Muchomůrka růžovka nepatří mezi jedovaté houby! V kuchyni z ní připravíte výtečné jídlo
Muchomůrka růžovka neboli masák není jedovatá houba, jak tomu u jiných muchomůrek bývá. Jedná se o výtečnou jedlou houbu, ze které si můžete doma připravit několik pochoutek. Muchomůrka růžová roste od června do října. Jejich sběr ale vyžaduje určitou praxi. Můžete si ji snadno splést s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Navíc mohou houby růst i vedle sebe. Jak bezpečně poznat jedlou muchomůrku a co z ní v kuchyni ukuchtit? To vám rádi prozradíme.
Kam na houby? Muchomůrka růžovka roste hlavně v listnatých lesích
Nejhojněji roste muchomůrka růžovka od června do října, ale lze ji nalézt vlastně kdykoliv. Často ji najdete hlavně za suššího počasí. A kam na houby? Růžovku najdete hlavně v listnatých lesích, také v jehličnatých a smíšených. Sbírat ji můžete i v parku i alejích.
Mnozí houbaři se jí ale vyhýbají, jelikož se obávají záměny s jedovatými houbami, hlavně s muchomůrkou tygří. Pokud ale znáte rozdíly mezi těmito houbami, máte vyhráno. Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek.
Muchomůrka růžovka: pozor na záměnu s jedovatou houbou
Muchomůrka růžovka má průměr kloboučku od 5 do 15 cm. Nejprve je polokulovitý, poté se hezky rozloží. Barva je červenavě hnědá, bělavá, žlutohnědá, ale i červenavě šedá. Má tedy mnoho podob. To je také často důvod, proč si ji můžete splést s velice jedovatou houbou – muchomůrkou tygrovanou.
Jak si nesplést muchomůrku růžovku s muchomůrkou tygří?
- Prsten u muchomůrky růžovky je vroubkovaný, kdežto u tygří je zcela hladký.
- Po naříznutí klobouku růžovky vzniká narůžovělá barva, u muchomůrky tygří zůstává klobouček bílý.
- Růžovka nemá pochvu, kdežto ta tygří má poměrně výraznou.
Muchomůrka růžovka podporuje fungování střev a metabolismus
Růžovka obsahuje velké množství bílkovin, aminokyselin i látku zvanou chitin. Houba má několik léčivých účinků:
- Podporuje metabolismus
- Podporuje fungování střev a žaludku
- Napomáhá tvorbě svalů
- Pomáhá při hubnutí
Zajímavostí je, že růžovka má podle mnohých vědců také velice pozitivní vliv na naši psychiku.
Muchomůrka růžovka má výtečnou chuť
V kuchyni budete s muchomůrkou růžovkou válet. Houba je velice chutná a stejně jako jiné houby by se měla konzumovat až po tepelné úpravě. Většinou by se měly vařit 10 až 15 minut. U růžovky navíc platí, že by se neměl loupat její klobouček. Proč? Hned pod slupkou je nejvyšší koncentrace látek, které jsou pro naše tělo vysoce prospěšné.
Houbu můžete využít k přípravě celé řady pokrmů. Růžovka se snad nehodí jen pro sušení, jelikož poté se snadno rozpadá a nedrží tvar. Mnohem lepší je připravovat pokrmy z čerstvě nasbíraných růžovek, aby vynikla jejich chuť.
Muchomůrka růžovka - recepty 3x jinak
Jak chutná růžovka nejlépe? Díky skvělé chuti zachutná každému. Záleží jen na tom, jak si houbu připravíte. Máme pro vás tři různé recepty, se kterými uspokojíte chutě masožravce i vegetariána. Nezapomínejte však na to, že se doporučuje klobouk růžovky neloupat. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.
Muchomůrka růžovka na přírodní způsob
Ingredience
- 500 g klobouků růžovky
- Grilovací koření
- Bazalka
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
- Ledový salát
- Pečivo
Postup
Klobouk růžovky neloupeme, jen očistíme. Velké kloboučky rozpůlíme, menší necháme v celku. Obě strany okořeníme a na olivovém oleji opečeme kloboučky z obou stran asi 2 minuty. Na talíř dáme ledový salát a položíme opečené růžovky. Podáváme s čerstvým pečivem nebo na topince s rajčátkem a okurkou.
Polévka z muchomůrky růžovky
Ingredience
- 400 g klobouků růžovek
- Olivový olej
- 1 cibule
- Mletá sladká a pálivá paprika
- Drcený kmín
- Majoránka
- Bazalka
- Pepř
- 3 stroužky česneku
- Sůl
- 1,5l vývaru
- 3 lžíce hladké mouky
Postup
Nejprve v pánvi na olivovém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Vmícháme mouku a upražíme si jíšku. K tomu přisypeme papriky, promícháme a zalijeme vývarem. 15 minut vaříme a mícháme. Poté do polévky přidáme na kousky nakrájené houby. Dochutíme kmínem, solí i pepřem a vaříme dalších 10 minut. Na závěr přidáme majoránku a prolisovaný stroužek česneku. Nakonec vařte 5 minut a podávejte.
Muchomůrka růžovka na topince s nivou
Ingredience
- 400 g klobouků růžovky
- 200 g červené papriky
- 150 g rajčat
- 3 cibule
- 1 stroužek česneku
- 200g šunky
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce hořčice
- Sůl a pepř
- Olivový olej
- Chleba
Postup
Na olivovém oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. K tomu přidáme na kostičky nakrájenou růžovku, kterou jste předtím opláchli a nechali okapat. Nakrájíme si rajčata i papriku, šunku a přidáme k houbám. Pořádně promícháme a dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Poté přidáme sůl, pepř, kečup, hořčici i sójovou omáčku. Opět důkladně promícháme. Odstavíme ze sporáku a přichystáme si topinky. Krajíce chleba opečeme z obou stran, potřeme česnekem a chleba pokryjeme houbovou směsí.
Tip! Na topinku si můžete nastrouhat sýr jako je třeba plísňový sýr nebo čedar, čímž dodáte topince ještě lepší chuť.
Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.
VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL
Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu.
- díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
- díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
- díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
- díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
- díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
- díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
- díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
- díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba
- díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
- díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
- díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
- díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
- díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni
- díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
- díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
- díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
- díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
- díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
- díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
- díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
- díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka
Diskuse k článku
Michal