Hřib žlutomasý neboli hřib babka – sběr zvládnete i jako houbařský začátečník

Hřib žlutomasý neboli hřib babka – sběr zvládnete i jako houbařský začátečník

Hřib žlutomasý zvaný také hřib babka patří k nejčastěji sbíraným houbám u nás. Milovníci pravých hřibů jej sice považují za méně hodnotný. Jiní houbaři jej ale naopak preferují, protože v případě záměny s jinou houbou se jedná pouze o houby jedlé, a tím pádem je jeho sběr docela bezpečný. Hřib babka se hodí téměř do každého jídla, kam běžně dáváte houby – vhodnými recepty se můžete také inspirovat na konci článku.

Čtěte také:

Atlas hub

Hřib žlutomasý – taxonomie

  • Říše – houby (Fungi)
  • Oddělení – houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
  • Třída – Agaricomycetes
  • Pododdělení – Agaricomycotina
  • Řád – hřibotvaré (Boletales)
  • Čeleď – hřibovité (Boletaceae)
  • Rod – hřib (Xerocomellus)

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron) má mnoho lidových názvů – nejznámější je hřib babka, ale také třeba máslový hřib, podmáselník, sameťák nebo třeba praskáč. Velikostně narůstá s kloboukem od 3 do 12 centimetrů. Povrch klobouku je nejprve hladký, sametový, později rozpraská. Barvu má klobouk od světlešedé po tmavě hnědou, pod horní vrstvou je vrstva červená, a proto mají i praskliny červený vzor.

Dužina, jak název napovídá, je žlutá a měkká. Hřib babka je charakteristický tím, že poškozená místa dužiny se zbarvují do zelenomodra. Třeň je spíše užší, přibližně 3-10 centimetrů vysoký, žluté nebo červené barvy. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

Hřib babka – hrozí při sběru nějaké nebezpečí?

Hřib žlutomasý je velmi rozšířený po celé České republice, v nížinách i na horách. Roste většinou v lesech, listnatých, jehličnatých i smíšených, ale najít ho můžete na zahradě i v parku. Hřib babka se často vyskytuje ve skupinách, takže pokud najdete to správné místo, bude úlovek bohatý. Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. Hřib babka roste v lese většinou od května do listopadu. Zaměnit hřib žlutomasý lze nejčastěji za hřib sametový, plstnatý nebo osmahlý, což jsou ale vše jedlé houby.

Nebezpečnou vlastností této houby je, že ji napadá nedohub zlatovýtrusný. Ten na hřibu poznáte podle bělavého, žlutého nebo žlutohnědého povlaku. Nedohub uvolňuje jedovaté mykotoxiny a houby, které napadne, jsou pak jedovaté. Koncentrace mykotoxinu v napadené houbě není závratná, ale jejich konzumace není pro zdraví vhodná. Proto je vhodnější, když se hřib žlutomasý sbírá ještě mladý a nerozpraskaný – u takové houby je napadení nedohubem méně pravděpodobné.

Sušení a zpracování babky

Ze stejného důvodu se můžete setkat s informací, že hřib babka se nemá sušit. Sušit jej můžete, ale protože rychle zpětně natahuje vlhkost, doporučuje se sušit hřib žlutomasý při nekolísavé teplotě a pokud možno rychle – například v elektrické sušičce. V každém případě je důležité hřib žlutomasý po nasbírání zpracovat rychle, protože snadno podléhá zkáze. Přečtěte si, jak správně na sušení hub

babky1

Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Hřib žlutomasý – recepty

Ve srovnání s jinými houbami má hřib babka méně intenzivní houbovou vůni, takže ho můžeme přidat i do jídel pro strávníky, kteří houby příliš nemilují. Chuťově je hřib žlutomasý lehce nakyslý a hotová jídla tak spíše jen doladí a nepřebije chuť ostatních přísad. Nejčastěji ho tak využijete do polévek a omáček.

Houbová bramboračka s babkami

Na polévku si nachystáme:

  • 3 hrsti čerstvých babek
  • 2-3 brambory
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • majoránku
  • sůl
  • pepř 

Cibuli, česnek a houby očistíme. Brambory oloupeme. Cibuli nakrájíme najemno. Na pánvi na menším množství oleje osmahneme cibuli a poté i na kousky nakrájené houby. V hrnci z větší části oleje a hladké moukyumícháme jíšku, kterou zalijeme teplou vodou a důkladně rozmícháme. Do hrnce přidáme houby a na kousky nakrájené brambory, vše osolíme a opepříme. Polévku vaříme 20-30 minut, dokud brambory nezměknou. Poté ji dochutíme majoránkou a utřeným česnekem a zjemníme smetanou.

recept

Nestačil vám tento houbový recept? Přečtěte si také recepty na houbovou omáčku

Hřib babka – smaženice – recept

Na přípravu smaženice budeme potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci sádla nebo másla
  • 1 cibuli
  • 500 g babek
  • 2 stroužky česneku
  • 5 vajec
  • sůl
  • pepř

Babky očistímea nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. V pánvi rozpustíme sádlo, lehce na něm osmahneme cibuli a česnek a přidáme nakrájené babky. Po krátkém orestování babky na pánvi přikryjeme poklicí a asi 10 minut podusíme. V hrnku rozkvedláme vejce a přidáme je k změklým babkám. Smaženici ochutíme solí a pepřem a za stálého míchání dosmažíme tak, aby vejce zůstala vláčná. Hotovou smaženici podáváme s pečivem a nakrájenou čerstvou zeleninou. 

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 18. 04. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 19. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
NEDĚLE 20. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 21. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 22. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 23. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 24. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlé a spolehlivé online financování Nabízím všechny typy úvěrů a investic od 20 0...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Zelená jídla rychle a levně: Nejlepší tipy na Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek je skvělou příležitostí, jak se inspirovat zdravými a chutnými jídly plnými zelené barvy. Ať už se jedná o tradiční pokrmy nebo moderní variace, zelené ingredience, jako jsou špenát, brokolice, n...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Oprava a restaurování starého nábytku: Jak oživit rodinné kousky?

Máte doma nějaký starý nábytek, který se na první pohled hodí na skládku? Než jej definitivně vyhodíte, zkuste mu dát ještě šanci. Oprava nábytku a laické domácí restaurování nemusí být tak náročné, jak se na p...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.