Recepty z lišek: Inspirujte se podzimem a zkuste liškové rizoto nebo lišky v octě

Recepty z lišek: Inspirujte se podzimem a zkuste liškové rizoto nebo lišky v octě

Lišky si libují v čistém prostředí

Tuto žluto-oranžovou pochoutku si můžete buď koupit, případně sami posbírat v přírodě, a to od června do října. V lese lišky najdete nejčastěji ukryté pod smrky, obecně potom rostou jak v jehličnatých, tak i listnatých lesích. Pozor ale na záměnu s podobnou hlívou olivovou, která může v případě požití způsobovat lehčí žaludeční otravu. Hlívu poznáte například tak, že na rozdíl od lišek vyrůstá ze dřeva a má tužší dužninu. O liškách se také říká, že se jim daří jen v čistém ovzduší, což bylo příčinou jejich nenadálého úbytku před nějakým časem. Dnes se ale lišky opět těší poměrně početnému výskytu v našich lesích, z čehož má radost asi každý vášnivý houbař.

Recepty z hub prospívají našemu zdraví

Připravovat alespoň jednou za čas recepty z lišek se určitě vyplatí. Lišky mají totiž množství pozitivních účinků na naše tělo. Podobně jako hlíva ústřičná kladně působí na náš imunitní systém a zvyšují jeho funkci. Dále mají silné antioxidační účinky a v neposlední řadě také pomáhají zvyšovat stabilitu našeho trávicího systému.

Kromě toho jsou lišky vhodné také pro redukci váhy. Neobsahují totiž, podobně jako další houby, téměř žádné kalorie. Pokud je tedy správně připravíme, máme dietní pokrm na světě. Dále obsahují velmi malé množství sodíku, takže nezatěžují ledviny a vylučovací soustavu.

Všestranné lišky snesou smažení i sušení

Lišky jsou chuťově poměrně výrazné a vhodné jsou proto například do omáček, kde se zjemňují smetanou. Dále se výborně hodí na grilování nebo smažení na oleji. Upotřebit je můžete také do polévek nebo slaných koláčů a rozhodně se vyplatí je i zavařovat nebo sušit. Pro recepty z hub musíte lišky důkladně očistit. Využít můžete tekoucí vodu, méně drastický způsob pro houbu bude ale jen suchý štětec.

TIP: Lišky můžete i zamrazit, stačí je předtím krátce podusit.

Recepty z lišek

Krémová omáčka z lišek

Suroviny:

  • 800 g lišek
  • 300 ml smetany
  • 100 ml suchého bílého vína
  • velká cibule
  • 50 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvě nasekaná petrželka
  • citronová šťáva
  • bílý mletý pepř
  • sůl

Krémová omáčka z lišek - postup přípravy:

Lišky si očistíme, můžeme jak pomocí vody, tak malým štětečkem. Větší houby si nakrájíme a dáme stranou. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli a vhodíme ji na rozpálenou pánev, kam jsme si dali rozehřát olivový olej a máslo. Cibuli opékáme, dokud nezesklovatí. Poté do pánve přidáme nadrobno nasekané stroužky česneku, které krátce zarestujeme a zalijeme bílým vínem. Dvě minutky mícháme a poté přidáme připravené houby. Lišky smažíme asi 5 minut, dokud se trochu nepropečou. Pak k nim přidáme smetanu a petrželku a necháme zredukovat. Nakonec ochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme s bramborovými knedlíky, opečenými bramborami nebo těstovinami. Krémová omáčka z lišek si také výborně rozumí s pečeným vepřovým nebo kančím masem.

Lišky v octě

Suroviny:

  • 1000 g lišek
  • 300 ml octa
  • 700 ml studené vody
  • 15 zrnek černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 2 nové koření

Lišky v octě - postup přípravy:

Očištěné lišky povaříme 10 až 15 minut v osolené vodě. Takto předvařené houby vložíme do sterilovaných sklenic a mezitím si připravíme nálev. V hrnci smícháme vodu s octem a kořením a krátce povaříme. Nálevem poté zalijeme povařené houby. Sklenice sterilujeme nejméně půl hodiny podle obvyklého způsobu. Lišky v octě můžeme následně použít do bramborové polévky nebo houbové sekané.

Lišky ve vlastní šťávě

Suroviny:

  • 1 kg lišek

Lišky ve vlastní šťávě - postup přípravy:

Houby si očistíme, pokrájíme na plátky a opékáme, dokud nepustí šťávu. Poté houby v hrnci zaklopíme a na mírném ohni dusíme 20 minut. Nepřidáváme sůl, ani koření a houby společně s vypečenou šťávou napěchujeme do umytých čistých sklenic. Uzavřené sklenice sterilujeme necelou hodinu obvyklým způsobem. Uchováváme v suchu a chladu, nejlepší je spíž nebo komora. Tento recept je ideální způsob, jak lišky uchovávat a následně zpracovávat. Správně sterilované totiž ve sklenicích vydrží celý rok a použít je můžeme následně například do polévek, omáček nebo omelet. 

Liškové rizoto

Suroviny:

  • plátek másla
  • cibule
  • 125 g lišek
  • 250 g kulatozrnné rýže
  • 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 150 ml vody
  • 2 dl suchého bílého vína
  • tymián
  • 3 hrsti strouhaného parmezánu
  • sůl a pepř

Liškové rizoto - postup přípravy:

Nejprve si najemno nakrájíme cibuli a dáme ji smažit na rozpuštěné máslo. Poté do pánve přidáme nepropláchnutou rýži a dvě minuty zasmažíme. Pak přilijeme víno a necháme ho chvíli zredukovat. Přidáme také nakrájené lišky, osolíme a opepříme. Nyní si v nádobě smícháme vodu s vývarem a budeme po naběračkách přilévat do pánve. Vždy přidáme jednu naběračku a mícháme, dokud se tekutina nevyvaří. Takto postupujeme až do chvíle než nám dojde tekutina, nebo bude liškové rizoto hotové. Nakonec k rizotu vmícháme dvě hrsti nastrouhaného parmezánu, pokrájený čerstvý tymián a sůl i pepř podle chuti. Hotové rizoto poznáme tak, že bude krémové strukturou, ale rýže nebude rozvařená, nýbrž uvnitř stále ještě lehce křupavá. 

Recepty z lišek

Krémová polévka s liškami

Suroviny:

  • 200 g lišek
  • 400 g uvařených brambor ve slupce
  • 50 g másla
  • 1 mrkev
  • 120 g jarní cibulky
  • zeleninový vývar
  • 100 ml smetany
  • 150 g slaniny
  • čerstvá petrželka
  • mletý kmín
  • sůl, pepř
  • chléb k podávání

Krémová polévka s liškami - postup přípravy:

Nejprve si oloupeme uvařené brambory ve slupce. Nakrájíme je na kostičky a čtvrtinu z nich si dáme stranou. Mezitím si v hrnci rozehřejeme máslo a opečeme na něm mrkev nakrájenou na kolečka. Po chvíli přidáme také pokrájené lišky a krátce restujeme. Osolíme, opepříme a přidáme větší špetku mletého kmínu. Poté si do hrnce přidáme pokrájenou jarní cibulku, celou směs zalijeme vývarem a vaříme pod pokličkou 15 až 20 minut do změknutí. Polévku rozmixujeme na krém a zjemníme smetanou. V jiném hrnci si mezitím opečeme pokrájenou slaninu, do které si přidáme čtvrtinu nakrájených brambor. Touto směsí zdobíme společně s jemně nasekanou petrželkou každý talíř polévky. Lišková polévka je nejlepší s čerstvým chlebem. 

Bramborový salát s liškami

Suroviny:

  • 250 g uvařených brambor
  • 150 g lišek
  • 120 g jarní cibulky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 5 lžic zakysané smetany
  • citronová šťáva
  • čerstvá petrželka
  • sůl, pepř

Bramborový salát s liškami - postup přípravy:

Uvařené brambory si nakrájíme na stejně velké kostky a dáme stranou. Mezitím si rozpálíme olivový olej, na kterém si osmahneme očistěné nakrájené lišky. Jakmile budou měkké, osolíme je a přidáme k nim nakrájenou jarní cibulku. Už jen krátce zarestujeme, aby cibulka moc nezvadla, a vypínáme. V malé misce si připravíme zálivku. Smícháme zakysanou smetanu s majonézou a hořčicí, a podle chuti přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř. Bramborový salát s liškami nakonec smícháme se zálivkou a posypeme nakrájenou petrželkou. 

Bulgurový salát s liškami

Suroviny:

  • 150 g bulguru
  • 200 ml vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
  • 150 g lišek
  • dvě hrsti rukoly
  • cibule
  • 8 sušených rajčat naložených v oleji
  • zakysaná smetana
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Bulgurový salát s liškami - postup přípravy:

Do hrnce si odvážíme bulgur, přidáme pokrájená sušená rajčata, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí asi 15-20 minut, záleží na tom, jak hrubě je bulgur namletý. Mezitím si na rozpáleném olivovém oleji osmažíme najemno nakrájenou cibulku a poté i očistěné nakrájené lišky. Jakmile budou houby měkké, osolíme je, a stáhneme z plamene. V malé misce si poté uděláme zálivku. Smícháme zakysanou smetanu, citronovou šťávu, osolíme a opepříme. Bulgurový salát s liškami zkompletujeme tak, že smícháme houby, zálivku, rukolu a povařený bulgur. Podáváme jako lehčí hlavní jídlo nebo jako přílohu k bílému masu nebo rybě. 

Omeleta s liškami

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 150 g lišek
  • pažitka
  • hrst rukoly
  • 2 rajčata
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Omeleta s liškami - postup přípravy:

Lišky si očistíme, nakrájíme a dáme smažit na olivový olej. Jakmile jsou měkké, osolíme je. V jiné míse si rozšleháme vejce, osolíme a opepříme. Vaječnou směs nalijeme rovnoměrně na houby, smažíme z jedné strany, a poté otočíme. Houbovou omeletu si nakonec posypeme nakrájenou pažitkou. Podáváme ji s rukolou a plátky rajčat jako snídani nebo lehkou večeři. 

Guláš z lišek

Suroviny:

  • 300 g lišek
  • 150 g červené papriky
  • zeleninový nebo kuřecí vývar
  • cibule
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • mletý kmín
  • mletá paprika
  • sůl a pepř
  • (lžíce mouky) 

Guláš z lišek - postup přípravy:

Cibuli si nakrájíme na kostičky a dáme smažit na olivový olej. Poté přidáme i na plátky nakrájenou červenou papriku, osolíme, opepříme a přidáme mletý kmín. Poté si do pánve přidáme očištěné nakrájené lišky, spolu se dvěma stroužky podrceného česneku a krátce orestujeme. Nakonec přidáme mletou papriku, celou směs zalijeme vývarem a necháme zredukovat tak, aby nám vznikla omáčka konzistencí podobná guláši. Pokud chceme, můžeme si guláš z lišek zahustit jíškou, kterou vytvoříme ze lžíce mouky a vody. Podáváme s knedlíkem nebo čerstvou bagetkou. 

Lišková polévka se zeleninou

Suroviny:

  • šalotka
  • 250 g lišek
  • 1 petržel
  • 1 brambora
  • 2 stroužky česneku
  • masový vývar
  • plátek másla
  • slunečnicový olej
  • chlebové krutónky
  • 100 g tvrdého sýra

Lišková polévka se zeleninou - postup přípravy:

Šalotku si nakrájíme a dáme smažit na rozehřáté máslo s kapkou oleje. Jakmile je šalotkový základ zlatavý, přidáme do hrnce nadrobno nakrájenou petržel a bramboru. Nakonec si očistíme a nakrájíme lišky a vhodíme do hrnce. Krátce restujeme, pak zalijeme vývarem a přidáme rozmačkaný česnek. Polévku vaříme asi 15-20 minut, dokud nebudou houby a brambory zcela měkké. Nakonec ji ochutíme solí a opepříme. Podáváme s krutónky a kopečkem nastrouhaného sýra.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!