Hřib smrkový patří mezi nejpopulárnější hřiby u nás. V kuchyni z něj vykouzlíte skvělá jídla

Hřib smrkový patří mezi nejpopulárnější hřiby u nás. V kuchyni z něj vykouzlíte skvělá jídla

Hřib smrkový je velice chutná jedlá houba, která se řadí do skupiny pravých hřibů. Tento hřib je považovaný za jednu z nejoblíbenějších hub u nás. Vyskytuje se především pod smrkem, ale to není jediné místo, kde ho naleznete. Roste totiž i pod borovicemi. V kuchyni je výtečnou pochoutkou a skvěle se hodí do polévek, omáček nebo k sušení. Pojďme si o tomto hřibu prozradit mnohem víc, abyste jej v lese snadno našli a v kuchyni si na něm společně pochutnali.

Čtěte také:

Kde rostou houby aneb kam na houby?

Hřib smrkový - taxonomie

Hřib smrkový se řadí mezi houby z čeledi hřibovitých a do skupiny pravých hřibů. Klobouk lesklý a hladký dosahuje  velikosti až 25 cm. Jeho typická barva klobouku je sytě hnědá až černohnědá. Rourky jsou nejdříve bílé, poté žluté a ve stáří zelenoolivové. Dužina je čistě bílá.

  • Říše - houby (Fungi)
  • Oddělení - houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
  • Pododdělení - Agaricomycotina
  • Třída - Agaricomycetes
  • Řád - hřibotvaré (Boletales)
  • Čeleď - hřibovité (Boletaceae)
  • Rod - hřib (Boletus)
  • Sekce - Edules

Kde hřib smrkový roste? Nejen pod smrky

Na hřib smrkový byste měli vyrazit v období od července do října. Již podle názvu je jasné, že jej naleznete hlavně pod smrky, ovšem to není jediné místo. Roste také pod borovicemi, mnohdy i ve smíšených nebo listnatých lesích pod duby, břízami nebo buky. Většinou je naleznete samotné, někdy se ale vyskytují také v menších skupinách. U nás jej najdete hlavně ve vyšších polohách.

Ale pozor. Hřiby smrkové můžete snadno zaměnit s jinými houbami, a to s dalšími praváky. Snadno jej zaměníte třeba s hřibem dubovým, který má krémovou, šedohnědou i čokoládovou barvu. V suchém prostředí klobouk snadno praská. Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. 

Hřib smrkový - léčivé účinky

Hřib smrkový stejně jako další hřiby dodávají našemu organismu mnohé prospěšné látky. A jaké mezi ně patří?

  • Polysacharidy A, B - chrání cévy a působí proti zánětům
  • 8 významných esenciálních aminokyselin - důležité pro růst a zdraví
  • Minerální látky jako selen, vápník, železo, draslík

Pro naše zdraví je tedy hřib smrkový skvělou volbou. Můžeme jej konzumovat v hotových pokrmech, nasušit nebo i nadrtit na jemný prášek. Vykouzlit se z něj dá mnoho dobrých jídel, se kterými budete hvězdou v kuchyni. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

Hřib smrkový je v kuchyni skutečnou pochoutkou

Hřiby musíte vždy tepelně upravit, aby byly pro naše tělo stravitelnější. Hodí se do polévek, omáček, guláše a dalších jídel. Při sušení vynikne jeho silné aroma. Máme pro vás 3 chutné recepty, které zachutnají rodině i přátelům.

Hřib smrkový - recepty

Vybrali jsme pro vás 3 recepty, do kterých se hřib smrkový skvěle hodí. Zkuste si připravit lahodnou hřibovou omáčku, roládu plněnou hřibem nebo slaný koláč z hub. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Hřibová omáčka - recept

Ingredience

  • 300 g čerstvého hřibu
  • 4 lžíce másla
  • 1 cibule
  • Sůl, kmín a pepř
  • Smetana na vaření
  • 2 lžíce hladké mouky

Hřibová omáčka - postup

Na másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme omyté a očištěné hřiby, které nakrájíme na plátky nebo kostečky. Přidáme sůl, pepř a kmín. Asi po 10 minutách přilijeme smetanu na vaření, přivedeme k varu a necháme mírně probublávat. Podle potřeby zahustíme moukou a máslem. Omáčka z hřibu smrkového se skvěle hodí k houskovému knedlíku. 

hřib smrkový3

Nestačí vám tento recept? Přečtěte si také další recepty na houbovou omáčku

Roláda plněná hřibem smrkovým - recept

Ingredience

  • 500g vepřového a hovězího mixu
  • 2 tvrdé rohlíky
  • 3 vejce
  • Cibule
  • Pepř a sůl
  • 150 ml mléka
  • 200g smrkového hřibu

Roláda plněná hřibem smrkovým - postup

Maso osolíme, opepříme, přidáme opraženou cibuli na oleji a v mléce namočený rohlík, který nakrájíme na malé kousky. Vše důkladně promícháme. Na másle dusíme očištěné a najemno nakrájené houby. Na obalu rozprostřeme masovou směs a do středu dáme houby. Na to položíme natvrdo uvařená a nakrájená vajíčka na plátky. Poté svineme pomocí alobalu do rolády a dáme péct na 180 stupňů asi hodinu. Po asi 20 minutách sejmeme alobal a dopékáme bez něj do zlatova.

hřib smrkový4

Slaný koláč z hřibu smrkového - recept

Ingredience

  • 250 g listového těsta
  • 30g másla
  • 300 g čerstvého smrkového hřibu
  • 100 g slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g sýra
  • Sůl a pepř
  • Muškátový oříšek

Slaný koláč z hřibu smrkového - postup

Rozválíme listové těsto a vyložíme jím formu na koláč a dáme na 5 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů, aby se těsto lehce zatáhlo. Na oleji opečeme nakrájenou slaninu, očištěné a nakrájené houby a česnek. Vše smažíme do zlatova na másle. Směs dáme do mísy, přimícháme smetanu, vejce, sýr a muškátový oříšek. Osolíme a popepříme.

Celou směs pak nalijeme do předpečeného korpusu a dáme do trouby, kterou ztlumíme na 180 stupňů. Pečeme zhruba 20 minut do té doby než náplň bude pevná.

hřib smrkový1

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?