Houbová smaženice? Zjistěte, jak z ní udělat gurmánský zážitek!

Houbová smaženice? Zjistěte, jak z ní udělat gurmánský zážitek!

Taky milujete smaženici? Dobrou zprávou je, že příprava houbové klasiky není žádná věda. Jen musíme vědět, jak na to. Poradíme, jaké použít ingredience, jak smaženici správně připravit a dochutit. Také řekneme, jaké jsou ke smaženici nejlepší přílohy.

Čtěte také:

Atlas hub

Nejlepší smaženice potřebuje jen ty nejlepší ingredience

Abychom si na smaženici opravdu pochutnali, dejme si záležet na výběru kvalitních ingrediencí. O čerstvých houbách asi není pochyb, ale co další? Právě ony rozhodují o tom, jestli se nám na pánvi podaří vytvořit opravdovou delikatesu.

  • Cibule: Můžeme použít buďto klasickou žlutou cibuli anebo cibulku jarní. Ta dodá smaženici jedinečnou chuť.
  • Vajíčka: Místo levných vajec sáhněme po dražších. Slepice v takových chovech dostávají lepší krmivo, a to se projeví i na kvalitě vajec.
  • Česnek: Díky němu bude mít smaženice ten správný říz.
  • Koření: Vybírejme podle druhu hub, který jsme nasbírali. Kromě klasického pepře můžeme do smaženice přidat i tymián anebo kmín. Ty se hodí třeba k houbám, jako jsou lišky, suchohřiby a klasické hřiby. Pepř se hodí ke všem druhům hub, ale měl by být čerstvě namletý. Milujete jedinečkou chuť lišek? Připravte si tuto pochoutku podle našich podzimních receptů z lišek
  • Petrželka a pažitka: Na závěr, až pánvičku sundáme z ohně, do ní zamíchejme čerstvě nasekanou petrželku s pažitkou.
  • Olej, sádlo, máslo: Nejlépe se k houbám hodí máslo, smaženice pak bude jemnější. Ale klasickým olejem smaženici rozhodně nezkazíme. Se sádlem zase získá smaženice zajímavou, charakteristickou příchuť.
  • Netradiční ingredience: Aby byla smaženice ještě o něco lepší, sáhněme po přísadách, které její chuť skvěle doplní. Hodí se například kvalitní anglická slanina nebo špek. Cibuli můžeme nahradit šalotkou anebo černý pepř zase nahradit bílým.

Smaženice: Recept, jak připravit tu nejlepší

Chuť smaženice nezáleží jen na vybraných ingrediencích, ale i na postupu vaření. I ty nejlepší přísady totiž můžou přijít vniveč špatnou přípravou. Z delikatesy nám pak vznikne příliš suché jídlo anebo lepkavá hmota.

Aby smaženice vždy chutnala co nejlépe, připravujme ji podle hub, které jsme si v lese nasbírali. Některé v sobě mají více vody a musíme je pak dusit déle. Jaký má smaženice recept, díky kterému zaručeně sklidíme úspěch? 

Nejlepší smaženice2

  • Nejdříve si na pánvi orestujeme cibuli a česnek. Cibule by měla být nasekaná opravdu na jemno, česnek zase dobře prolisovaný. Rozhodně je ale dejme na pánev, která je dobře rozehřátá.
  • Smaženici je potřeba dochutit kořením, jako je například kmín nebo tymián. Samozřejmostí je sůl a pepř.
  • Směs podlijeme trochou vody a přikryjeme pokličkou. Takto je necháme chvíli podusit.
  • Pokličku odkryjeme a vodu necháme vyvařit. Kromě vody, kterou jsme k houbám přidali my, je potřeba vyvařit i vodu, kterou pustily samotné houby.
  • V misce si rozšleháme vajíčka a přidáme je na pánev.
  • Vejce by se měla uvařit, ale ne úplně srazit. Tak bude mít naše smaženice nejlepší chuť. Když vajíčka vystavíme moc vysoké teplotě, srazí se a smaženice bud příliš suchá.
  • Ohřev pánve vypneme a smaženici promícháváme.
  • Nakonec přidáme nasekanou čerstvou petrželku a pažitku. 

Příloha smaženice nemusí být jen chleba

Tradičně dáváme ke smaženici nejčastěji chleba. Čerstvý a kvalitní chleba je jako příloha vynikající, ale není jediný.

  • Můžeme vyzkoušet lehce opraženou topinku. Ale dejme pozor, ať není příliš mastná. Smaženého by bylo příliš.
  • Smaženice jde dobře dohromady i s bruschettou.
  • Aby bylo jídlo lehčí, ale stále stejně výborné, zkusme jako přílohu vyzkoušet salát z čerstvých bylinek. Dochuťme jej lehkou a ne příliš výraznou zálivkou, která nebude přebíjet chuť smaženice.
  • Milujete houby? Inspirujte se také našim článkem na téma Houbová omáčka 3x jinak


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 03. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
STŘEDA 04. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
ČTVRTEK 05. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
PÁTEK 06. 12. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
SOBOTA 07. 12. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
NEDĚLE 08. 12. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 09. 12. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Advent je tu! Jak si jej rozplánovat, abychom do Vánoc všechno stihli?

Advent by měl být obdobím klidu a rozjímání. Místo toho se snažíme stihnout nemožné a těsně před Vánoci doslova odpadáme. Letos to ale bude jinak! Poradíme vám, jak si advent rozplánovat tak, abyste všechno s l...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...