Hřib modračka - vzácně se vyskytující, ale chutný modrák, kterého si v lese nespletete!

Hřib modračka - vzácně se vyskytující, ale chutný modrák, kterého si v lese nespletete!

Hřib modračka patří mezi chutné hřiby, které s láskou sbírají zanícení houbaři a který poznají i úplní začátečníci. Modráci, mezi které se řadí i tento hřib, jsou typické zmodráním své dužiny na poraněných místech. Stačí proto, abyste se hřibu dotkli nebo ho rozřízli a modrá barva je na světě. Narazíte na něj pod habry i lípami a připravíte z něj skvělé pochutiny. Připravili jsme si pro vás proto 3 recepty, kterými můžete bez obav pohostit každou návštěvu.

Čtěte také:

Kde rostou houby aneb kam na houby?

Hřib modračka a jeho taxonomie

Hřib modračka spadá mezi stopkovýtrusé houby. I když je jedlý, nepatří mezi příliš hojné druhy hub, jako jsou třeba bedle, hřib kovář nebo václavky. I přes to je však u houbařů oblíbený, jako ostatně všechny modrající hřiby. Nejste se jistí, jak hřib modračka vypadá? Podívejte se do ATLASU HUB

Klobouk je široký 4 až 8 cm, zbarvený je do světlé nebo tmavé hnědé, zřídkakdy má také olivově hnědou bravu. Třeň je dlouhý 3 až 11 cm. Barva je žlutá, dužina také, ovšem rychle se velmi intenzivně při rozkrojení zbarvuje do modra. Od této vlastnosti také vychází jméno houby - modračka.

Říše

houby (Fungi)

Oddělení

houby stopkovýtrusné(Basidiomycota)

Pododdělení

Agaricomycotina

Třída

Agaricomycetes

Řád

hřibotvaré (Boletales)

Čeleď

hřibovité (Boletaceae)

Rod

hřib (Cyanoboletus)

Kde modrající hřiby rostou? Hřib modračka se vyskytuje velmi vzácně

Hřib modračka se vyskytuje především na písčitých půdách, a to od května až do října. Preferuje nevápenité půdy hlavně v listnatých a smíšených lesích. Nejčastěji jej můžete nalézt při houbaření pod lípami, méně výjimečně poté pod buky, olšemi nebo duby. Věděli jste, že každá houba má své specifické prostředí, kde obvykle roste? Pokud vás zajímá více, podívejte se na náš článek - kam na houby

Tato houba se ale objevuje také mimo lesy, tudíž jej můžete najít také v alejích, zahradách a parcích. Pokud jej budete hledat v atlase hub, můžete se setkat i s jinými názvy, jako například hřib lipová, zahradní nebo modrák sadní. Vyskytuje se na mnoha místech světa, jako je Evropa, Asie, ale i Austrálie nebo Severní Amerika.

Záměna s jinými houbami je téměř nemožná, jelikož má tento hřib velmi specifický a charakteristický vzhled. 

Hřib modračka a jeho léčivé účinky

Stejně jako téměř všechny jedlé houby, dodává i tento hřib našemu tělu mnoho prospěšných látek. Mezi ně patří provitamín A, vitamíny B, protikřivičný vitamín D, který se nevyskytuje v žádné jiné rostlině, ale jen v houbách. Dále se v houbě nacházejí důležité minerální látky, jako jsou vápník, hořčík, železo, draslík.

Hřib modrák - modračka (4)

Hřib je hůře stravitelný. Akumuluje totiž arsen

I když je hřib modračka velmi chutný, měli byste si při jeho konzumaci dávat pozor. Je hůře stravitelný, a proto by ho neměli příliš často konzumovat ti, kteří mají potíže se zažíváním. Při konzumaci dbejte, aby prošel tepelnou úpravou alespoň po dobu 20 až 30 minut, jinak vás budou trápit žaludeční i střevní potíže.

Další riziko spočívá v tom, že tento hřib přirozeně kumuluje arsen. Jedná se o toxický polokovový prvek, který pro naše zdraví není příliš dobrý. Hřib ale nemůže způsobit člověku akutní otravu, ale ve větším množství může působit karcinogenně.

Hřib modračka v kuchyni

I když jsou tyto hřiby ve větším množství zdraví škodlivé, nemusíte se jejich konzumace obávat. Stejně není vysoká pravděpodobnost, že v lese nasbíráte plný koš, jelikož se vyskytuje opravdu zřídka.

Nezapomínejte však na to, že jej vždy musíte tepelně upravit, aby byl více vhodný ke konzumaci a také stravitelnější.

Hřib je velice chutný a v kuchyni s ním dokážete uvařit mnoho pokrmů. Hodí se nejen do polévek, na přípravu omáček, ale také do guláše. Lze jej také naložit nebo usušit a využít v kuchyni při vaření později.

Hřib modrák - 3 výtečné recepty do každé domácnosti

Pojďme si ukázat tři jednoduché a výtečné recepty pro případ, že se se vám podaří nalézt v lese při houbaření dostatečné množství. Vybrali jsme pro vás recept na houbové rizoto, restovaný modrák na topince a omeletu s houbami a mozzarellou.

Omeleta s houbami a mozzarellou - recept

Ingredience

  • 6 vajíček
  • 200 g hřibu modračky
  • 2 mozzarelly
  • 2 dcl bílého vína
  • Olivový olej
  • pažitka
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl a pepř

Omeleta s houbami a mozzarellou - postup

Nejprve musíme houby důkladně očistit a nakrájet na plátky nebo kostečky. Do pánve dáme olivový olej a na něm houby restujeme asi 5 minut společně s jedním stroužkem česneku. Poté do pánve přidáme bílé víno a vaříme tak dlouho, dokud se víno neodpaří. V misce si mezitím rozšleháme 6 vajíček, která si osolíme a opepříme podle chuti.

Na další pánev si kápneme olivový olej a přidáme asi půlku rozšlehaných vajíček. Necháme asi 2 minutky na mírném plamenu, a poté na omeletu přidáme houby, které jsme si osmažili. K tomu navíc dáme několik plátků nakrájené mozzarelly. To vše opět zalijeme zbytkem vajíček a necháme 2 minutky pod pokličkou. Pak omeletu otočíme a opečeme i z druhé strany. Pokrm podáváme posypaný pažitkou.

Hřib modrák - modračka (2)

Restovaný modrák na topince - recept

Ingredience

  • Plátek chleba
  • Čerstvý hřib modrák
  • 1 stroužek česneku
  • Menší cibule
  • Citronová šťáva
  • Rozmarýn, oregano, tymián
  • Malý kousek másla
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř

Restovaný modrák na topince - postup

Na pánvičce rozehřejeme olivový olej a orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Na pánev přidáme rozmačkaný česnek a houby, které osolíme a opepříme. Vše pokapeme citronovou šťávou, přisypeme nakrájené čerstvé nebo sušené bylinky a důkladně promícháme. Na úplný závěr přidáme trochu másla.

Na druhé pánvi opečeme mírně chleba na topinku, kterou potřeme česnekem. Na topinku dáme směs z hříbků a můžeme podávat. Pro lepší chuť lze topinku posypat sýrem, například nivou nebo balkánským sýrem.

Houbové rizoto - recept

Ingredience

  • 4 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl a pepř
  • Citronová šťáva
  • 100 g parmezánu
  • 250 g rýže
  • 0,7 l zeleninového vývaru
  • 300 g hřibu modračky

Houbové rizoto - postup

Nejprve do hrnce dáme 3 lžíce másla a do měkka na něm podusíme česnek a najemno nakrájenou cibuli. Do hrnce přisypeme rýži, kterou zalijeme zeleninovým vývarem. Vše řádně promícháme, aby se nám rýže nenalepila na dno. Osolíme, opepříme, zakryjeme pokličkou a na mírném plamenu vaříme asi 15 minut, dokud se rýže neuvaří.

Mezitím si v pánvi rozpustíme zbytek mála, přidáme houby a dusíme. Osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou. Nakonec smíchejte rýži a houby dohromady, promíchejte a posypte nastrouhaným parmezánem.

Hřib modrák - modračka (1)

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!