Hřib smrkový patří mezi nejpopulárnější hřiby u nás. V kuchyni z něj vykouzlíte skvělá jídla

Hřib smrkový patří mezi nejpopulárnější hřiby u nás. V kuchyni z něj vykouzlíte skvělá jídla

Hřib smrkový je velice chutná jedlá houba, která se řadí do skupiny pravých hřibů. Tento hřib je považovaný za jednu z nejoblíbenějších hub u nás. Vyskytuje se především pod smrkem, ale to není jediné místo, kde ho naleznete. Roste totiž i pod borovicemi. V kuchyni je výtečnou pochoutkou a skvěle se hodí do polévek, omáček nebo k sušení. Pojďme si o tomto hřibu prozradit mnohem víc, abyste jej v lese snadno našli a v kuchyni si na něm společně pochutnali.

Čtěte také:

Kde rostou houby aneb kam na houby?

Hřib smrkový - taxonomie

Hřib smrkový se řadí mezi houby z čeledi hřibovitých a do skupiny pravých hřibů. Klobouk lesklý a hladký dosahuje  velikosti až 25 cm. Jeho typická barva klobouku je sytě hnědá až černohnědá. Rourky jsou nejdříve bílé, poté žluté a ve stáří zelenoolivové. Dužina je čistě bílá.

  • Říše - houby (Fungi)
  • Oddělení - houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
  • Pododdělení - Agaricomycotina
  • Třída - Agaricomycetes
  • Řád - hřibotvaré (Boletales)
  • Čeleď - hřibovité (Boletaceae)
  • Rod - hřib (Boletus)
  • Sekce - Edules

Kde hřib smrkový roste? Nejen pod smrky

Na hřib smrkový byste měli vyrazit v období od července do října. Již podle názvu je jasné, že jej naleznete hlavně pod smrky, ovšem to není jediné místo. Roste také pod borovicemi, mnohdy i ve smíšených nebo listnatých lesích pod duby, břízami nebo buky. Většinou je naleznete samotné, někdy se ale vyskytují také v menších skupinách. U nás jej najdete hlavně ve vyšších polohách.

Ale pozor. Hřiby smrkové můžete snadno zaměnit s jinými houbami, a to s dalšími praváky. Snadno jej zaměníte třeba s hřibem dubovým, který má krémovou, šedohnědou i čokoládovou barvu. V suchém prostředí klobouk snadno praská. Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. 

Hřib smrkový - léčivé účinky

Hřib smrkový stejně jako další hřiby dodávají našemu organismu mnohé prospěšné látky. A jaké mezi ně patří?

  • Polysacharidy A, B - chrání cévy a působí proti zánětům
  • 8 významných esenciálních aminokyselin - důležité pro růst a zdraví
  • Minerální látky jako selen, vápník, železo, draslík

Pro naše zdraví je tedy hřib smrkový skvělou volbou. Můžeme jej konzumovat v hotových pokrmech, nasušit nebo i nadrtit na jemný prášek. Vykouzlit se z něj dá mnoho dobrých jídel, se kterými budete hvězdou v kuchyni. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

Hřib smrkový je v kuchyni skutečnou pochoutkou

Hřiby musíte vždy tepelně upravit, aby byly pro naše tělo stravitelnější. Hodí se do polévek, omáček, guláše a dalších jídel. Při sušení vynikne jeho silné aroma. Máme pro vás 3 chutné recepty, které zachutnají rodině i přátelům.

Hřib smrkový - recepty

Vybrali jsme pro vás 3 recepty, do kterých se hřib smrkový skvěle hodí. Zkuste si připravit lahodnou hřibovou omáčku, roládu plněnou hřibem nebo slaný koláč z hub. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Hřibová omáčka - recept

Ingredience

  • 300 g čerstvého hřibu
  • 4 lžíce másla
  • 1 cibule
  • Sůl, kmín a pepř
  • Smetana na vaření
  • 2 lžíce hladké mouky

Hřibová omáčka - postup

Na másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme omyté a očištěné hřiby, které nakrájíme na plátky nebo kostečky. Přidáme sůl, pepř a kmín. Asi po 10 minutách přilijeme smetanu na vaření, přivedeme k varu a necháme mírně probublávat. Podle potřeby zahustíme moukou a máslem. Omáčka z hřibu smrkového se skvěle hodí k houskovému knedlíku. 

hřib smrkový3

Nestačí vám tento recept? Přečtěte si také další recepty na houbovou omáčku

Roláda plněná hřibem smrkovým - recept

Ingredience

  • 500g vepřového a hovězího mixu
  • 2 tvrdé rohlíky
  • 3 vejce
  • Cibule
  • Pepř a sůl
  • 150 ml mléka
  • 200g smrkového hřibu

Roláda plněná hřibem smrkovým - postup

Maso osolíme, opepříme, přidáme opraženou cibuli na oleji a v mléce namočený rohlík, který nakrájíme na malé kousky. Vše důkladně promícháme. Na másle dusíme očištěné a najemno nakrájené houby. Na obalu rozprostřeme masovou směs a do středu dáme houby. Na to položíme natvrdo uvařená a nakrájená vajíčka na plátky. Poté svineme pomocí alobalu do rolády a dáme péct na 180 stupňů asi hodinu. Po asi 20 minutách sejmeme alobal a dopékáme bez něj do zlatova.

hřib smrkový4

Slaný koláč z hřibu smrkového - recept

Ingredience

  • 250 g listového těsta
  • 30g másla
  • 300 g čerstvého smrkového hřibu
  • 100 g slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g sýra
  • Sůl a pepř
  • Muškátový oříšek

Slaný koláč z hřibu smrkového - postup

Rozválíme listové těsto a vyložíme jím formu na koláč a dáme na 5 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů, aby se těsto lehce zatáhlo. Na oleji opečeme nakrájenou slaninu, očištěné a nakrájené houby a česnek. Vše smažíme do zlatova na másle. Směs dáme do mísy, přimícháme smetanu, vejce, sýr a muškátový oříšek. Osolíme a popepříme.

Celou směs pak nalijeme do předpečeného korpusu a dáme do trouby, kterou ztlumíme na 180 stupňů. Pečeme zhruba 20 minut do té doby než náplň bude pevná.

hřib smrkový1

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!