Houbová smaženice? Zjistěte, jak z ní udělat gurmánský zážitek!

Houbová smaženice? Zjistěte, jak z ní udělat gurmánský zážitek!

Taky milujete smaženici? Dobrou zprávou je, že příprava houbové klasiky není žádná věda. Jen musíme vědět, jak na to. Poradíme, jaké použít ingredience, jak smaženici správně připravit a dochutit. Také řekneme, jaké jsou ke smaženici nejlepší přílohy.

Čtěte také:

Atlas hub

Nejlepší smaženice potřebuje jen ty nejlepší ingredience

Abychom si na smaženici opravdu pochutnali, dejme si záležet na výběru kvalitních ingrediencí. O čerstvých houbách asi není pochyb, ale co další? Právě ony rozhodují o tom, jestli se nám na pánvi podaří vytvořit opravdovou delikatesu.

  • Cibule: Můžeme použít buďto klasickou žlutou cibuli anebo cibulku jarní. Ta dodá smaženici jedinečnou chuť.
  • Vajíčka: Místo levných vajec sáhněme po dražších. Slepice v takových chovech dostávají lepší krmivo, a to se projeví i na kvalitě vajec.
  • Česnek: Díky němu bude mít smaženice ten správný říz.
  • Koření: Vybírejme podle druhu hub, který jsme nasbírali. Kromě klasického pepře můžeme do smaženice přidat i tymián anebo kmín. Ty se hodí třeba k houbám, jako jsou lišky, suchohřiby a klasické hřiby. Pepř se hodí ke všem druhům hub, ale měl by být čerstvě namletý. Milujete jedinečkou chuť lišek? Připravte si tuto pochoutku podle našich podzimních receptů z lišek
  • Petrželka a pažitka: Na závěr, až pánvičku sundáme z ohně, do ní zamíchejme čerstvě nasekanou petrželku s pažitkou.
  • Olej, sádlo, máslo: Nejlépe se k houbám hodí máslo, smaženice pak bude jemnější. Ale klasickým olejem smaženici rozhodně nezkazíme. Se sádlem zase získá smaženice zajímavou, charakteristickou příchuť.
  • Netradiční ingredience: Aby byla smaženice ještě o něco lepší, sáhněme po přísadách, které její chuť skvěle doplní. Hodí se například kvalitní anglická slanina nebo špek. Cibuli můžeme nahradit šalotkou anebo černý pepř zase nahradit bílým.

Smaženice: Recept, jak připravit tu nejlepší

Chuť smaženice nezáleží jen na vybraných ingrediencích, ale i na postupu vaření. I ty nejlepší přísady totiž můžou přijít vniveč špatnou přípravou. Z delikatesy nám pak vznikne příliš suché jídlo anebo lepkavá hmota.

Aby smaženice vždy chutnala co nejlépe, připravujme ji podle hub, které jsme si v lese nasbírali. Některé v sobě mají více vody a musíme je pak dusit déle. Jaký má smaženice recept, díky kterému zaručeně sklidíme úspěch? 

Nejlepší smaženice2

  • Nejdříve si na pánvi orestujeme cibuli a česnek. Cibule by měla být nasekaná opravdu na jemno, česnek zase dobře prolisovaný. Rozhodně je ale dejme na pánev, která je dobře rozehřátá.
  • Smaženici je potřeba dochutit kořením, jako je například kmín nebo tymián. Samozřejmostí je sůl a pepř.
  • Směs podlijeme trochou vody a přikryjeme pokličkou. Takto je necháme chvíli podusit.
  • Pokličku odkryjeme a vodu necháme vyvařit. Kromě vody, kterou jsme k houbám přidali my, je potřeba vyvařit i vodu, kterou pustily samotné houby.
  • V misce si rozšleháme vajíčka a přidáme je na pánev.
  • Vejce by se měla uvařit, ale ne úplně srazit. Tak bude mít naše smaženice nejlepší chuť. Když vajíčka vystavíme moc vysoké teplotě, srazí se a smaženice bud příliš suchá.
  • Ohřev pánve vypneme a smaženici promícháváme.
  • Nakonec přidáme nasekanou čerstvou petrželku a pažitku. 

Příloha smaženice nemusí být jen chleba

Tradičně dáváme ke smaženici nejčastěji chleba. Čerstvý a kvalitní chleba je jako příloha vynikající, ale není jediný.

  • Můžeme vyzkoušet lehce opraženou topinku. Ale dejme pozor, ať není příliš mastná. Smaženého by bylo příliš.
  • Smaženice jde dobře dohromady i s bruschettou.
  • Aby bylo jídlo lehčí, ale stále stejně výborné, zkusme jako přílohu vyzkoušet salát z čerstvých bylinek. Dochuťme jej lehkou a ne příliš výraznou zálivkou, která nebude přebíjet chuť smaženice.
  • Milujete houby? Inspirujte se také našim článkem na téma Houbová omáčka 3x jinak


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...