Kozák březový - taxonomie a tři výtečné recepty, na kterých si smlsnete 

Kozák březový - taxonomie a tři výtečné recepty, na kterých si smlsnete 

Doba sbírání hub patří mezi tu nejoblíbenější pro mnohé z nás. Náš národ patří k těm nejlepším houbařům. Od června až do listopadu můžete v lesích nacházet krásný kozák březový. Jak napovídá jeho název, nejčastěji se vyskytuje pod břízami. Má velice příjemnou chuť a vůni, tudíž se skvěle vyjímá v polévkách, omáčkách a dalších pokrmech. S jedovatou houbou si ho nespletete. Záměna je možná třeba s kozákem šedohnědým, který je také jedlý. 

Kozák březový - taxonomie

Kozák březový patří do čeledi hřibovitých. Rozšířený je po celé severní polokouli. Klobouk má v průměru 5 až 15 cm, je světle šedohnědý i tmavohnědý. Za mlada má polokulovitý tvar, který později nabírá podobu bochníku chleba. Zprvu je na dotek suchý a plstnatý, starší plodnice jsou lepkavé a slizké.

Rourky jsou bílé, později nahnědlé. Třeň je vysoký až 18 cm. Má podobu válce a často je zprohýbaný. Je pokrytý šedými odstávajícími šupinkamiPoradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. 

  • Říše houby (Fungi)
  • Oddělení houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
  • Pododdělení Agaricomycotina
  • Třída Agaricomycetes
  • Řád hřibotvaré (Boletales)
  • Čeleď hřibovité (Boletaceae)
  • Rod kozák (Leccinum)

Kozák - typické je soužití s kořeny vyšších rostlin

Jestli máte v oblibě kozáka, na lov se vydejte od června do listopadu. A kde ho najdete? Kozák březový je ukrytý hlavně pod břízami - soužití s kořeny vyšších rostlin je pro něj charakteristické. Ovšem naleznete ho i mimo les, například v trávě, vřesu, borůvčí. Chudší kyselé půdy jsou pro něj nejlepší. 

Kozák březový se snadno může zaměnit za kozáka šedohnědého, ale nemusíte mít obavy. I tento kozák je jedlý. Rozeznat je od sebe můžete třeba tak, že kozák šedohnědý má světlejší šupinky na třeni. 

Sbírat byste měli především mladé plodnice, jelikož starší kozáci jsou měkčí a nikoliv tak chutné. Kvůli vysoké vodnatosti se suší hůře, proto je lepší ho ihned zpracovat. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

Kozák březový - léčivé účinky

Kozák březový má v sobě velké množství zdravých látek pro naše tělo. A jaké látky můžete v kozáku objevit?

  • Vitamín A, B1, B2, E, D, K
  • Minerální látky: vápník, sodík, železo, fosfor, mangan, draslík

Houby by se neměly sbírat v místech, která by mohla obsahovat vysoké množství olova, rtuti nebo arzénu. Houby vstřebávají i tyto nežádoucí látky z ovzduší a půdy. 

Kozák březový - tři recepty

Kozák březový má skutečně příjemnou chuť i vůni. V kuchyni dokáže naše smysly hezky pohladit. Výborný je sušený, ale také v polévkách, omáčkách a dalších jídlech. Přichystali jsme si pro vás tři různé recepty, kterým neodolá žádný strávník u vašeho stolu. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Omeleta z kozáku - recept

Ingredience

  • 200 g kozáku březového
  • 1 šalotka
  • Sůl a pepř
  • 50 g anglické slaniny
  • Vajíčka
  • Petrželka
  • Bazalka

Omeleta z kozáku - postup

Nejprve všechny houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky nebo kostečky. Slaninu pokrájíme na kostečky a na oleji hezky osmažíme. K tomu přidáme najemno nakrájenou šalotku a houby. Vše dusíme pod pokličkou alespoň 15 minut. Osolíme, opepříme. Poté přidáme dvě rozšlehaná vajíčka s bylinkami a neustále mícháme. Na další pánvi si uděláme ze 3 vajíček omeletu a doprostřed vložíme houbovou směs. Omeletu přeložíme na půl a necháme ještě chvíli na pánvi. Nakonec na talíři ozdobíme čerstvou bazalkou a petrželkou.  

kozák březový2

Paprikové lusky plněné kozákem - recept

Ingredience

  • 250 g kozáků
  • 100 g mletého masa
  • 1 cibule
  • Sladká mletá paprika
  • Pepř
  • 1 vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • Čerstvá paprika
  • 200g kečupu 

Paprikové lusky plněné kozákem - postup

Houby pořádně omyjeme, očistíme a nakrájíme. Na olivovém oleji nebo sádle orestujeme do zlatova cibulku najemno nakrájenou a přidáme nakrájené houby. K tomu přidáme mleté maso s vajíčkem, sýrem, pepřem a solí a dusíme. Papriky očistíme, zbavíme vnitřních blanek a semínek a naplníme masovou směsí s houbami. V hrnci rozpálíme olej a ze všech stran zde orestujeme papriky. Plněné papriky s kozákem podáváme s rajskou omáčkou. 

kozák březový3

Závin z kozáku - recept

Ingredience

  • 400 g kozáku
  • 1 cibule
  • 200 g dušené šunky
  • 200 g plátkového sýra 
  • Listové těsto
  • 4 vejce
  • Sůl, pepř a kmín

Závin z kozáku - postup

Očištěné houby nakrájíme a na oleji osmahneme a podusíme do měkka asi 15 minut. Mezitím si na další pánvi zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme podušené houby, kmín, sůl a pepř. Přidáme 4 vejce a za stálého míchání připravíme řidší smaženici a necháme bokem vychladnout. 

Listové těsto si rozválíme na plát, ale ne příliš slabý. Nejprve na povrch dáme plátkový sýr, šunku a vrstvu smaženice. Zavineme, konce zahneme dospodu a dáme na plech. Závin potřeme žloutkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Podáváme nakrájený na plátky. Nestačily vám tyto recepty? Přečtěte si také recepty na houbovou omáčku

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!