Hlíva ústřičná má jedinečné léčivé účinky. V lese se jí proto nevyhýbejte!
Hlíva ústřičná patří mezi dřevokazné houby, jejíž tvar klobouku připomíná ústřice. Poznáte ji snadno, jelikož se nejčastěji nachází na starých kmenech listnatých stromů. I když vypadá podezřele, rozhodně se jí nevyhýbejte. Má totiž skvělé léčivé účinky, mezi které se řadí třeba pomoc při kožních onemocněních, snížení krevního tlaku nebo zvýšení tvorby červených krvinek. V kuchyni z houby můžete připravit skvělou dršťkovou polévku.
Hlíva ústřičná a taxonomie
Hlíva ústřičná je dřevokazná houba z čeledi hlízovitých. Klobouk tvarem i barvou připomíná ústřici. V mládí jsou klobouky sklenuté a mají podvinutý okraj. Později jsou široké 5 až 25 centimetrů. Zbarvení je proměnlivé – od bělavé, přes šedomodrou až po hnědou. Třeň hlívy je velice krátký, dosahuje maximálně 4 cm. Dužnina houby je čistě bílá a šťavnatá. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.
Říše houby (Fungi)
Oddělení houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída stopkovýtrusé (basidiomycetes)
Podtřída houby rouškaté (Agaricomycetidae)
Řád lupenotvaré (Agaricales)
Čeleď Hlívovité (Pleurotaceae)
Rod Hlíva (Pleurotus)
Kde hlíva ústřičná roste? Hlavně na starých kmenech
Pokud se vydáte do lesa hledat hlívu, pak se poohlížejte po spadaných a starých kmenech stromů, hlavně listnatých. Nalézt ji můžete na bucích, vrbách, topolech i jeřabinách. Houba roste od léta do zimy a to skoro po celém světě. Pokud je zima mírná, roste i již od jara. Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek.
Velkou výhodou této houby je, že si ji můžete snadno vypěstovat doma. Pěstovat můžete na pařezech, štěpcích i slámě. Ideální prostory jsou sklepy, garáže nebo balkóny. Důležitá je příprava vhodného substrátu. Kromě hlívy ústřičné známe také hlívu olivovou a hlívu plicní.
Hlíva ústřičná a její nutriční hodnoty
Hlíva je nízkokalorická houba, která má v sobě dobrý poměr bílkovin, tuků a vlákniny. Oblíbená je proto při redukčních dietách. Hlíva obsahuje mnoho tělu prospěšných látek:
- Vitamíny B1, B2, B3, B5, B5, B6, B7, B9, C,D
- Polysacharidy beta-glukany, statiny a terpeny
- Minerální látky - selen, fosfor, železo, draslík, hořčík, zinek
Hlíva ústřičná má mnoho léčivých účinků
Hlíva ústřičná patří mezi velice zdravé a prospěšné houby. Na první pohled se to sice nezdá, ale dokáže našemu tělu skutečně pomoci. Již po staletí je hlíva ústřičná využívána v čínské medicíně. Zajímavostí je, že je Němci za první světové války pěstovali hlívu jako výživné jídlo pro vojáky. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.
Hlíva ústřičná a její účinky:
- Pomáhá při problémech s akné, bradavicemi i dalších kožních problémech
- Působí proti plísním, virům a bakteriím
- Pomáhá snižovat cholesterol
- Zvyšuje tvorbu červených krvinek
- Snižuje krevní tlak a cukr v krvi
- Má antioxidační účinky
- Posiluje imunitu
Hlíva ústřičná - recepty
Hlíva by měla být součástí našich jídelníčku, ovšem pozor. Při velkém množství může způsobit průjem nebo nadýmání, proto bychom s ní měli šetřit. V kuchyni z ní vykouzlíte výtečné pokrmy, jelikož se jedná o chutnou houbu. Takový guláš z hlívy zachutná celé rodině, stejně jako salát z hlívy. Tak jdeme na to!
Guláš z hlívy ústřičné - recept
Ingredience
- 500 g hlívy ústřičné
- 2 cibule
- 3 brambory
- 4 stroužky česneku
- Majoránka
- Pepř a sůl
- Mletá sladká paprika
- Vývar z hovězích kostí
- Sádlo
Guláš z hlívy ústřičné – postup
- Houby důkladně očistíme a nakrájíme na plátky nebo kostičky.
- Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme česnek, pepř, sůl a nakonec houby a pokrájené brambory.
- Restujeme do té doby, než se odpaří všechna tekutina.
- Přidáme sladkou papriku, majoránku a hovězí vývar.
- Zahustíme moukou a mícháme tak dlouho, dokud se guláš hezky nezahustí.
- Vaříme asi 30 minut, aby hlíva ústřičná změkly.
Salát z hlívy ústřičné
Ingredience
- 600 g hlívy ústřičné
- 120 ml hovězího vývaru
- 2 cibule
- 120 ml bílého vína
- 3 lžíce vinného octa
- 1 lžíce sójové omáčky
- Citron
- 1 lžička cukru
- 2 stroužky česneku
- 1 petrželka
- Pepř a sůl
Salát z hlívy ústřičné – postup
- Očištěnou hlívu nakrájíme na plátky, dáme do hrnce a zalijeme hovězím vývarem.
- Hlíva ústřičná musí být všechna potopená.
- Zvolna vaříme asi 5 minut a poté necháme vychladit v lednici.
- Mezitím na oleji dozlatova opečeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme sójovou omáčku, víno, ocet a šťávu z citronu.
- Sundáme z plotny a dochutíme cukrem a pepřem.
- Přidáme česnek a sůl.
- Houby zalijeme omáčkou a necháme 30 minut marinovat.
- Podáváme s opečenou bagetkou a petrželkou.
VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL
Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu.
- díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
- díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
- díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
- díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
- díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
- díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
- díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
- díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba
- díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
- díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
- díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
- díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
- díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni
- díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
- díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
- díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
- díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
- díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
- díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
- díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
- díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka
Diskuse k článku