Křemenáč patří mezi nejvyhledávanější houby –  je výborný hlavně sušený

Křemenáč patří mezi nejvyhledávanější houby – je výborný hlavně sušený

Křemenáč patří k nejvyhledávanějším houbám v českých lesích. Tato houba z čeledi hřibovitých má dlouhou nohu a její klobouk je zbarvený v různých odstínech oranžové a červené. Existuje několik druhů křemenáče, můžeme najít křemenáče osikového, březového, bělostného a smrkového. Křemenáč je výborný dušený nebo zapečený s brambory jako rychlá a chutná večeře.

Čtěte také:

Kde rostou houby aneb kam na houby?

Kam na houby? Křemenáč najdete v jehličnatých lesích i na písečných půdách

Křemenáč roste od června do října. Najdeme je v jehličnatých a smíšených lesích a také ve stromořadí u cest, nebo dokonce na písečných půdách. Křemenáče kromě dlouhé nohy a barevného klobouku poznáte také podle bíle třeni, která je pokrytá drobnými černými a šedivými šupinkami. Téměř všechny druhy křemenáčů jsou jedlé. Pokud si ale nejste při sběru jisti, křemenáče lze pořídit ve i specializovaných obchodech nebo přímo u pěstitele.  Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. 

Křemenáč - druhy

Křemenáč smrkový

Křemenáč smrkový dostal své přízvisko podle toho, že roste pod smrky. Tento druh roste od června do listopadu obvykle v kyselých půdách. Nejčastěji ho můžeme nalézt v podhorských a horských oblastech.

Křemenáč osikový

Křemenáč osikový je rozšířený druh, tento druh křemenáče roste od června do října pod osikami. Vyskytuje se na okrajích lesů a podél lesních cest. Tento křemenáč je v mládí výtečný, starší plodnice měknou a nejsou tak kvalitní.

Křemenáč březový

Pro houbaře je tento křemenáč nejoblíbenější, a to kvůli své tvrdé dužině, která je odolná vůči parazitům. Křemenáč březový tak bývá červivý jen výjimečně. Roste nejčastěji v červenci až září, a to pod břízami na písčitých půdách. Křemenáč březový se dobře suší a je vhodný do většiny houbových jídel.

Křemenáč bělostný

Křemenáč bělostný je na Červeném seznamu kriticky ohrožených hub, proto by se neměl vůbec sbírat. Roste v březových porostech s osikami, a pokud ho najdete, měli byste to nahlásit. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

křemenáč recepty3

Křemenáč se nejčastěji používá na guláš a smaženice

Křemenáč je silně aromatická houba, proto se v kuchyni nejčastěji využívá na smaženice, do guláše a houbových omáček. Můžete ho také naložit do octa nebo sladkokyselého nálevu. Křemenáč můžete také usušit, velmi dobře se totiž suší. Rozkrájejte ho a kousky vyložte na pečícím plechu a nechte pár dní sušit. Takto usušený ho pak můžete dát do polévky nebo smetanových omáček. Pokud si ho chcete nechat čerstvý, v chladu vám vydrží jen pár dní. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Křemenáč - recepty

Zapečené brambory s křemenáčem

Ingredience

  • 4 velké brambory
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • pepř
  • 4 plátky sýru
  • 6 křemenáčů
  • 2-3 lžíce nasekané petrželky
  • stroužek česneku
  • 5 rajčat
  • 2-4 lžíce olivového oleje

Zapečené brambory s křemenáčem - postup

Nejprve oloupeme brambory, omyjeme a nakrájíme na plátky. Zapékací formu vymažeme máslem, vyplníme bramborami, osolíme a opepříme. Na brambory položíme plátky sýra. Houby očistíme a klobouky hub vyskládáme na sýr. Nohy hub nasekáme nadrobno a dáme je mezi klobouky. Posypeme nasekanou petrželkou. Česnek oloupeme a prolisujeme k houbám. Rajčata nakrájíme na plátky a vložíme do zapékací formy. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut při teplotě 200 stupňů. Snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 45 minut.

křemenáč recepty1

Dušený křemenáč

Ingredience

  • 600 g křemenáčů
  • máslo
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • drcený kmín, petrželka, oregano

Dušený křemenáč - postup

Křemenáč nakrájíme a přidáme k osmahlé cibulce, smažíme na másle, dokud houby nepustí vodu. Osolíme, okořeníme a dusíme 15 minut. Udušené houby smícháme s nasekanou petrželkou a podáváme na topinkách.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Nebankovní soukromá půjčka 24 hodin Rychlá a spolehlivá finanční půjčka s nabídkou o...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.