinky na třeni. 

Sbírat byste měli především mladé plodnice, jelikož starší kozáci jsou měkčí a nikoliv tak chutné. Kvůli vysoké vodnatosti se suší hůře, proto je lepší ho ihned zpracovat. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

Kozák březový - léčivé účinky

Kozák březový má v sobě velké množství zdravých látek pro naše tělo. A jaké látky můžete v kozáku objevit?

  • Vitamín A, B1, B2, E, D, K
  • Minerální látky: vápník, sodík, železo, fosfor, mangan, draslík

Houby by se neměly sbírat v místech, která by mohla obsahovat vysoké množství olova, rtuti nebo arzénu. Houby vstřebávají i tyto nežádoucí látky z ovzduší a půdy. 

Kozák březový - tři recepty

Kozák březový má skutečně příjemnou chuť i vůni. V kuchyni dokáže naše smysly hezky pohladit. Výborný je sušený, ale také v polévkách, omáčkách a dalších jídlech. Přichystali jsme si pro vás tři různé recepty, kterým neodolá žádný strávník u vašeho stolu. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Omeleta z kozáku - recept

Ingredience

  • 200 g kozáku březového
  • 1 šalotka
  • Sůl a pepř
  • 50 g anglické slaniny
  • Vajíčka
  • Petrželka
  • Bazalka

Omeleta z kozáku - postup

Nejprve všechny houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky nebo kostečky. Slaninu pokrájíme na kostečky a na oleji hezky osmažíme. K tomu přidáme najemno nakrájenou šalotku a houby. Vše dusíme pod pokličkou alespoň 15 minut. Osolíme, opepříme. Poté přidáme dvě rozšlehaná vajíčka s bylinkami a neustále mícháme. Na další pánvi si uděláme ze 3 vajíček omeletu a doprostřed vložíme houbovou směs. Omeletu přeložíme na půl a necháme ještě chvíli na pánvi. Nakonec na talíři ozdobíme čerstvou bazalkou a petrželkou.  

kozák březový2

Paprikové lusky plněné kozákem - recept

Ingredience

  • 250 g kozáků
  • 100 g mletého masa
  • 1 cibule
  • Sladká mletá paprika
  • Pepř
  • 1 vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • Čerstvá paprika
  • 200g kečupu 

Paprikové lusky plněné kozákem - postup

Houby pořádně omyjeme, očistíme a nakrájíme. Na olivovém oleji nebo sádle orestujeme do zlatova cibulku najemno nakrájenou a přidáme nakrájené houby. K tomu přidáme mleté maso s vajíčkem, sýrem, pepřem a solí a dusíme. Papriky očistíme, zbavíme vnitřních blanek a semínek a naplníme masovou směsí s houbami. V hrnci rozpálíme olej a ze všech stran zde orestujeme papriky. Plněné papriky s kozákem podáváme s rajskou omáčkou. 

kozák březový3

Závin z kozáku - recept

Ingredience

  • 400 g kozáku
  • 1 cibule
  • 200 g dušené šunky
  • 200 g plátkového sýra 
  • Listové těsto
  • 4 vejce
  • Sůl, pepř a kmín

Závin z kozáku - postup

Očištěné houby nakrájíme a na oleji osmahneme a podusíme do měkka asi 15 minut. Mezitím si na další pánvi zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme podušené houby, kmín, sůl a pepř. Přidáme 4 vejce a za stálého míchání připravíme řidší smaženici a necháme bokem vychladnout. 

Listové těsto si rozválíme na plát, ale ne příliš slabý. Nejprve na povrch dáme plátkový sýr, šunku a vrstvu smaženice. Zavineme, konce zahneme dospodu a dáme na plech. Závin potřeme žloutkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Podáváme nakrájený na plátky. Nestačily vám tyto recepty? Přečtěte si také recepty na houbovou omáčku

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 23. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 26. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 27. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 28. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 11. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Amunak, s.r.o. – bezlepkové potraviny
Společnost Amunak, s.r.o. se zabývá v…

Jogurt

Moje snídaně již několik roků je jogurt....

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...

Regenerace suché a jemné kůže

Zdravím, potřebovala bych poradit ohledně zdravotního problému tatínka. Má už roky prob...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xana...
Zobrazit všechna témata

Duševní zdraví investora – jak se o něj starat?

Investování do různých finančních instrumentů, nemovitostí či alternativních forem ukládání kapitálu může přinést značné zisky, ale často je spojeno se značným stresem. Investoři se často nadměrně obávají ztrát...

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Znáte PQQ? Doplněk stravy, který chrání mozek a posílí svaly

Doplněk stravy PQQ není příliš znám. Avšak jde o poměrně silný a zajímavý suplement, který bychom neměli přehlížet. Lidskému organismu totiž nabízí nesčetně výhod. Dokáže navýšit energetickou hladinu, je preven...

Máte super sourozence? Važte si toho. Já stále čekám...

Dneska jsem se dívala na zprávy a přečetla si, že ve Španělsku jsou docela drsný záplavy. Vzpomněla jsem si u toho na bráchu, protože tam jezdí pracovně často. A posteskla jsem si, jak dlouho jsme se neviděli. Už to budou asi tři roky. Na svatbě mi naštěstí byl, pak jsme se snad na chvíli viděli na Vánoce v roce 2021 a od tý doby nic... Občas se ozval, teď už vůbec. Je to smutný, ale co, musim se s tim smířit.