Houbaření: Jak houby konzervovat a co z lahodných hub připravit?

Houbaření: Jak houby konzervovat a co z lahodných hub připravit?

Sezóna hub pomalu vrcholí. Pokud patří mezi milovníky houbaření, je nyní nejvyšší čas vyrazit do lesa. Češi mají houbaření v krvi a právem jsou považování za vůbec nejvášnivější houbaře na světě. Jak nejlépe houby zpracovat a jak lesní úlovky využít v kuchyni?

Čtěte také:

Jak na zpracování hub? Podrobný návod, jak připravit mražené, zavařené i sušené houby

Čerstvé houby bychom měli po nasbírání zpracovat co nejdříve. Výborně se hodí do oblíbené smaženice, polévek, omáček nebo  třeba pod maso, do rizota či na těstoviny. Využití v kuchyni je opravdu široké. Pokud však přijdeme z lesa s plnými košíky, musíme houby často konzervovat.

Houby můžeme konzervovat několika způsoby. Nejobvyklejší metodou je sušení, není to ale zdaleka jediná možnost zužitkování hub, můžeme je taky zamrazit, zavařit nebo naložit. Základní pravidlo správné konzervace hub začíná už v lese.

Sbírat bychom měli pouze houby, které vypadají zdravě. I když nás mnohdy svádí touha po plném košíku, a proto se radujeme také nad houbami měkkými, plesnivými či červivými, je rozumnější nechat tyto kousky lesní zvěři. K houbaření zajisté patří proutěný košík. Nesbírejte houby do igelitky, kde by se mohly zapařit.

Na co si dát při sbírání hub pozor?

První pravidlo houbaření je každému jasné – sbírat bychom měli pouze houby, které bezpečně poznáme. Velkou roli hraje také prostředí, kde houby rostou. Sbírání hub ve znečištěných a průmyslových zónách bychom se měli vyhnout obloukem. Houbařit se nedoporučuje ani u silnice nebo v městských parcích, kde lidé venčí psy.

Jak houby správně konzervovat?

Sušené houby

Sušené houby si při správném zacházení dokáží udržet skvělou chuť i vůni. Z hub nejdříve očistíme nečistoty a následně je nakrájíme na tenké plátky. Následně můžeme houby zavěsit na vzdušném a teplém místě nebo je rozložit na pečící papír. Houby můžeme nechat sušit na slunci, vyhnout bychom se ale měli přímému slunečnímu svitu během tropických dní. Sušení hub venku je proto ideální v době babího léta. Stejně tak, pokud se rozhodneme sušit houby v troubě nebo sušičce, by měla být teplota mezi 40 až 50 stupni.

Houby následně přesypte do uzavřených nádob, protože mohou být cílem molů. Sklenice skladujte v tmavých prostorech. Sušené houby se dají skvěle využít na houbové koření, které provoní ne jeden pokrm a poslouží taky jako jedlý dárek. Před vařením je vhodné nechat sušené houby asi půl hodiny nabobtnat.

houby2

Mražené houby

Nespornou výhodou mražených hub je, že při nízkých teplotách pod bodem mrazu dochází k likvidaci plísní a bakterií. Navíc jsou po zmražení narušeny buněčné stěny mykochitinu, díky čemuž jsou houby pro tělo stravitelnější. Nevýhodou oproti sušení je ovšem ztráta koncentrované vůně i chuti. Mražené houby by se také před vařením neměly rozmrazovat.

Před zmrazením očištěné houby nakrájíme na plátky a pár minut je povaříme v jemně vroucí vodě. Slejeme vodu a necháme houby vychladnout. Potom je přemístíme do dobře uzavíratelných krabiček nebo mikrotenových sáčků. Ideální je rozdělit houby do sáčků podle požadovaných porcí, abychom se vyhnuli opětovnému zmrazení.

Nakládané houby

K nakládání jsou vhodné pevné, zdravé a ideálně menší houby, které nejprve chvíli povaříme a pak prudce zchladíme. Tím zbavíme houby bakterií, a navíc vynikne chuť a vůně hub. Při nakládání je důležité dbát na hygienu – sterilní sklenice, čisté ruce. Houby se většinou nakládají do octového nálevu, přidat můžeme i bylinky.

Proč jíst houby?

Houby jsou jedinečné svojí chutí. Jsou navíc nízkokalorické a obsahují prospěšnou vlákninu, minerály a celou škálu vitamínů. Houby jsou také zdrojem sodíku, selenu a draslíku, který pomáhá snížit krevní tlak. Vůbec nejvýznamnější látkou hub jsou ale betaglukany, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu a aktivují imunitní systém.

Vyhněte se poškozeným houbám napadeným plísní nebo mrazem. Někdy mohou být houby hůř stravitelné, do jisté míry to závisí na jejich tepelné úpravě. Hůře stravitelné bývají v podobě smaženice nebo smažených řízků. Naopak méně tělo zatěžují houby podušené nebo vařené ve vývaru, polévce nebo omáčce. Ke známým faktům patří, že bychom houby neměli zapíjet mlékem ani alkoholem.

Tipy na chutné recepty z hub

 

Nakládané houby - recept 

Houbové rizoto - recept

Houbová smaženice - recept

Bílá houbová polévka - recept 

Autor článku: Klára Hanačíková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 26. 03. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 03. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 03. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 29. 03. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
NEDĚLE 30. 03. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xa...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

Nejlepší jarní detoxikační smoothie: Tipy pro očistu těla i celkové zdraví

Detoxikace a jaro jsou spolu neodmyslitelně spjaty. Po dlouhé zimě je nutné tělo očistit a dodat mu všechny cenné látky, které postrádá. Smoothie koktejly mohou být jednou z cest, jak organismu pomoci a rychlej...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Babské rady na suchou pokožku hlavy: Vsaďte na přírodní prostředky

Suchá pokožka hlavy je nepříjemný fyzický problém, který vás může obtěžovat zejména ve společnosti. Pojí se s ním totiž i zvýšené svědění kůže nebo tvorba lupů. K zmírnění obtíží můžete samozřejmě použít speciá...

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.