Hřib dubový – skvost houbařského košíku
Mezi nejchutnější druhy hřibů patří hřib dubový (Boletus retuculatus) lidově nazývaný dubák. V listnatých i smíšených lesích na něj můžete narazit od května až do října. Hodí se do všech druhů jídel. Přimíchat ho však „jen tak“ do omáčky je téměř škoda. Hřib dubový má příjemně jemnou chuť, proto se vyplatí nechat jí prostor vyniknout.
Hřib dubový – taxonomie
Hřib dubový patří mezi tzv. praváky. Klobouček je zpravidla 50-200 mm široký v různých odstínech hnědé (od bledě nahnědlých odstínů, přes šedavé a okrově hnědě až po sytě hnědou). Povrch klobouku bývá v mládí jemně plstnatý, později olysá a za vlhkých dní může být lesklý a slabounce lepkavý. V létě může jeho klobouček vlivem změn počasí rozpraskat. Rourky jsou v dospělosti 10‑30 mm dlouhé a okolo nožičky (třeně) jemně stlačené.
Vybarveny jsou do žluté až olivově nazelenalé (v mládí bílé). Póry jsou drobné a nemění svou barvu ani když dojde k jejich poškození. Nožka (třeň) je masitá, v jemně nahnědlé barvě a mívá soudkovitý tvar. Dospělý hřib má nožku kyjovitou s typickou síťkou. Po rozkrojení se barva dužiny nemění. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.
- Říše: Houby (Fungi)
- Oddělení: Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
- Pododdělení: Agaricomycotina
- Třída: Agaricomycetes
- Řád: Hřibotvaré (Boletales)
- Čeleď: Hřibovité (Boletaceae)
- Rod: Hřib (Boletus)
Kde hřib dubový roste?
Hřib dubový se vyskytuje jak v listnatých, tak ve smíšených lesích. Štěstí se na vás však může usmát dokonce i v parcích nebo na březích a hrázích rybníků. Kromě dubů má rád okolí habrů či lípy. Výhodou hřibu dubového je nízká pravděpodobnost, že si jej spletete s nejedlou variantou. Jedním z dvojníků může být hřib žlučník (Tylopilus felleus) neboli hořčák, který však roste spíše v jehličnatých lesích a jeho póry jsou v dospělosti narůžovělé (dubák má nažloutlou barvu). Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek.
Hřib dubový – léčivé účinky
Houbaření všeobecně je pro naše zdraví velmi prospěšné. Pohyb na čerstvém vzduchu, překonávání nerovností, různé ohýbání, klekání, lezení do kopců i z kopců, převážně měkký lesní povrch, a hlavně čerstvý vzduch nás dozajista osvěží, a to po fyzické i psychické stránce. Kromě toho si prostřednictvím hřibu dubového může posílit svou imunitu (stimuluje T-lymfocyty) a tím se i preventivně bránit vzniku onkologického onemocnění. Hřib dubový také obsahuje řadu minerálních látek (např. vápník, fosfor či draslík), vitamínů (např. vitamín A, skupinu B), vlákninu (podporuje trávení) a vodu.
Hřib dubový – co s ním?
Hřib dubový patří mezi chuťové skvosty. Jeho využití je skutečně všestranné. Vynikne jako smažený, restovaný se zeleninou nebo i v hříbkové krémové polévce. Pokud se vám poštěstí posbírat více dubáků, vyplatí se je usušit. Právě sušením se totiž jeho aroma zvýrazní. To, že je hřib dubový správně usušený poznáte podle toho, že při dotyku šustí a láme se (neohýbá se). Přečtěte si, jak správně na sušení hub.
Proti vlhkosti se můžete bránit tím, že do nádoby se sušenými houbami dáte pár zrnek rýže. A co s nimi dál? Zejména mladé úlovky se hodí k naložení do octa. Zůstanou totiž krásně pevné. Chuť lze v tomto případě doladit například jalovcem nebo chilli papričkou.
Hřib dubový – recept na zeleninový salát s houbami
Ingredience (1 porce):
- 150 g hřibů dubových
- 60 g tvrdého sýra
- plnotučná hořčice
- 60 g zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- 3 lžičky octa
- celý pepř, sůl
Postup:
Hřiby pečlivě očistěte a větší kusy rozřízněte napůl. Poté ca 20 minut povařte v osolené vodě s octem, 4 kuličkami celého pepře a stroužky česneku. Mezitím uvařené houby nechte okapat a lehce vystydnout. Až poté je rozkrojte na kostičky a smíchejte s nahrubo nastrouhaným sýrem, zakysanou smetanou a hořčicí, dle chuti případně dosolte. Salát s houbami můžete podávat s opraženými tousty. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.
Nestačil vám tento houbový recept? Přečtěte si také recepty na houbovou omáčku.
Hřib dubový – vsaďte na houbové koření
Můžete využít nejen jemnosti hřibu dubového, ale i chuti dalších hub: hřibem smrkovým, hřibem kovářem nebo kozákem či křemenáčem. Správně usušené houby (opět musí šustit a lámat se, nikoli pružit) pečlivě rozdrťte v hmoždíři. Vzniklý prášek přesejte přes jemné sítko do tmavé uzavíratelné nádoby (ideálně skleněné), důkladně uzavřete a skladujte v suchu a temnu. Koření se hodí k ochucení polévek, doladění chuti omáček anebo jen tak na salát (například s kozím sýrem).
VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL
Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu.
- díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
- díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
- díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
- díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
- díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
- díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
- díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
- díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba
- díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
- díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
- díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
- díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
- díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni
- díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
- díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
- díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
- díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
- díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
- díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
- díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
- díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka
Diskuse k článku