Václavky jsou jedovaté, přesto je ale jíme! Naučte se václavky chutně připravit

Václavky jsou jedovaté, přesto je ale jíme! Naučte se václavky chutně připravit

Václavky patří mezi houbaři k velmi oblíbenému druhu hub. I když samy o sobě patří do skupiny jedovatých hub, po tepelné úpravě vám nehrozí žádné nebezpečí. Výborné jsou například pro přípravu václavkového guláše, skvěle se hodí také do dršťkové polévky. Poradíme, kdy je nejvhodnější doba na sběr václavek a chutné recepty, kterými okouzlíte mlsnou rodinu i přátele.

Čtěte také:

Smrž nevypadá lákavě, jeho chuť ale dostane každého! Poradíme také, jak na pěstování smržů doma

Václavky a jejich taxonomie

Václavky spadají pod houby stopkovýtrusné rostoucích na stromech, na nichž parazitují. Existuje jich několik druhů, ovšem nejhojnějším je václavka smrková, která způsobuje obrovské škody na kořenech a bázi smrků. Zajímavostí je, že václavky patří mezi nejstarší živé organismy. Známá je tisíce let stará václavka smrková pokrývající plochu zhruba 9 km2.

 

Říše

houby (Fungi)

Oddělení

houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída

stopkovýtrusé (basidiomycetes)

Podtřída

houby rouškaté (Agaricomycetidae)

Řád

lupenotvaré (Agaricales)

Čeleď

Physalacriaceae

Rod

václavka (Armillaria)
(Fr.) Staude

Jak poznat václavky a kde je najít?

Václavky můžeme rozdělit na tři skupiny - bezprstenné, s bílým a žlutým lemem, přičemž existuje až sedm rozdílných druhů. Obecně však můžeme říci, že klobouky václavek mají mnoho odstínů hnědé a žlutohnědé barvy s trvalými šupinkami. Třeň václavek je zbarvena podobně, jen v trochu světlejších odstínech. Klobouk má v průměru 2 až 15 cm, třeň může být vysoká 5 ž 15 cm. Václavky rostou až do prosince, ale nejvhodnějším obdobím pro sběr je chladnější počasí kolem sv. Václava. I kvůli tomu získaly václavky své jméno.

Václavky rostou ve větších trsech na kmenech odumřelých stromků či pařezech. Lidé si je často pletou s jinými pařezovými houbami. Nejčastěji narazíte v lese asi na václavku smrkovou a hlíznatou. Jejich kloboučky vypadají, jako kdybyste je lehce posypali skořicí.

Kam na houby je jeden z našich dřívějších článků. Přečtěte si ho!

vaclavky-1

Václavky mají léčebné účinky

Václavky obsahují draslík, fosfor a vápník, tedy zdraví prospěšné látky. Již lidé z doby staré Číny znali václavky jako léčivou houbu, kterou používali na plicní i jaterní choroby a mnohé žaludeční potíže. Při pravidelném pojídání václavek můžete předcházet pálení žáhy, dokáže působit proti bolesti zad nebo zabraňuje vysušování pokožky.

Václavky také pomáhají na plicní a jaterní onemocnění, posilují váš trávicí trakt a zlepšují prokrvení mozku. Výtažky z václavek působí proti plísním a bakteriím jako jsou například pneumokoci a stafylokoci. Pokud si václavky usušíte a rozdrtíte na prášek, můžete si jej přidávat do čaje nebo jídla, a to po celý rok.

Pokud vás zajímají i další houby, podívejte se do našeho přehledného ATLASU HUB

Jak václavky upravit?

Václavky patří mezi jedovaté houby, proto je potřeba, aby se tepelně upravili, a to alespoň po dobu 20-30 minut. Pokud byste byli nedočkaví a snědli nedostatečně tepelně upravené václavky, hrozí vám bolesti břicha, průjem a zvracení. Nestačí je tedy pouze osmažit či ogrilovat, ale je potřeba si na ně v kuchyni vynahradit trochu více času a trpělivosti.

Václavky jsou však opravdovou delikatesou a pokud si s nimi dáte větší práci, vykouzlíte z nich v kuchyni chutné pokrmy. Jelikož mají spíše trpkou chuť, hodí se k nakládání, do polévek či gulášů. Přinášíme vám několik receptů na úpravu václavek, se kterými se stanete kulinářskými mistry.

Václavky: 3 chutné recepty

Jak jsme se již zmínili, václavky je nutné tepelně upravit, aby nám nenadělali zdravotní potíže a my si je mohli řádně vychutnat. Pojďme si ukázat tři skvělé recepty z václavek. Jsou jimi dršťková polévka z václavek, václavkový guláš a václavky v octě.

Václavkový guláš

Ingredience

  • 1 kg nakrájených václavek
  • 250 ml smetany
  • Olej/sádlo/máslo
  • 2 cibule
  • sladká červená paprika
  • Feferonka
  • Majoránka
  • Kmín a sůl
  • Česnek
  • Hladká mouka
  • Bujón

Václavkový guláš - postup

Očištěné a nakrájené václavky povaříme 5 minut ve vodě a slijeme. Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme trochu kmínu. Až je cibulka hotová, přidáme dvě až tři lžičky červené papriky, nakrájenou feferonku, bujón, sůl a všechny povařené václavky. Všechno podlijeme vodou a asi 30 minut dále vaříme. Za stálého míchání přilijeme do guláše hladkou mouku rozšlehanou ve smetaně, abychom guláš z václavek zahustili. To vše na závěr dochutíme česnekem a majoránkou. Servírovat můžeme s knedlíkem nebo pouze s pečivem. Dozdobit můžeme václavkový guláš čerstvou petrželkou.

vaclavkovy-gulas_1

Dršťková polévka z václavek

Ingredience:

  • 500 g václavek
  • 1 větší cibule
  • Olej
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Hovězí vývar
  • 3 stroužky česneku
  • Majoránka
  • Červená paprika mletá
  • Pepř
  • Kmín
  • Sůl

Dršťková polévka z václavek -  postup

Očištěné václavky nakrájíme na kousky a dáme vařit do hrnce s vodou asi na 30 minut. Mezitím si na oleji osmahneme do zlatova drobně nakrájenou cibuli, kterou zaprášíme 2 lžíci hladké mouky. Za stálého míchání přidáme červenou mletou papriku, špetku soli, pepře a kmínu. Poté zalijeme cibuli trochou vody, přidáme vývar, majoránku, rozetřený česnek a nakonec václavky, které jsme si před přidáním slili a nechali okapat. Vaříme asi dalších 20 minut, aby nám vše pěkně změklo. V případě potřeby dochutíme dršťkovou polévku z václavek dalším kořením dle naší chuti.

Václavky v octě

Ingredience:

  • 500 g václavek
  • 1 palice česneku

Na nálev

  • 2 l vody
  • 500 ml octa
  • 150 g cukru
  • 70 g soli
  • 1 bobkový list
  • 2 ks nového koření
  • 2 ks celého pepře
  • Stroužky česneku

Václavky v octě – postup

Nejprve všechny václavky dobře očistíme a nakrájíme na plátky nebo kostečky podle toho, jaký tvar vám vyhovuje. Zhruba na 10 minut je povaříme v mírně osolené vodě. Poté je scedíme a dáme vychladnout. Mezitím si připravíme nálev na václavky. Všechny ingredience na nálev smícháme dohromady a přivedeme je k varu. Pozor ale! Nálev nevaříme, pouze po přivedení k varu ihned odtavíme a necháme vychladnout. Nachystáme si zavařovací skleničky a začneme plnit václavkami. Ty postupně do sklenice skládáme a proléváme vychladnutým nálevem. Do každé sklenice vložíme ještě jeden stroužek česneku. Sklenice uzavřeme, vložíme do velkého hrnce a při teplotě cca 100 °C sterilujeme asi 35 minut.

vaclavky-v-octu

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 19. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
NEDĚLE 20. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 21. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 22. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 23. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 24. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 25. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Velmi dobrá, rychlá a bezpečná půjčka Dobrý den dámy a pánové, nabízíme spolehliv�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá a spolehlivá půjčka do 24 hodin Potřebujete spolehlivou a rychlou půjčku pro ná...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlé a spolehlivé online financování Nabízím všechny typy úvěrů a investic od 20 0...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Zelená jídla rychle a levně: Nejlepší tipy na Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek je skvělou příležitostí, jak se inspirovat zdravými a chutnými jídly plnými zelené barvy. Ať už se jedná o tradiční pokrmy nebo moderní variace, zelené ingredience, jako jsou špenát, brokolice, n...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.