Kozák březový - taxonomie a tři výtečné recepty, na kterých si smlsnete 

Kozák březový - taxonomie a tři výtečné recepty, na kterých si smlsnete 

Doba sbírání hub patří mezi tu nejoblíbenější pro mnohé z nás. Náš národ patří k těm nejlepším houbařům. Od června až do listopadu můžete v lesích nacházet krásný kozák březový. Jak napovídá jeho název, nejčastěji se vyskytuje pod břízami. Má velice příjemnou chuť a vůni, tudíž se skvěle vyjímá v polévkách, omáčkách a dalších pokrmech. S jedovatou houbou si ho nespletete. Záměna je možná třeba s kozákem šedohnědým, který je také jedlý. 

Kozák březový - taxonomie

Kozák březový patří do čeledi hřibovitých. Rozšířený je po celé severní polokouli. Klobouk má v průměru 5 až 15 cm, je světle šedohnědý i tmavohnědý. Za mlada má polokulovitý tvar, který později nabírá podobu bochníku chleba. Zprvu je na dotek suchý a plstnatý, starší plodnice jsou lepkavé a slizké.

Rourky jsou bílé, později nahnědlé. Třeň je vysoký až 18 cm. Má podobu válce a často je zprohýbaný. Je pokrytý šedými odstávajícími šupinkamiPoradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. 

  • Říše houby (Fungi)
  • Oddělení houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
  • Pododdělení Agaricomycotina
  • Třída Agaricomycetes
  • Řád hřibotvaré (Boletales)
  • Čeleď hřibovité (Boletaceae)
  • Rod kozák (Leccinum)

Kozák - typické je soužití s kořeny vyšších rostlin

Jestli máte v oblibě kozáka, na lov se vydejte od června do listopadu. A kde ho najdete? Kozák březový je ukrytý hlavně pod břízami - soužití s kořeny vyšších rostlin je pro něj charakteristické. Ovšem naleznete ho i mimo les, například v trávě, vřesu, borůvčí. Chudší kyselé půdy jsou pro něj nejlepší. 

Kozák březový se snadno může zaměnit za kozáka šedohnědého, ale nemusíte mít obavy. I tento kozák je jedlý. Rozeznat je od sebe můžete třeba tak, že kozák šedohnědý má světlejší šupinky na třeni. 

Sbírat byste měli především mladé plodnice, jelikož starší kozáci jsou měkčí a nikoliv tak chutné. Kvůli vysoké vodnatosti se suší hůře, proto je lepší ho ihned zpracovat. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

Kozák březový - léčivé účinky

Kozák březový má v sobě velké množství zdravých látek pro naše tělo. A jaké látky můžete v kozáku objevit?

  • Vitamín A, B1, B2, E, D, K
  • Minerální látky: vápník, sodík, železo, fosfor, mangan, draslík

Houby by se neměly sbírat v místech, která by mohla obsahovat vysoké množství olova, rtuti nebo arzénu. Houby vstřebávají i tyto nežádoucí látky z ovzduší a půdy. 

Kozák březový - tři recepty

Kozák březový má skutečně příjemnou chuť i vůni. V kuchyni dokáže naše smysly hezky pohladit. Výborný je sušený, ale také v polévkách, omáčkách a dalších jídlech. Přichystali jsme si pro vás tři různé recepty, kterým neodolá žádný strávník u vašeho stolu. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Omeleta z kozáku - recept

Ingredience

  • 200 g kozáku březového
  • 1 šalotka
  • Sůl a pepř
  • 50 g anglické slaniny
  • Vajíčka
  • Petrželka
  • Bazalka

Omeleta z kozáku - postup

Nejprve všechny houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky nebo kostečky. Slaninu pokrájíme na kostečky a na oleji hezky osmažíme. K tomu přidáme najemno nakrájenou šalotku a houby. Vše dusíme pod pokličkou alespoň 15 minut. Osolíme, opepříme. Poté přidáme dvě rozšlehaná vajíčka s bylinkami a neustále mícháme. Na další pánvi si uděláme ze 3 vajíček omeletu a doprostřed vložíme houbovou směs. Omeletu přeložíme na půl a necháme ještě chvíli na pánvi. Nakonec na talíři ozdobíme čerstvou bazalkou a petrželkou.  

kozák březový2

Paprikové lusky plněné kozákem - recept

Ingredience

  • 250 g kozáků
  • 100 g mletého masa
  • 1 cibule
  • Sladká mletá paprika
  • Pepř
  • 1 vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • Čerstvá paprika
  • 200g kečupu 

Paprikové lusky plněné kozákem - postup

Houby pořádně omyjeme, očistíme a nakrájíme. Na olivovém oleji nebo sádle orestujeme do zlatova cibulku najemno nakrájenou a přidáme nakrájené houby. K tomu přidáme mleté maso s vajíčkem, sýrem, pepřem a solí a dusíme. Papriky očistíme, zbavíme vnitřních blanek a semínek a naplníme masovou směsí s houbami. V hrnci rozpálíme olej a ze všech stran zde orestujeme papriky. Plněné papriky s kozákem podáváme s rajskou omáčkou. 

kozák březový3

Závin z kozáku - recept

Ingredience

  • 400 g kozáku
  • 1 cibule
  • 200 g dušené šunky
  • 200 g plátkového sýra 
  • Listové těsto
  • 4 vejce
  • Sůl, pepř a kmín

Závin z kozáku - postup

Očištěné houby nakrájíme a na oleji osmahneme a podusíme do měkka asi 15 minut. Mezitím si na další pánvi zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme podušené houby, kmín, sůl a pepř. Přidáme 4 vejce a za stálého míchání připravíme řidší smaženici a necháme bokem vychladnout. 

Listové těsto si rozválíme na plát, ale ne příliš slabý. Nejprve na povrch dáme plátkový sýr, šunku a vrstvu smaženice. Zavineme, konce zahneme dospodu a dáme na plech. Závin potřeme žloutkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Podáváme nakrájený na plátky. Nestačily vám tyto recepty? Přečtěte si také recepty na houbovou omáčku

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 13. 03. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 14. 03. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, dnes je úplněk. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Udělejte si čas na péči o sebe.…
více o tomto dni
SOBOTA 15. 03. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
NEDĚLE 16. 03. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 17. 03. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 18. 03. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
STŘEDA 19. 03. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Byl jste odmítnut bankami, protože máte špatný úvěr nebo nemáte žádné zajištění p...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Byl jste odmítnut bankami, protože máte špatný úvěr nebo nemáte žádné zajištění p...
Zobrazit všechna témata

Týká se i vás laktózová intolerance? Víme, jak si s ní poradit

Laktózová intolerance je běžný problém, který postihuje stále více lidí. Je to stav, kdy tělo nedokáže zpracovat laktózu, což vede k nepříjemným trávicím potížím. Naštěstí není nutné se mléčných výrobků v jídel...

Příprava zahrady na jaro: Co všechno stihnout na zahradě v březnu?

Meteorologické jaro je tu a s ním startuje i čas, kdy bychom se měli porozhlédnout po zahradě a pustit se do prvních jarních prací. Zahrada v březnu se totiž už pomalu probouzí k životu. V tomto období je důlež...

Je dieta Toma Bradyho klíčem k dlouhověkosti?

Dieta Toma Bradyho, bývalého amerického fotbalisty, je údajně cestou k dlouhověkosti a skvělé fyzické formě. Jedná se o stravovací režim, který se soustředí na vyváženou kombinaci živin a eliminaci zánětů v těl...

Medvědí česnek v hlavní roli: Připravte si 4 skvělé recepty

Máte rádi medvědí česnek? Pak je nejvyšší čas na jeho sběr. Sezóna této jarní bylinky začíná právě začátkem března, avšak sbírat ji můžete klidně v dubnu a někdy i v květnu. Připravili jsme si pro vás 4 svěží r...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Babské rady na suchou pokožku hlavy: Vsaďte na přírodní prostředky

Suchá pokožka hlavy je nepříjemný fyzický problém, který vás může obtěžovat zejména ve společnosti. Pojí se s ním totiž i zvýšené svědění kůže nebo tvorba lupů. K zmírnění obtíží můžete samozřejmě použít speciá...

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.