Houbařská sezóna začíná! Kam na houby a jakými recepty z hub oslníte?

Houbařská sezóna začíná! Kam na houby a jakými recepty z hub oslníte?

Počasí „na houby“

Počasí je jistě rozhodujícím faktorem, který určuje, kdy a kam na houby vyrazit. Houbám nejlépe vyhovuje teplé a vlhké klima bez ranních mrazíků. Ideálním počasím je střídající se slunečné a deštivé dny, kdy déšť má spíše vytrvalý charakter, než průtrž, při které se voda nestačí do země vsakovat a odtéká ze svahu. Ukazatelem příznivého počasí pro sběr hub je opar vznášející se nad lesy. Po těchto dnech optimálních podmínek můžete očekávat první houbařsky úspěšnou vlnu. Za jak dlouho, záleží také na druhu houby. Například v případě hřibů vyrazte na houby zhruba po 10 dnech.

Jako houby po dešti?

Nelze očekávat, že ihned po dešti porostou houby dle známého rčení. Několik dní totiž houba roste pod zemí, a to až do váhy několika dekagramů. Proto nemůžeme očekávat, že ihned, jakmile zaprší, vyrazíme na houby a budeme úspěšní.

Prostředí, kde rostou houby

Nabízí se stručná odpověď: V lese. Není to ale pravidlem, neboť ne v každém lese najdeme všechny houby, a i na lukách, v zahradách, rašeliništích, pastvinách a dalších místech můžeme najít mnoho druhů hub. Pokud jde o lesní porosty, na houby jsou vhodnější lesy, které již měly dostatek času na vytvoření podhoubí. Mladé lesy tedy na houbaření nejsou tou pravou volbou. Do jakého lesa tedy vyrazit na houby?

Houby ve smrkových lesích

Z jedlých hub jsou smrkové lesy obvykle bohaté na hřib smrkový, hřib hnědý, hřib kovář, hřib žlutomasý apod. typická je i václavka obecná, ze které se připravuje vynikající guláš, a celá řada holubinek. Lesy, kde převládají smrky, jsou oblíbené nejen pro tyto druhy hub, ale také proto, že se v nich houbařům pohodlně chodí.

Houby v borových lesích

V lesích, ve kterých převažují borovice, můžeme najít např. hřib borový i další druhy hřibů, ryzce pravého, bedlu vysokou, klouzek, lišku atd. Borové lesy najdeme kupříkladu na jižní Moravě.

Houby v dubovo-habrových lesích

V listnatých lesích, ve kterých se v různém poměru vyskytují duby a habry, můžeme najít hřib dubový, kozák habrový, hřib žlutomasý, hřib kovář, lišku obecnou, muchomůrku růžovku, více druhů holubinek a ryzců, i pýchavky a čirůvky.

Houby na loukách, mýtinách apod.

Pro tato území, dostatečně zásobená vodou, jsou typické žampiony, bedly vysoké, čirůvky atd. Obzvláště žampionům se na loukách, převážně na okraji lesa, dobře daří.

Podrobnější informace o tom, jaký druh houby kde roste, jak vypadá a jaké jsou jeho účinky na zdraví, najdete v atlase hub.

Tradiční i méně známé recepty z hub

Kulajda s houbami a koprem

  • 2 hrsti čerstvých hub (hříbky, lišky, směs,…)
  • 3 – 4 střední brambory
  • 250 ml smetany (může být i zakysaná nebo mix sladké a zakysané)
  • 1,5 l vývaru (dle chuti – hovězí, zeleninový)
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • cca 2 lžíce vinného octa
  • špetka drceného kmínu
  • 1 lžíce másla
  • 1 - 2 lžíce hladké mouky
  • sůl dle chuti

Kulajda s houbami a koprem – recept

Houby očistíme a nakrájíme na plátky i s nožičkami, oloupané brambory nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo, zamícháme do něj hladkou mouku, zalijeme horkým vývarem a přivedeme k varu. Přidáme pepř, nové koření, bobkový list, houby a brambory a vaříme na mírném ohni asi 30 – 40 minut, až jsou brambory měkké. Přidáme smetanu, kterou jsme nechali v pokojové teplotě, kmín, nasekaný kopr a podle chuti ocet a sůl. Kulajda s houbami a koprem se podává např. se ztraceným vejcem.

Bramboračka s houbami

  • 3 hrsti sušených hub
  • 4 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • ¼ celeru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 1 – 2 lžíce hladké mouky
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • drcený kmín
  • 2 l vody nebo zeleninového vývaru

Bramboračka s houbami – recept

Sušené houby namočíme asi na 30 minut do studené vody a ve stejné vodě je povaříme cca 20 minut. Ve větším hrnci necháme rozehřát máslo, zamícháme do něj mouku, lehce osmahneme a zalijeme horkým vývarem nebo vodou. Přidáme na menší kostky nakrájené brambory, mrkev, petržel, celer a celou cibuli (tu na konci vaření vyjmeme). Dále přidáme nové koření, bobkový list, pepř a kmín. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut, až je zelenina měkká. Asi v polovině vaření přidáme houby. Česnek utřeme se solí a přidáme do polévky asi 5 minut před koncem vaření, majoránkou dochutíme na úplný závěr, předtím ještě vyndáme kuličky nového koření a bobkové listy.

Bramboračka s houbami chutná nejlépe s čerstvým chlebem, na talíři ji můžeme ještě vylepšit lžící zakysané smetany.

Bramboračka s houbami

Houbové kyselo

  • 500 g směsi hub
  • 3 větší brambory
  • 2 vejce
  • 200 ml kyselé smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 hrst petrželové natě
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • ocet

Houbové kyselo – recept

Houby a brambory nakrájíme na kostky, přidáme sůl, pepř a kmín, v hrnci zalijeme asi 1 litrem vody, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut do poloměkka. Mouku rozmícháme ve smetaně, přidáme k základu a povaříme asi 10 minut. Nakonec vmícháme rozšlehaná vejce, necháme srazit a už nevaříme. Dochutíme octem a na talíři dozdobíme nasekanou petrželkou.

Další recepty na houbové pokrmy najdete v článku Recepty z hub využijete po celý rok.

Houbový kuba

  • 3 hrsti sušených hub (nebo i směs čerstvých hub)
  • 300 g středních krup
  • 2 cibule
  • 100 g sádla
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce majoránky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl
  • pepř

Houbový kuba – recept

Pokud použijeme sušené houby, necháme je během vaření krup namočené. Kroupy propláchneme a na zhruba polovině sádla lehce osmahneme. Přidáme vodu dle návodu na obalu, osolíme a vaříme doměkka. Houby povaříme 5 – 10 minut, slijeme a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Pekáček vymažeme kouskem sádla. Na zbytku sádla osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kmín a houby, dusíme, až se vypaří voda (max. 10 minut). Houby smícháme s uvařenými kroupami, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, směs dáme do pekáčku a pečeme na 180 °C asi 25 minut.

Houbové ragú

  • 400 g čerstvých hub (nejlépe hřibů)
  • 1 cibule
  • ½ dl kvalitního bílého vína
  • 100 ml smetany
  • 100 ml vývaru (hovězí, houbový,…)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • petrželka
  • olej

Houbové ragú – recept

Očištěné houby nakrájíme na větší kousky, cibuli nadrobno. Na oleji necháme zpěnit cibuli, přidáme houby, nadrobno nasekaný česnek, restujeme asi 5 minut na větším plameni. Podlijeme vínem, necháme chvíli vyvařit asi na polovinu, přidáme vývar a znovu necháme zredukovat. Podle chuti osolíme a opepříme, přidáme smetanu a nadrobno nakrájenou petrželku a ještě krátce provaříme.

Houbové ragú se podává například s čerstvým chlebem nebo bramborovým knedlíkem.

Zapečené těstoviny s houbami

  • 300 g směsi hub
  • 400 g těstovin
  • 3 jarní cibulky
  • 250 ml smetany
  • 2 vejce
  • 1,5 lžíce másla
  • 150 g šunky
  • 150 g goudy
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Zapečené těstoviny s houbami – recepty

Těstoviny uvaříme podle návodu al dente, slijeme a propláchneme vlažnou vodou. Očištěné houby nakrájíme na větší kousky, na 1 lžíci másla je zprudka orestujeme společně s prolisovaným česnekem a na kolečka nakrájenou cibulkou. Smícháme těstoviny, houbovou směs, na malé kostičky nakrájenou šunku, osolíme a opepříme. Zbylým máslem důkladně vymažeme pekáček a rozprostřeme do něj směs těstovin a hub. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce a pečeme na 180 °C asi 20 minut. Posypeme strouhaným sýrem a dáme dopéct ještě asi 15 minut na 200 °C dozlatova.

Omáčka z lišek

  • 300 g lišek
  • 1 cibule
  • 150 ml smetany
  • ½ dl kvalitního bílého vína
  • olej
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička citronové šťávy

Omáčka z lišek - recept

Očištěné a osušené lišky podle potřeby překrojíme napůl, menší necháme vcelku. Na troše oleje necháme rozehřát máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme víno, které necháme lehce vyvařit (asi na polovinu). Přidáme lišky, sůl a pepř a dusíme asi 5 minut na mírném ohni. Přilijeme smetanu, citronovou šťávu a opět necháme zredukovat do požadované hustoty. Dochutíme citronovou šťávou, podle chuti dosolíme a dopepříme, na talíři zdobíme petrželkou.

Omáčka z lišek se skvěle hodí např. ke grilované vepřové panence.

Recepty na další skvělé houbové omáčky najdete zde.

Houbový pekáček

  • asi 20 pevnějších, středně velkých hub (přesné množství podle velikosti pekáčku)
  • 200 g anglické slaniny
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín

Houbový pekáček - recept

Slaninu orestujeme na pánvi a rozprostřeme do máslem vymazaného pekáčku. Očištěné houby překrojíme na poloviny, opláchneme vodou, aby na nich lépe drželo koření, vložíme na slaninu, posypeme nadrobno nasekaným česnekem, zalijeme smetanou a dáme péct na 230 °C asi na 1 hodinu (až jsou houby měkké a šlehačka vyvařená).

Houbový pekáček chutná nejlépe s čerstvým chlebem, ale i s vařenými bramborami s petrželkou.

Houbová směs na topinky

  • 400 g směsi hub
  • 1 cibule
  • 1 kapie
  • 2 rajčata
  • pórek (asi 10 cm zelené části)
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

Houbová směs na topinky – recept

Rajčata nařízneme do kříže, spaříme horkou vodou a oloupeme. Očištěné houby, kapii a oloupaná rajčata nakrájíme na malé kousky, cibuli nadrobno, pórek na tenká kolečka. Máslo necháme rozehřát v trošce oleje, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Dále přidáme pórek, houby, kapii, sůl, pepř a dusíme asi 15 minut, až se vypaří všechna voda. Nakonec přimícháme rajčata a prolisovaný česnek a necháme ještě chvíli prohřát.   

Houbové škvarky

  • 500 g čerstvých hub (nejlépe holubinky, bedly, masáky,…)
  • 100 g sádla
  • sůl
  • kmín (může být směs celého a drceného)

Houbové škvarky - recept

Očištěné houby nakrájíme na kostky zhruba 1 cm velké. Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme houby, osolíme, okmínujeme a za občasného obracení opečeně dočervena a dokřupava. Pokud do sebe houby během smažení rychle nasají všechen tuk, můžeme trochu sádla ještě přidat. Houbové škvarky odložíme na ubrousek, který nasaje přebytečnou mastnotu, podle potřeby dosolíme.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...