Hřib koloděj patří mezi fascinující modráky. Připravte si z něj nejlepší houbový guláš

Hřib koloděj patří mezi fascinující modráky. Připravte si z něj nejlepší houbový guláš

Hřib koloděj patří mezi oblíbené hřiby všech houbařů, a to nejen pro svoji velikost, ale především kvůli vynikající chuti, kterou můžete skvěle využít ve vaší kuchyni. Dokonce i úplní začátečníci dokáží v kuchyni vykouzlit z tohoto hřibu skvělé pokrmy. Poradíme vám, kde hřib v lese snadno naleznete a jak z něj připravit 3 výtečné recepty.

Hřib koloděj a jeho taxonomie

Hřib koloděj patří mezi modrající hřiby, a proto se mu také říká lidově modrák. Když houbu totiž rozříznete, hezky vám zmodrá, zajímavé že? Přečtěte si o modrácích víc. Klobouček je široký od 5 až do 20 cm a může být zbarven do mnoha barev jako jsou okrová, žlutohnědá, hnědooranžová či sytě hnědá. Rourky hřibu mají žlutavou barvu a pokud se jich dotknete a poškodíte, také zmodrají.

Třeň je nejprve soudkovitá a v dospělosti válcovitá. Pod kloboukem má žlutou barvu, uprostřed je zbarvena do červena. Je navíc ozdobena hnědočervenou síťkou s protáhlými oky. Snadno si ho díky vzhledu můžete splést s dalším oblíbeným hřibem, a to hřibem kovářem anebo s nejedlým hřibem kříštěm.

  • Říše houby (fungi)
  • Oddělení stopkovýtrusé houby (Basidiomycota)
  • Pododdělení (agaricomycotina)
  • Třída (agaricomycetes)
  • Řád hřibotvaré (Boletales)
  • Čeleď hřibovité (Boletaceae)
  • Rod hřib (Suillellus)

Hřib koloděj je oblíbený díky své chuti

Jedlý a chutný. To je hřib koloděj, který můžete bez obav v kuchyni upravovat a konzumovat. Nejprve je ale potřeba, abyste jej důkladně uvařili, a to alespoň 20 minut. Za syrova je totiž tento hřib mírně jedovatý.

Rozhodně byste neměli po jeho pozření pít alkohol, jelikož vám v opačném případě hrozí zvracení, průjmy, a dokonce až dehydratace celého organismu.

Modré barvy se nemusíte obávat

Když hřib rozříznete, rozhodně se nelekněte jeho barvy - je modrá. Neznamená to ale, že je hřib zkažený. Modrání je jeho typická vlastnost hřibů modrákůPodobně se zachovají také:

Modráci patří mezi jedlé houby, ale také se mezi nimi mohou vyskytnout nejedlé nebo jedovaté houby. Proto si musíte být vždy jistí, že se jedná o správnou houbu, abyste se vyhnuli nepříjemnostem a zdravotním potížím.

Kde se modrák vyskytuje?

Hřib koloděj je teplomilný, proto ho naleznete především v listnatých lesích. Velmi se mu daří třeba v dubovém lese. Nalézt jej můžete pod habry, lískami, lípami, buky, ale i břízami. To ale není vše. Klidně jej můžete nalézt i na zahradě nebo v parku. Kam na hřiby koloděje? Poradíme v článku "kam na houby".

Modrák roste hlavně v létě a na podzim. Rozšířený je po celé Evropě, tudíž i když si vyjedete do zahraničí na dovolenou, můžete si z něj připravit chutný pokrm.

Modrák a jeho léčivé účinky

Houby by měly patřit do našeho jídelníčku, jelikož jsou velmi zdravé. Je v nich obsaženo velké množství bílkovin, aminokyselin a nerostných solí. Hřib obsahuje i minerální látky jako jsou: 

  • vápník
  • fosfor
  • železo
  • mangan
  • měď

Proto zařaďte houby častěji do svého jídelníčku, abyste podpořili svoje zdraví.

koloděj1

Hřib koloděj - recepty 3x jinak

Tento modrák se perfektně hodí do polévek, omáček a zachutná i v kombinaci s těstovinami, masem nebo ve směsi s dalšími houbami. Jestli si ho chcete uchovat po celý rok, lze jej také nakrájet na kousky, usušit a ponechat na jindy. Chcete se o hřibu koloději dozvědět víc? Přečtěte si náš ATLAS HUB.

Guláš z hřibu koloděje

Ingredience

  • 250 g hřibu
  • 100 g cibule
  • 2 brambory
  • Sůl, pepř a kmín
  • Olej
  • Sladká a pálivá paprika
  • Hladká mouka
  • 2 l vývaru

Guláš z hřibu koloděje - postup

  1. Houby nejprve důkladně očistíme a nakrájíme na malé kousky.
  2. Poté nakrájíme cibulku a na oleji osmahneme do zlatova.
  3. K tomu všemu přidáme sladkou i pálivou papriku, kmín, pepř i sůl.
  4. Zalijeme vývarem, který si zahustíme 2 lžícemi hladké mouky.
  5. Přidáme oloupané a nakrájené brambory.
  6. Poté vaříme ještě asi 30 minut, dokud brambory nezměknou.
  7. Guláš z hřibu koloděje můžeme podávat s pečivem, a to například s opečenou bagetkou na másle s bazalkou.

Vepřová panenka s modrákem

Ingredience

  • 5 kousků vepřové panenky
  • 500 g hřibu
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • Pepř a sůl
  • Olivový olej
  • 2 lžíce kečupu
  • Česnek
  • Hořčice
  • Rozmarýn

Vepřová panenka s modrákem - postup

  1. Na pánev dáme olivový olej a nakrájenou cibuli a mrkev.
  2. Až začne cibule sklovatět, přidáme očištěný hřib, který si nakrájíme na malé kousky. Poté přidáme sůl, pepř, 2 lžíce kečupu a trochu vody. Vše vaříme do té doby, než se voda neodpaří.
  3. Mezitím si připravíme panenku, kterou zbavíme zbytečných blan. Panenku potřeme česnekem, hořčicí, olivovým olejem a posolíme.
  4. Poté ji zprudka ze všech stran na olivovém oleji opečeme a dáme do zapékací mísy.
  5. Pečeme v troubě, kterou jsme si předehřáli na 180°C a pečeme 10 minut. Pak panenku obrátíme na druhou stranu a přidáme několik snítek rozmarýnu a necháme dalších 20 minut dopéct.
  6. Panenku servírujeme s modrákem, můžeme dle chuti přidat také brambory nebo jinou oblíbenou přílohu.

hřib koloděj_recept

Houbová směs na špagety

Ingredience

  • Špagety
  • 300 g hub
  • 300 g mletého masa
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • Sladká paprika
  • Sůl a pepř
  • Protlak
  • Olivový olej

Houbová směs na špagety - postup

  1. Nejprve na oleji do zlatova osmažíme najemno nakrájenou cibuli.
  2. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, kterou jsme si před tím naložili do olivového oleje se sladkou paprikou a posolili.
  3. Do pánve dáme očištěné a na plátky nebo kostičky nakrájené houby, které jsme si osolily. Vše dusíme do měkka pod pokličkou.
  4. Na další pánvi si na olivovém oleji opečeme mleté maso.
  5. Až bude opečené, přidáme podušené houby s cuketou, pořádně promícháme a dochutíme protlakem, prolisovaným česnekem, sladkou paprikou, pepřem a solí.
  6. Touto houbovou směsí nakonec přelijeme špagety a podáváme na stůl.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

  • Jana K.

    10:37 20. 8. 2023 0
    Guláš z koloděje:
    1. z postupu se zcela vytratily houby
    2. na 250 g hub 2l vývaru? To bude hodně řídká houbová bramboračka...

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.