Václavky jsou jedovaté, přesto je ale jíme! Naučte se václavky chutně připravit

Václavky jsou jedovaté, přesto je ale jíme! Naučte se václavky chutně připravit

Václavky patří mezi houbaři k velmi oblíbenému druhu hub. I když samy o sobě patří do skupiny jedovatých hub, po tepelné úpravě vám nehrozí žádné nebezpečí. Výborné jsou například pro přípravu václavkového guláše, skvěle se hodí také do dršťkové polévky. Poradíme, kdy je nejvhodnější doba na sběr václavek a chutné recepty, kterými okouzlíte mlsnou rodinu i přátele.

Čtěte také:

Smrž nevypadá lákavě, jeho chuť ale dostane každého! Poradíme také, jak na pěstování smržů doma

Václavky a jejich taxonomie

Václavky spadají pod houby stopkovýtrusné rostoucích na stromech, na nichž parazitují. Existuje jich několik druhů, ovšem nejhojnějším je václavka smrková, která způsobuje obrovské škody na kořenech a bázi smrků. Zajímavostí je, že václavky patří mezi nejstarší živé organismy. Známá je tisíce let stará václavka smrková pokrývající plochu zhruba 9 km2.

 

Říše

houby (Fungi)

Oddělení

houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída

stopkovýtrusé (basidiomycetes)

Podtřída

houby rouškaté (Agaricomycetidae)

Řád

lupenotvaré (Agaricales)

Čeleď

Physalacriaceae

Rod

václavka (Armillaria)
(Fr.) Staude

Jak poznat václavky a kde je najít?

Václavky můžeme rozdělit na tři skupiny - bezprstenné, s bílým a žlutým lemem, přičemž existuje až sedm rozdílných druhů. Obecně však můžeme říci, že klobouky václavek mají mnoho odstínů hnědé a žlutohnědé barvy s trvalými šupinkami. Třeň václavek je zbarvena podobně, jen v trochu světlejších odstínech. Klobouk má v průměru 2 až 15 cm, třeň může být vysoká 5 ž 15 cm. Václavky rostou až do prosince, ale nejvhodnějším obdobím pro sběr je chladnější počasí kolem sv. Václava. I kvůli tomu získaly václavky své jméno.

Václavky rostou ve větších trsech na kmenech odumřelých stromků či pařezech. Lidé si je často pletou s jinými pařezovými houbami. Nejčastěji narazíte v lese asi na václavku smrkovou a hlíznatou. Jejich kloboučky vypadají, jako kdybyste je lehce posypali skořicí.

Kam na houby je jeden z našich dřívějších článků. Přečtěte si ho!

vaclavky-1

Václavky mají léčebné účinky

Václavky obsahují draslík, fosfor a vápník, tedy zdraví prospěšné látky. Již lidé z doby staré Číny znali václavky jako léčivou houbu, kterou používali na plicní i jaterní choroby a mnohé žaludeční potíže. Při pravidelném pojídání václavek můžete předcházet pálení žáhy, dokáže působit proti bolesti zad nebo zabraňuje vysušování pokožky.

Václavky také pomáhají na plicní a jaterní onemocnění, posilují váš trávicí trakt a zlepšují prokrvení mozku. Výtažky z václavek působí proti plísním a bakteriím jako jsou například pneumokoci a stafylokoci. Pokud si václavky usušíte a rozdrtíte na prášek, můžete si jej přidávat do čaje nebo jídla, a to po celý rok.

Pokud vás zajímají i další houby, podívejte se do našeho přehledného ATLASU HUB

Jak václavky upravit?

Václavky patří mezi jedovaté houby, proto je potřeba, aby se tepelně upravili, a to alespoň po dobu 20-30 minut. Pokud byste byli nedočkaví a snědli nedostatečně tepelně upravené václavky, hrozí vám bolesti břicha, průjem a zvracení. Nestačí je tedy pouze osmažit či ogrilovat, ale je potřeba si na ně v kuchyni vynahradit trochu více času a trpělivosti.

Václavky jsou však opravdovou delikatesou a pokud si s nimi dáte větší práci, vykouzlíte z nich v kuchyni chutné pokrmy. Jelikož mají spíše trpkou chuť, hodí se k nakládání, do polévek či gulášů. Přinášíme vám několik receptů na úpravu václavek, se kterými se stanete kulinářskými mistry.

Václavky: 3 chutné recepty

Jak jsme se již zmínili, václavky je nutné tepelně upravit, aby nám nenadělali zdravotní potíže a my si je mohli řádně vychutnat. Pojďme si ukázat tři skvělé recepty z václavek. Jsou jimi dršťková polévka z václavek, václavkový guláš a václavky v octě.

Václavkový guláš

Ingredience

  • 1 kg nakrájených václavek
  • 250 ml smetany
  • Olej/sádlo/máslo
  • 2 cibule
  • sladká červená paprika
  • Feferonka
  • Majoránka
  • Kmín a sůl
  • Česnek
  • Hladká mouka
  • Bujón

Václavkový guláš - postup

Očištěné a nakrájené václavky povaříme 5 minut ve vodě a slijeme. Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme trochu kmínu. Až je cibulka hotová, přidáme dvě až tři lžičky červené papriky, nakrájenou feferonku, bujón, sůl a všechny povařené václavky. Všechno podlijeme vodou a asi 30 minut dále vaříme. Za stálého míchání přilijeme do guláše hladkou mouku rozšlehanou ve smetaně, abychom guláš z václavek zahustili. To vše na závěr dochutíme česnekem a majoránkou. Servírovat můžeme s knedlíkem nebo pouze s pečivem. Dozdobit můžeme václavkový guláš čerstvou petrželkou.

vaclavkovy-gulas_1

Dršťková polévka z václavek

Ingredience:

  • 500 g václavek
  • 1 větší cibule
  • Olej
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Hovězí vývar
  • 3 stroužky česneku
  • Majoránka
  • Červená paprika mletá
  • Pepř
  • Kmín
  • Sůl

Dršťková polévka z václavek -  postup

Očištěné václavky nakrájíme na kousky a dáme vařit do hrnce s vodou asi na 30 minut. Mezitím si na oleji osmahneme do zlatova drobně nakrájenou cibuli, kterou zaprášíme 2 lžíci hladké mouky. Za stálého míchání přidáme červenou mletou papriku, špetku soli, pepře a kmínu. Poté zalijeme cibuli trochou vody, přidáme vývar, majoránku, rozetřený česnek a nakonec václavky, které jsme si před přidáním slili a nechali okapat. Vaříme asi dalších 20 minut, aby nám vše pěkně změklo. V případě potřeby dochutíme dršťkovou polévku z václavek dalším kořením dle naší chuti.

Václavky v octě

Ingredience:

  • 500 g václavek
  • 1 palice česneku

Na nálev

  • 2 l vody
  • 500 ml octa
  • 150 g cukru
  • 70 g soli
  • 1 bobkový list
  • 2 ks nového koření
  • 2 ks celého pepře
  • Stroužky česneku

Václavky v octě – postup

Nejprve všechny václavky dobře očistíme a nakrájíme na plátky nebo kostečky podle toho, jaký tvar vám vyhovuje. Zhruba na 10 minut je povaříme v mírně osolené vodě. Poté je scedíme a dáme vychladnout. Mezitím si připravíme nálev na václavky. Všechny ingredience na nálev smícháme dohromady a přivedeme je k varu. Pozor ale! Nálev nevaříme, pouze po přivedení k varu ihned odtavíme a necháme vychladnout. Nachystáme si zavařovací skleničky a začneme plnit václavkami. Ty postupně do sklenice skládáme a proléváme vychladnutým nálevem. Do každé sklenice vložíme ještě jeden stroužek česneku. Sklenice uzavřeme, vložíme do velkého hrnce a při teplotě cca 100 °C sterilujeme asi 35 minut.

vaclavky-v-octu

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?