Hřib smrkový patří mezi nejpopulárnější hřiby u nás. V kuchyni z něj vykouzlíte skvělá jídla

Hřib smrkový patří mezi nejpopulárnější hřiby u nás. V kuchyni z něj vykouzlíte skvělá jídla

Hřib smrkový je velice chutná jedlá houba, která se řadí do skupiny pravých hřibů. Tento hřib je považovaný za jednu z nejoblíbenějších hub u nás. Vyskytuje se především pod smrkem, ale to není jediné místo, kde ho naleznete. Roste totiž i pod borovicemi. V kuchyni je výtečnou pochoutkou a skvěle se hodí do polévek, omáček nebo k sušení. Pojďme si o tomto hřibu prozradit mnohem víc, abyste jej v lese snadno našli a v kuchyni si na něm společně pochutnali.

Čtěte také:

Kde rostou houby aneb kam na houby?

Hřib smrkový - taxonomie

Hřib smrkový se řadí mezi houby z čeledi hřibovitých a do skupiny pravých hřibů. Klobouk lesklý a hladký dosahuje  velikosti až 25 cm. Jeho typická barva klobouku je sytě hnědá až černohnědá. Rourky jsou nejdříve bílé, poté žluté a ve stáří zelenoolivové. Dužina je čistě bílá.

  • Říše - houby (Fungi)
  • Oddělení - houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
  • Pododdělení - Agaricomycotina
  • Třída - Agaricomycetes
  • Řád - hřibotvaré (Boletales)
  • Čeleď - hřibovité (Boletaceae)
  • Rod - hřib (Boletus)
  • Sekce - Edules

Kde hřib smrkový roste? Nejen pod smrky

Na hřib smrkový byste měli vyrazit v období od července do října. Již podle názvu je jasné, že jej naleznete hlavně pod smrky, ovšem to není jediné místo. Roste také pod borovicemi, mnohdy i ve smíšených nebo listnatých lesích pod duby, břízami nebo buky. Většinou je naleznete samotné, někdy se ale vyskytují také v menších skupinách. U nás jej najdete hlavně ve vyšších polohách.

Ale pozor. Hřiby smrkové můžete snadno zaměnit s jinými houbami, a to s dalšími praváky. Snadno jej zaměníte třeba s hřibem dubovým, který má krémovou, šedohnědou i čokoládovou barvu. V suchém prostředí klobouk snadno praská. Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. 

Hřib smrkový - léčivé účinky

Hřib smrkový stejně jako další hřiby dodávají našemu organismu mnohé prospěšné látky. A jaké mezi ně patří?

  • Polysacharidy A, B - chrání cévy a působí proti zánětům
  • 8 významných esenciálních aminokyselin - důležité pro růst a zdraví
  • Minerální látky jako selen, vápník, železo, draslík

Pro naše zdraví je tedy hřib smrkový skvělou volbou. Můžeme jej konzumovat v hotových pokrmech, nasušit nebo i nadrtit na jemný prášek. Vykouzlit se z něj dá mnoho dobrých jídel, se kterými budete hvězdou v kuchyni. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

Hřib smrkový je v kuchyni skutečnou pochoutkou

Hřiby musíte vždy tepelně upravit, aby byly pro naše tělo stravitelnější. Hodí se do polévek, omáček, guláše a dalších jídel. Při sušení vynikne jeho silné aroma. Máme pro vás 3 chutné recepty, které zachutnají rodině i přátelům.

Hřib smrkový - recepty

Vybrali jsme pro vás 3 recepty, do kterých se hřib smrkový skvěle hodí. Zkuste si připravit lahodnou hřibovou omáčku, roládu plněnou hřibem nebo slaný koláč z hub. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Hřibová omáčka - recept

Ingredience

  • 300 g čerstvého hřibu
  • 4 lžíce másla
  • 1 cibule
  • Sůl, kmín a pepř
  • Smetana na vaření
  • 2 lžíce hladké mouky

Hřibová omáčka - postup

Na másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme omyté a očištěné hřiby, které nakrájíme na plátky nebo kostečky. Přidáme sůl, pepř a kmín. Asi po 10 minutách přilijeme smetanu na vaření, přivedeme k varu a necháme mírně probublávat. Podle potřeby zahustíme moukou a máslem. Omáčka z hřibu smrkového se skvěle hodí k houskovému knedlíku. 

hřib smrkový3

Nestačí vám tento recept? Přečtěte si také další recepty na houbovou omáčku

Roláda plněná hřibem smrkovým - recept

Ingredience

  • 500g vepřového a hovězího mixu
  • 2 tvrdé rohlíky
  • 3 vejce
  • Cibule
  • Pepř a sůl
  • 150 ml mléka
  • 200g smrkového hřibu

Roláda plněná hřibem smrkovým - postup

Maso osolíme, opepříme, přidáme opraženou cibuli na oleji a v mléce namočený rohlík, který nakrájíme na malé kousky. Vše důkladně promícháme. Na másle dusíme očištěné a najemno nakrájené houby. Na obalu rozprostřeme masovou směs a do středu dáme houby. Na to položíme natvrdo uvařená a nakrájená vajíčka na plátky. Poté svineme pomocí alobalu do rolády a dáme péct na 180 stupňů asi hodinu. Po asi 20 minutách sejmeme alobal a dopékáme bez něj do zlatova.

hřib smrkový4

Slaný koláč z hřibu smrkového - recept

Ingredience

  • 250 g listového těsta
  • 30g másla
  • 300 g čerstvého smrkového hřibu
  • 100 g slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g sýra
  • Sůl a pepř
  • Muškátový oříšek

Slaný koláč z hřibu smrkového - postup

Rozválíme listové těsto a vyložíme jím formu na koláč a dáme na 5 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů, aby se těsto lehce zatáhlo. Na oleji opečeme nakrájenou slaninu, očištěné a nakrájené houby a česnek. Vše smažíme do zlatova na másle. Směs dáme do mísy, přimícháme smetanu, vejce, sýr a muškátový oříšek. Osolíme a popepříme.

Celou směs pak nalijeme do předpečeného korpusu a dáme do trouby, kterou ztlumíme na 180 stupňů. Pečeme zhruba 20 minut do té doby než náplň bude pevná.

hřib smrkový1

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.