Houby lišky poznáte podle žluto-oranžového kloboučku. Vyzkoušejte senzační recepty z lišek
Specifické aroma a výtečná chuť. To jsou kulinářsky cenné houby lišky. Patří k čeledi liškovitých a jejich krásné žluté plodnice najdete třeba v jehličnatých lesích. Obsahuje velmi zdravé látky a zařazují se mezi nejbohatší známé zdroje vitamínu D. Pokud se vydáte do lesa a nastražíte oči, určitě si domů odnesete plný košík těchto lahodných hub. A my vám poradíme, jak z nich v kuchyni připravit skvělé a jednoduché pokrmy, ze kterých budou u vás doma všichni nadšení.
Houby lišky patří mezi velmi oblíbené houby, které jsou známé a v lese hojně vyhledávané. Lišek je ale více druhů, ovšem nejznámější je právě liška obecná. Sbírat ji můžeme až do listopadu. Pokud jste však nezkušení, můžete si ji snadno splést s lištičkou pomerančovou, která je menší, oranžově zbarvená a má nízké husté lupeny. Rozhodně ale není tak chutná. Pokud si v lese nechcete houby splést, podívejte se na náš ATLAS HUB.
Houby lišky a jejich taxonomie
Z čeledi liškovitých patří lišky mezi nejchutnější a nejvyhledávanější houby. V lese se poměrně snadno hledají, jelikož mají krásně zbarvený žlutý až oranžový klobouk. Ten je v mládí podvinutý a později se oplošťuje. Jeho šířka je mezi 2 až 7 centimetry.
Třeň lišky je vysoký 3 až 6 cm, má válcovitý tvar a na spodu je zúžený. Barva je stejná jako na klobouku, jen o něco světlejší. Dužina má bělavou barvu a voní po koření. Především mladé plodnicemají příjemnou meruňkovou vůni.
Stručná taxonomie lišek
Říše | houby (fungi) |
Oddělení | houby stopkovýtrusné (basidiomycota) |
Třída | stopkovýtrusé (basidiomycetes) |
Podtřída | houby rouškaté (agaricomycetidae) |
Řád | liškotvaré (cantharellales) |
Čeleď | liškovité (cantharellaceae) |
Rod | liška (cantharellus) |
Kam na houby lišky?
Na houby lišky budete muset do lesa, jen tak na zahradě vám neporostou. Vyhledávejte spíše jehličnaté lesy, které jsou pro houby lišky ideálním místem. Rostou především pod borovicemi, smrky a někdy také buky. Naleznete je ale třeba i v borůvčí, mechu nebo také trávě. Houba roste od června až do listopadu, takže času na sběr máte moře. Kam na houby lišky poradíme také v článku "kam na houby".
Když se budete trochu soustředit, určitě po pár metrech naleznete na zemi krásně žlutý klobouček. Rostou jednotlivě, ale pokud budete mít štěstí, najdete je i ve skupinkách. Záměna za jedovatou houbu je nemožná, jedině si ji můžete splést s výše zmíněnou lištičkou pomerančovou.
Jsou lišky zdravé?
To každopádně. Ostatně jako všechny houby. Ale liška má ještě něco navíc! Kromě vitamínu C a draslíku obsahuje také poměrně velké množství vitamínu D. Tím se zařazuje mezi nejbohatší známé zdroje tohoto vitamínu, který patří mezi důležité a vyhledávané vitamíny. Působí totiž skvěle na správné fungování imunitního systému.
Liška obecná (houba) a její úprava
Lišky obecné jsou však především neskutečně lahodné houby. Díky tomu jsou nezbytnou ingrediencí a surovinou v mnoha luxusních restauracích.
- Aby byl pokrm ale dobrý a chutný, houba musí být vařena alespoň 20 minut.
- Lišky jsou velmi všestranné, a tudíž je můžete i sušit nebo zavařovat na pozdější časy.
- Před použitím v kuchyni je ale nutné lišky pořádně očistit - buďto vlažnou tekoucí vodou anebo ještě lépe, pomocí suchého štětce.
Recepty z lišek
Ceněné a chuťově vynikající houba se specifickým pomerančovým aroma. To jsou houby lišky, se kterými můžete v kuchyni vykouzlit opravdu excelentní pokrmy. Nejsou náročné na přípravu a rozhodně si na nich pochutná celá rodinka. Ukážeme vám, jak z hub připravit polévku, omeletu i rizoto.
Rizoto z lišky obecné
Ingredience
-
1 cibule
-
1 česnek
-
250 g rýže na italské rizoto
-
150 g lišek
-
1 lžička másla
-
50 g slaniny
-
200 ml vody
-
500 ml zeleninového vývaru
-
Kmín, sůl a pepř
-
Rozmarýn
-
1 dcl bílého vína
-
100 g parmezánu
Rizoto z lišky obecné - postup
- Připravíme si pánev, která je hluboká, alespoň 15 cm.
- Nejprve najemno pokrájíme cibuli a na másle v pánvi do zlatova orestujeme.
- Mezitím si pokrájíme na malé kousky i slaninu, kterou přidáme do pánve.
- Poté přidáme rýži, kterou asi dvě minutky restujeme.
- Rýži podlijeme 1dcl vínem.
- Víno by nemělo patřit k těm nejlevnějším, naopak by to mělo být takové, které byste si s chutí s někým vypili.
- Pak přidáme zeleninový vývar smíchaný s vodou a očištěné i nakrájené lišky.
- Ze začátku však přidáme jen dvě naběračky.
- Ochutíme kmínem pepřem, solí i rozmarýnem podle potřeby a opět přilijeme dvě naběračky vývaru.
- Rizoto nepřiklápíme pokličkou, ale neustále ho na mírném plamenu mícháme.
- Vývar přidáváme postupně do té doby, než se nám tekutina zcela nevyvaří.
- Pak je rizoto hotové a my ho můžeme podávat s nastrouhaným parmezánem.
Omeleta s liškami
Ingredience
-
5 vajec
-
120 g lišek
-
Olivový olej
-
Sůl, pepř a kmín
-
Pažitka
-
Tvrdý sýr
-
pažitka
Omeleta s liškami - postup
- Lišky očistíme, nakrájíme a dáme smažit na mírném plamenu na pánev s olivovým olejem.
- Až měknou, osolíme je, opepříme a podle chutí přidáme i trochu kmínu.
- V misce vedle si rozšleháme vajíčka, mírně osolíme a vlijeme do pánve.
- Snažíme se omeletu nejprve z jedné strany řádně osmažit a poté otočíme.
- Posypeme pažitkou a nastrouhaným sýrem, aby se pěkně roztekl po omeletě.
- Omeletu podáváme s pečivem nebo zeleninovým salátem.
Lišková polévka
Ingredience
-
300 g lišek
-
1 mrkev
-
Sůl, kmín
-
1 cibule
-
Hovězí vývar
-
Ocet
-
30 g cukru
-
2 dcl smetany
-
Brambory
Lišková polévka - postup
- Na pánvi si rozpálíme olej a necháme osmahnout do sklovata najemno nakrájenou cibuli.
- Pak přidáme očištěné a nakrájené lišky, které lehce opepříme a osolíme.
- Orestujeme a zalijeme hovězím vývarem.
- K tomu přidáme na kostičky nakrájené brambory a povaříme.
- Až budou brambory měkké, přidáme na kostky nebo kolečka nakrájenou mrkev a zase povaříme.
- Na dochucení přidáme trochu octu a špetku cukru, aby vznikla příjemná sladkokyselá chuť.
- Přidáme ještě smetanu, promícháme a lišková polévka je hotová.
VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL
Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu.
- díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
- díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
- díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
- díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
- díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
- díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
- díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
- díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba
- díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
- díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
- díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
- díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
- díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni
- díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
- díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
- díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
- díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
- díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
- díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
- díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
- díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka
Diskuse k článku