Houbaření: Jak houby konzervovat a co z lahodných hub připravit?

Houbaření: Jak houby konzervovat a co z lahodných hub připravit?

Sezóna hub pomalu vrcholí. Pokud patří mezi milovníky houbaření, je nyní nejvyšší čas vyrazit do lesa. Češi mají houbaření v krvi a právem jsou považování za vůbec nejvášnivější houbaře na světě. Jak nejlépe houby zpracovat a jak lesní úlovky využít v kuchyni?

Čtěte také:

Jak na zpracování hub? Podrobný návod, jak připravit mražené, zavařené i sušené houby

Čerstvé houby bychom měli po nasbírání zpracovat co nejdříve. Výborně se hodí do oblíbené smaženice, polévek, omáček nebo  třeba pod maso, do rizota či na těstoviny. Využití v kuchyni je opravdu široké. Pokud však přijdeme z lesa s plnými košíky, musíme houby často konzervovat.

Houby můžeme konzervovat několika způsoby. Nejobvyklejší metodou je sušení, není to ale zdaleka jediná možnost zužitkování hub, můžeme je taky zamrazit, zavařit nebo naložit. Základní pravidlo správné konzervace hub začíná už v lese.

Sbírat bychom měli pouze houby, které vypadají zdravě. I když nás mnohdy svádí touha po plném košíku, a proto se radujeme také nad houbami měkkými, plesnivými či červivými, je rozumnější nechat tyto kousky lesní zvěři. K houbaření zajisté patří proutěný košík. Nesbírejte houby do igelitky, kde by se mohly zapařit.

Na co si dát při sbírání hub pozor?

První pravidlo houbaření je každému jasné – sbírat bychom měli pouze houby, které bezpečně poznáme. Velkou roli hraje také prostředí, kde houby rostou. Sbírání hub ve znečištěných a průmyslových zónách bychom se měli vyhnout obloukem. Houbařit se nedoporučuje ani u silnice nebo v městských parcích, kde lidé venčí psy.

Jak houby správně konzervovat?

Sušené houby

Sušené houby si při správném zacházení dokáží udržet skvělou chuť i vůni. Z hub nejdříve očistíme nečistoty a následně je nakrájíme na tenké plátky. Následně můžeme houby zavěsit na vzdušném a teplém místě nebo je rozložit na pečící papír. Houby můžeme nechat sušit na slunci, vyhnout bychom se ale měli přímému slunečnímu svitu během tropických dní. Sušení hub venku je proto ideální v době babího léta. Stejně tak, pokud se rozhodneme sušit houby v troubě nebo sušičce, by měla být teplota mezi 40 až 50 stupni.

Houby následně přesypte do uzavřených nádob, protože mohou být cílem molů. Sklenice skladujte v tmavých prostorech. Sušené houby se dají skvěle využít na houbové koření, které provoní ne jeden pokrm a poslouží taky jako jedlý dárek. Před vařením je vhodné nechat sušené houby asi půl hodiny nabobtnat.

houby2

Mražené houby

Nespornou výhodou mražených hub je, že při nízkých teplotách pod bodem mrazu dochází k likvidaci plísní a bakterií. Navíc jsou po zmražení narušeny buněčné stěny mykochitinu, díky čemuž jsou houby pro tělo stravitelnější. Nevýhodou oproti sušení je ovšem ztráta koncentrované vůně i chuti. Mražené houby by se také před vařením neměly rozmrazovat.

Před zmrazením očištěné houby nakrájíme na plátky a pár minut je povaříme v jemně vroucí vodě. Slejeme vodu a necháme houby vychladnout. Potom je přemístíme do dobře uzavíratelných krabiček nebo mikrotenových sáčků. Ideální je rozdělit houby do sáčků podle požadovaných porcí, abychom se vyhnuli opětovnému zmrazení.

Nakládané houby

K nakládání jsou vhodné pevné, zdravé a ideálně menší houby, které nejprve chvíli povaříme a pak prudce zchladíme. Tím zbavíme houby bakterií, a navíc vynikne chuť a vůně hub. Při nakládání je důležité dbát na hygienu – sterilní sklenice, čisté ruce. Houby se většinou nakládají do octového nálevu, přidat můžeme i bylinky.

Proč jíst houby?

Houby jsou jedinečné svojí chutí. Jsou navíc nízkokalorické a obsahují prospěšnou vlákninu, minerály a celou škálu vitamínů. Houby jsou také zdrojem sodíku, selenu a draslíku, který pomáhá snížit krevní tlak. Vůbec nejvýznamnější látkou hub jsou ale betaglukany, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu a aktivují imunitní systém.

Vyhněte se poškozeným houbám napadeným plísní nebo mrazem. Někdy mohou být houby hůř stravitelné, do jisté míry to závisí na jejich tepelné úpravě. Hůře stravitelné bývají v podobě smaženice nebo smažených řízků. Naopak méně tělo zatěžují houby podušené nebo vařené ve vývaru, polévce nebo omáčce. Ke známým faktům patří, že bychom houby neměli zapíjet mlékem ani alkoholem.

Tipy na chutné recepty z hub

 

Nakládané houby - recept 

Houbové rizoto - recept

Houbová smaženice - recept

Bílá houbová polévka - recept 

Autor článku: Klára Hanačíková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 16. 04. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 17. 04. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PÁTEK 18. 04. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 19. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
NEDĚLE 20. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 21. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 22. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Život je sladký. Ochutnejte.

Servíruje vám život samé kyselé zážitky a prožíváte jeden perný den za druhým? Máme pro vás recept, jak z tohoto začarovaného kruhu ven. Otevřete dveře cukrárny, vejděte dovnitř, objednejte si, na co máte chuť ...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Oprava a restaurování starého nábytku: Jak oživit rodinné kousky?

Máte doma nějaký starý nábytek, který se na první pohled hodí na skládku? Než jej definitivně vyhodíte, zkuste mu dát ještě šanci. Oprava nábytku a laické domácí restaurování nemusí být tak náročné, jak se na p...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.