Sbíráte houby? Vyzkoušejte nejchutnější recepty z hub!

Sbíráte houby? Vyzkoušejte nejchutnější recepty z hub!

Houby rostou a s prázdnou z lesa určitě neodejdete. Přinášíme vám nejlepší recepty z hub, které vám jistě přijdou vhod. Vyberte si, na co máte chuť a pusťte se do přípravy lahodného oběda nebo večeře.

Recepty z hub: Plněné hříbky

Přísady:

  • Houby – 12 hříbků
  • 2 stroužky česneku
  • 3 šalotky nakrájené nadrobno
  • 100 g šunky nakrájené na kostičky
  • 50 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • petrželka
  • sůl, pepř

Příprava:

Houby očistíme, odřízneme kloboučky a pod kloboučky odstraníme trubky. Kloboučky povaříme 1 minutu ve vařící osolené vodě a necháme okapat. Zapékací misku vytřeme olejem a česnekem a na ní položíme hlavičky hnědou stranou dolů. Druhou stranu lehce potřeme olejem a zprudka pečeme 5 minut v troubě. Přikryjeme alobalem a pečeme za nejmírnější teploty. Mezitím si připravíme nádivku: nohy hub nakrájíme nadrobno, přidáme ostatní přísady a nasekaný stroužek česneku a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme kloboučky hříbků a pečeme dalších 20 minut, občas pokapeme bílým vínem.

Recepty z hub: Žampiony plněné uzeným masem

Přísady:

  • Houby – žampiony
  • cibule
  • uzené maso nebo klobása
  • sýr
  • olej
  • strouhanka
  • vejce
  • kořenicí směs (na grilovanou zeleninu nebo dle chuti)

Příprava:

Osmahneme cibulku, vložíme na kostičky nakrájené uzené maso. Přidáme strouhanku, a vejce. Vyloupané houby – nožky žampionů pokrájíme na plech. Hustým těstíčkem s kořenicí směsí plníme kloboučky žampionů a posypané sýrem klademe na plech. Podlijeme trochou vody a dáme péct. Podáváme s bramborovou kaší.

Recepty z hub: Houbové koření

Přísady:

  • 100 g sušených hub
  • sušené bylinky podle možností – celerová nať, saturejka, bazalka, libeček

Příprava:

Suché houby rozemeleme na jemný prášek v mlýnku na koření nebo je také můžeme rozmixovat. Rozemleté sušené houby smícháme s rozemletými nebo rozdrcenými sušenými bylinkami. Tuto směs přidáváme do polévky několik minut před ukončením varu, polévka tak získá vynikající chuť. Můžeme přidávat i do guláše, sýrových omelet, do omáček na těstoviny.

Recepty z hub: Žampionové toasty

Přísady:

  • Houby – 200 g žampionů
  • 200 g tvrdého sýra
  • majolka
  • toastový chléb
  • sůl a pepř dle chuti

Příprava:

Čerstvé houby – žampiony a sýr nastrouháme, přidáme majolku, sůl a pepř dle chuti a zamícháme. Vzniklou hmotu mažeme na plátky toastového chleba a dáme zapéct do trouby.

Recepty z hub: Polníček s hřiby

Přísady:

  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 rozkvedlané vejce
  • sůl, pepř
  • 100 g kozího sýra
  • špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce sekaného koriandru
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 150 g salátu polníčku
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička oleje z vlašských ořechů
  • 3 lžíce strouhanky
  • červená paprika
  • Houby – 3 ks hřibů

Příprava:

Nakrájíme si kozí sýr na kostky velké přibližně 2 cm. Houby – hříbky podélně nakrájíme na plátky široké 1 cm. Na rozehřátou pánev nalijeme řepkový olej, snížíme teplotu a restujeme plátky hřibů zhruba 2 minuty na každé straně. Když máme hřiby hotové, orestujeme na tom samém tuku slunečnicová semínka. V klasickém trojobalu obalíme kostky kozího sýra. Na druhé pánvi na slunečnicovém oleji obalené kostky sýra osmažíme. Připravíme si dresink. Smícháme vinný ocet, ořechový olej, zbytek řepkového oleje a koření. Když máme vše hotovo, smícháme polníček s dresinkem. Rozložíme jej na 2 talíře. Na polníček rozložíme osmažené houby, kozí sýr a pokrájenou papriku. Vše posypeme restovanými slunečnicovými semínky.

Recepty z hub: Chlebíčky s žampionovou pomazánkou

Přísady:

Příprava:

Houby nakrájíme na větší kousky a osmažíme. Po vychladnutí je jemně rozsekáme, přidáme nastrouhaný sýr a nadrobno nakrájenou cibuli a okurku. Vše dobře utřeme s máslem a hořčicí. Mažeme na chléb nebo pečivo.

Recepty z hub: Bedly na víně

Přísady:

  • Houby – ½ kila bedel
  • 1 dl bílého vína
  • 1 lžíci oleje
  • 50 g anglické slaniny
  • šťávu z poloviny citronu
  • pepř, sůl a máslo na vymazání ohnivzdorné misky

Příprava:

Houby – hlavičky bedel sloupneme a osmahneme z obou stran prudce na oleji. Pak je narovnáme na zapékací misky vymazané máslem. Osolíme je a opepříme. Nožičky bedel a slaninu nakrájíme na kostky a osmahneme na zbylém oleji. Potom podlijeme vínem a povaříme. Ochutíme citronovou šťávou a nalijeme na bedly. Pečeme ve středně teplé troubě asi půl hodinky.

Recepty z hub: Houby na řecký způsob

Přísady:

  • Houby – 200 g oblíbených hub
  • 1–2 dl bílého vína
  • 1 dl vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z poloviny citronu
  • bobkový list
  • 1 stroužek česneku
  • 4 kuličky pepře
  • petrželka, libeček, kopr

Příprava:

Omyté houby – žampiony pokrájíme na větší kusy a vybělíme ve vroucí osolené vodě po dobu 5 min. Víno, vodu a koření krátce povaříme. Vyjmeme koření, vývarem zalijeme žampiony a necháme je zálivkou natáhnout. Zchladíme a podáváme jako předkrm s bílým chlebem nebo topinkami.

Recepty z hub: Léčivá bábovka s hlívou

Přísady:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 200 g pískového cukru
  • Houby – 40 g sušené hlívy v prášku
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 180 ml mléka
  • 4 vajíčka
  • ½ prášku do pečiva
  • strouhanka a tuk na vymazání formy

Příprava:

Vše s výjimkou asi čtvrtiny mouky, všech bílků a prášku do pečiva zpracujeme ve šlehači. Zbylou mouku smícháme s práškem do pečiva a touto směsí zasypáváme sníh z bílků, který nakonec lehce vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme 45–50 minut v troubě při 160 °C. Po vychladnutí bábovku pocukrujeme.

Recepty z hub: Hlívové rizoto

Přísady:

  • Houby – 400 g hlívy
  • 300 g rýže
  • 2 zelené papriky
  • 1 cibule
  • 3 lžíce kečupu
  • olej
  • sůl

Příprava:

Nejdříve na vhodném oleji zpěníme cibulku, ke které po chvíli přidáme nadrobno nakrájenou papriku. Po podušení přidáme houby –  hlívu (rovněž drobně nakrájenou), osolíme a dusíme do změknutí. Na závěr přidáme uvařenou rýži, kečup a promícháme. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Recepty z hub: Vídeňská hlíva

Přísady:

Příprava:

Omyté a oloupané kloboučky hlívy nasolíme a mírně opepříme. Výhodné je kloboučky ze spodní strany potřít rozetřeným česnekem se solí. Kloboučky obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na tuku pomalu dozlatova.

mush

Recepty z hub: Houbová čína

Přísady:

  • ½ kg širokých nudlí
  • Houby – ½ kg různých čerstvých hub
  • 1 menší lilek
  • 1 malá cuketa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvých nasekaných bylinek
  • 1 malá sklenička vody
  • 1 lžička solamylu
  • špetka kardamomu
  • sůl, pepř, kmín

Příprava:

Lilek a cuketu nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji orestujeme zeleninu a byliny, přidáme kardamom. Vše vyndáme a na zbylé šťávě podusíme nejméně patnáct minut houby nakrájené na nudličky. Přidáme solamyl rozmíchaný ve vodě, promícháme, a ještě deset minut povaříme s cuketou a lilkem. V osolené vodě uvaříme nudle, které pak smícháme s houbovým ragú. Můžeme přidat i tři lžíce sójové omáčky, kečup nebo na měsíčky nakrájená rajčata.

Recepty z hub: Houbové lečo s těstovinami

Přísady:

  • Houby – 300 g mražených hub
  • 2 lžíce másla
  • 1 sklenice leča
  • 1 ostřejší klobása
  • 1 balíček těstovin
  • 1 cibule
  • 1 lilek
  • 100 g strouhaného uzeného sýra
  • sůl, petrželka

Příprava:

Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, lilek, přidáme polorozmražené houby, osolíme a krátce podusíme. Pak k nim přidáme lečo, na kostičky nebo plátky nakrájenou klobásu, přimícháme uvařené těstoviny a prohřejeme. Při podávání sypeme strouhaným sýrem a zdobíme petrželkou.

Recepty z hub: Marinované hříbky

Přísady:

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíci sekané petrželky
  • Houby – 250 g hřibů

Příprava:

Ve středně velké misce, nejlépe skleněné nebo keramické, smícháme citronovou šťávu, olej, petrželku a sůl. Houby nakrájíme na tenké plátky a nasypeme do připravené marinády. Zamícháme, zakryjeme obráceným talířkem nebo fólií a uložíme do chladu. Marinujeme alespoň půl hodiny. Nejlepší jsou připravené den předem.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 21. 01. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!