Jak na sušení hub – v troubě, v sušičce, na slunci
Když rostou houby, je radost chodit do lesa a z nasbíraných úlovků vařit voňavé houbové pochoutky. Pokud jste se jich už dostatečně nabažili, pusťte se do sušení hub a udělejte si zásobu i na zimu. Správně usušené houby totiž nádherně voní a při dobrém skladování vydrží až několik let. Abyste toho docílili, řekneme si pár zásad, které správné sušení hub musí splňovat.
Příprava na sušení hub začíná již při jejich sběru
- Do lesa si vezměte košík. Houby budou mít dost místa a možnosti dýchat. Zkrátka, nebude jim hrozit pomačkání a zapaření jako v případě igelitové tašky.
- Nesbírejte mokré, plesnivé a červivé houby, a to ani zčásti. Jinak se u sušení hub zvýší riziko znehodnocení celé várky.
- Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.
- Houby před sušením neoplachujte. Vzrostla by jejich vlhkost a pravděpodobnost napadení plísní.
- Houby očistěte pouze nožem či štětečkem (případně vlhkým hadříkem a suchou utěrkou).
- Houby čistěte už v lese. Předejdete tak zašpinění celého obsahu košíku a ušetříte si spoustu pozdější práce.
- Bezproblémové sušení hub zajistíte tak, že je nakrájíte na plátky asi 3 mm tenké.
- Přečtěte si také, jak na zpracování hub.
Sušení hub – které houby jsou vhodné a které ne?
K sušení hub se hodí pravé hřiby, křemenáče, ryzce, žampiony, bedle, klouzci a kotrče. A nedoporučují se masáci, holubinky, václavky, pýchavky a čirůvky. Při sušení hub je třeba dát si pozor zvláště na babky. Sušením se u nich množí parazit zvaný nedohub, který by mohl ohrozit vaše zdraví.
Ještě než se vydáte do lesa, poradíme vám nejlepší lokality kam vyrazit na houby.
Sušení hub v troubě – levná a lehce dostupná varianta
K sušení hub v troubě použijte speciální rošty. Pokud máte klasické plechy, vyložte je pečicím papírem a plátky hub na něj pěkně vedle sebe vyskládejte. Aby se při sušení hub předešlo zapaření, začínejte při teplotě 20–30 ºC a ke konci teplotu zvyšte na max. 70 ºC. Zapněte větrák či pootevřete dvířka. Houby v průběhu sušení několikrát obraťte a papírovou utěrkou odsajte přebytečnou vlhkost.
Sušení hub v sušičce – rychlé a pohodlné řešení
Pro sušení hub jednoduše a téměř bez práce využijte sušičku na ovoce. Nejlevnější se dá pořídit už za pár stovek. Houbové plátky vyskládejte na rošty a horkým vzduchem o teplotě 40–50 ºC je sušte 5–8 hodin. Tohle sušení hub nemusíte hlídat a odpadne vám i obracení a stírání přebytečné vlhkosti.
Co si ze sušených hub připravit? Vyzkoušejte houbovou omáčku 3x jinak.
Sušení hub na slunci – zdlouhavě, zato však na čerstvém vzduchu
Pokud upřednostníte sušení hub na slunci, vyberte si teplé slunečné dny bez zvýšené vlhkosti vzduchu. Nesušte však na přímém slunci, ale ve stínu a v mírném průvanu. Neboť kromě rizika zapaření a vzniku plísní tím houby ztrácí své voňavé aroma.
Plátky hub vyskládejte na rám potažený pletivem či starou záclonou a pravidelně je otáčejte. Kvalitní sušení hub na slunci zabere několik dní, přičemž na noc houby ukliďte před zvlhnutím. V případě sychravého počasí zajistěte sušení hub doma. Rošty či plechy s houbami umístěte na topení. Houby opět obracejte a přebytečnou vlhkost odsajte papírovou utěrkou. Efektivní způsob sušení hub je navlečení plátků na režnou nit a vyvěšení na suché místo do průvanu. Třeba na půdě.
TIP: Ze sušených hub si připravte houbové koření, které perfektně vyladí vaše polévky a omáčky: Sušené houby nasypte do mixéru a rozdrťte na jemný prášek
Jak u sušení hub poznat, že jsou usušené?
Správně usušené houby poznáte tak, že při dotyku chrastí a snadno se lámou.
TIP: Před uskladněním doporučujeme houby krátce dosušit v troubě. Stačí na 10 minut při 150 ºC. Zlikviduje to případná vajíčka parazitů a houby vám tak vydrží déle.
Sušení hub máme za sebou. Avšak nepodceňte dobré uskladnění
Aby vaše úsilí nepřišlo nazmar, sušené houby (hned po vychladnutí) dejte do sklenice se šroubovacím uzávěrem a uložte na tmavém a chladném místě. Oblíbené plátěné pytlíky nedoporučujeme z důvodu možného napadení moly.
TIP: Čisté zavařovačky ohřejte na 2 minuty v mikrovlnce. Opatrně je vytáhněte, ihned naplňte houbami a pevně uzavřete. Víčko po vychladnutí sklenice chytne jako zavařenina.
Před použitím houby na chvíli namočte do vody či mléka a můžete vařit. Díky sezónnímu sušení hub si tuto pochoutku můžete dopřát po celý rok.
VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL
Přečtěte si o zajímavých houbách v našem seriálu:
- HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
- SMRŽ - Netradiční pochoutka
- BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
- VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
- KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
- RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
- PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
- ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba
- ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
- MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
- KOLODĚJ: Fascinující modrák
- HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
- LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni
- MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
- KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
- HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
- KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
- HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
- JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
Napsat komentář: Jak na sušení hub – v troubě, v sušičce, na slunci
RE: Jak na sušení hub – v troubě, v sušičce, na slunci