Hřib koloděj patří mezi fascinující modráky. Připravte si z něj nejlepší houbový guláš

Hřib koloděj patří mezi fascinující modráky. Připravte si z něj nejlepší houbový guláš

Hřib koloděj patří mezi oblíbené hřiby všech houbařů, a to nejen pro svoji velikost, ale především kvůli vynikající chuti, kterou můžete skvěle využít ve vaší kuchyni. Dokonce i úplní začátečníci dokáží v kuchyni vykouzlit z tohoto hřibu skvělé pokrmy. Poradíme vám, kde hřib v lese snadno naleznete a jak z něj připravit 3 výtečné recepty.

Hřib koloděj a jeho taxonomie

Hřib koloděj patří mezi modrající hřiby, a proto se mu také říká lidově modrák. Když houbu totiž rozříznete, hezky vám zmodrá, zajímavé že? Přečtěte si o modrácích víc. Klobouček je široký od 5 až do 20 cm a může být zbarven do mnoha barev jako jsou okrová, žlutohnědá, hnědooranžová či sytě hnědá. Rourky hřibu mají žlutavou barvu a pokud se jich dotknete a poškodíte, také zmodrají.

Třeň je nejprve soudkovitá a v dospělosti válcovitá. Pod kloboukem má žlutou barvu, uprostřed je zbarvena do červena. Je navíc ozdobena hnědočervenou síťkou s protáhlými oky. Snadno si ho díky vzhledu můžete splést s dalším oblíbeným hřibem, a to hřibem kovářem anebo s nejedlým hřibem kříštěm.

  • Říše houby (fungi)
  • Oddělení stopkovýtrusé houby (Basidiomycota)
  • Pododdělení (agaricomycotina)
  • Třída (agaricomycetes)
  • Řád hřibotvaré (Boletales)
  • Čeleď hřibovité (Boletaceae)
  • Rod hřib (Suillellus)

Hřib koloděj je oblíbený díky své chuti

Jedlý a chutný. To je hřib koloděj, který můžete bez obav v kuchyni upravovat a konzumovat. Nejprve je ale potřeba, abyste jej důkladně uvařili, a to alespoň 20 minut. Za syrova je totiž tento hřib mírně jedovatý.

Rozhodně byste neměli po jeho pozření pít alkohol, jelikož vám v opačném případě hrozí zvracení, průjmy, a dokonce až dehydratace celého organismu.

Modré barvy se nemusíte obávat

Když hřib rozříznete, rozhodně se nelekněte jeho barvy - je modrá. Neznamená to ale, že je hřib zkažený. Modrání je jeho typická vlastnost hřibů modrákůPodobně se zachovají také:

Modráci patří mezi jedlé houby, ale také se mezi nimi mohou vyskytnout nejedlé nebo jedovaté houby. Proto si musíte být vždy jistí, že se jedná o správnou houbu, abyste se vyhnuli nepříjemnostem a zdravotním potížím.

Kde se modrák vyskytuje?

Hřib koloděj je teplomilný, proto ho naleznete především v listnatých lesích. Velmi se mu daří třeba v dubovém lese. Nalézt jej můžete pod habry, lískami, lípami, buky, ale i břízami. To ale není vše. Klidně jej můžete nalézt i na zahradě nebo v parku. Kam na hřiby koloděje? Poradíme v článku "kam na houby".

Modrák roste hlavně v létě a na podzim. Rozšířený je po celé Evropě, tudíž i když si vyjedete do zahraničí na dovolenou, můžete si z něj připravit chutný pokrm.

Modrák a jeho léčivé účinky

Houby by měly patřit do našeho jídelníčku, jelikož jsou velmi zdravé. Je v nich obsaženo velké množství bílkovin, aminokyselin a nerostných solí. Hřib obsahuje i minerální látky jako jsou: 

  • vápník
  • fosfor
  • železo
  • mangan
  • měď

Proto zařaďte houby častěji do svého jídelníčku, abyste podpořili svoje zdraví.

koloděj1

Hřib koloděj - recepty 3x jinak

Tento modrák se perfektně hodí do polévek, omáček a zachutná i v kombinaci s těstovinami, masem nebo ve směsi s dalšími houbami. Jestli si ho chcete uchovat po celý rok, lze jej také nakrájet na kousky, usušit a ponechat na jindy. Chcete se o hřibu koloději dozvědět víc? Přečtěte si náš ATLAS HUB.

Guláš z hřibu koloděje

Ingredience

  • 250 g hřibu
  • 100 g cibule
  • 2 brambory
  • Sůl, pepř a kmín
  • Olej
  • Sladká a pálivá paprika
  • Hladká mouka
  • 2 l vývaru

Guláš z hřibu koloděje - postup

  1. Houby nejprve důkladně očistíme a nakrájíme na malé kousky.
  2. Poté nakrájíme cibulku a na oleji osmahneme do zlatova.
  3. K tomu všemu přidáme sladkou i pálivou papriku, kmín, pepř i sůl.
  4. Zalijeme vývarem, který si zahustíme 2 lžícemi hladké mouky.
  5. Přidáme oloupané a nakrájené brambory.
  6. Poté vaříme ještě asi 30 minut, dokud brambory nezměknou.
  7. Guláš z hřibu koloděje můžeme podávat s pečivem, a to například s opečenou bagetkou na másle s bazalkou.

Vepřová panenka s modrákem

Ingredience

  • 5 kousků vepřové panenky
  • 500 g hřibu
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • Pepř a sůl
  • Olivový olej
  • 2 lžíce kečupu
  • Česnek
  • Hořčice
  • Rozmarýn

Vepřová panenka s modrákem - postup

  1. Na pánev dáme olivový olej a nakrájenou cibuli a mrkev.
  2. Až začne cibule sklovatět, přidáme očištěný hřib, který si nakrájíme na malé kousky. Poté přidáme sůl, pepř, 2 lžíce kečupu a trochu vody. Vše vaříme do té doby, než se voda neodpaří.
  3. Mezitím si připravíme panenku, kterou zbavíme zbytečných blan. Panenku potřeme česnekem, hořčicí, olivovým olejem a posolíme.
  4. Poté ji zprudka ze všech stran na olivovém oleji opečeme a dáme do zapékací mísy.
  5. Pečeme v troubě, kterou jsme si předehřáli na 180°C a pečeme 10 minut. Pak panenku obrátíme na druhou stranu a přidáme několik snítek rozmarýnu a necháme dalších 20 minut dopéct.
  6. Panenku servírujeme s modrákem, můžeme dle chuti přidat také brambory nebo jinou oblíbenou přílohu.

hřib koloděj_recept

Houbová směs na špagety

Ingredience

  • Špagety
  • 300 g hub
  • 300 g mletého masa
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • Sladká paprika
  • Sůl a pepř
  • Protlak
  • Olivový olej

Houbová směs na špagety - postup

  1. Nejprve na oleji do zlatova osmažíme najemno nakrájenou cibuli.
  2. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, kterou jsme si před tím naložili do olivového oleje se sladkou paprikou a posolili.
  3. Do pánve dáme očištěné a na plátky nebo kostičky nakrájené houby, které jsme si osolily. Vše dusíme do měkka pod pokličkou.
  4. Na další pánvi si na olivovém oleji opečeme mleté maso.
  5. Až bude opečené, přidáme podušené houby s cuketou, pořádně promícháme a dochutíme protlakem, prolisovaným česnekem, sladkou paprikou, pepřem a solí.
  6. Touto houbovou směsí nakonec přelijeme špagety a podáváme na stůl.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

  • Jana K.

    10:37 20. 8. 2023 0
    Guláš z koloděje:
    1. z postupu se zcela vytratily houby
    2. na 250 g hub 2l vývaru? To bude hodně řídká houbová bramboračka...

Lunární kalendář

ČTVRTEK 21. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 22. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 23. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 26. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 27. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Amunak, s.r.o. – bezlepkové potraviny
Společnost Amunak, s.r.o. se zabývá v…

Jogurt

Moje snídaně již několik roků je jogurt....

Netýká se přechozený vztah i vás? Poznejte známky soužití ze zvyku a zkuste znovuobjevit ztracenou jiskru!

Pro opakované komentáře s odkazy na externí webové stránky upozorňujeme, že se jedná o porušování "pravidel di...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...

Regenerace suché a jemné kůže

Zdravím, potřebovala bych poradit ohledně zdravotního problému tatínka. Má už roky prob...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xana...
Zobrazit všechna témata

Duševní zdraví investora – jak se o něj starat?

Investování do různých finančních instrumentů, nemovitostí či alternativních forem ukládání kapitálu může přinést značné zisky, ale často je spojeno se značným stresem. Investoři se často nadměrně obávají ztrát...

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Znáte PQQ? Doplněk stravy, který chrání mozek a posílí svaly

Doplněk stravy PQQ není příliš znám. Avšak jde o poměrně silný a zajímavý suplement, který bychom neměli přehlížet. Lidskému organismu totiž nabízí nesčetně výhod. Dokáže navýšit energetickou hladinu, je preven...

Máte super sourozence? Važte si toho. Já stále čekám...

Dneska jsem se dívala na zprávy a přečetla si, že ve Španělsku jsou docela drsný záplavy. Vzpomněla jsem si u toho na bráchu, protože tam jezdí pracovně často. A posteskla jsem si, jak dlouho jsme se neviděli. Už to budou asi tři roky. Na svatbě mi naštěstí byl, pak jsme se snad na chvíli viděli na Vánoce v roce 2021 a od tý doby nic... Občas se ozval, teď už vůbec. Je to smutný, ale co, musim se s tim smířit.